Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

"Ο Παρθενώνας, το Ελληνικό, οι ουρανοξύστες" γράφει ο Γιώργος Σταματόπουλος ("Εφημερίδα των Συντακτών", 03.01.2018)

............................................................
 

Ο Παρθενώνας, το Ελληνικό, οι ουρανοξύστες


Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Ελληνικού μετά την ολοκλήρωση των έργων της Lamda Development
Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνει η συζήτηση περί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό, όποτε οριστεί ημερομηνία.
Γιατί κεκλεισμένων των θυρών; Τι φοβούνται; Μήπως πέσει ο Παρθενώνας και τους καταπλακώσει; Δεν αποκλείεται, μετά την «ιεροσυλία» της πρόβλεψης να ανυψωθούν ουρανοξύστες στην επίμαχη περιοχή πάνω από το ύψος του αρχαίου ναού.
Εξι τερατουργήματα που θα ξεπερνάνε σε ύψος τα διακόσια μέτρα προβλέπει το σχέδιο καθώς και ευκολίες στη διατύπωση ώστε να εξοικονομηθούν και άλλα δέκα (και επιπλέον) μέτρα στα άλλα πολυώροφα κτίσματα.
Μια χαρά σχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιαισθητικής και των μεγάλων συμφερόντων των επενδυτών, που έχουν χυμήξει σαν όρνεα να κατασπαράξουν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της αττικής γης.
Ενα φράγμα από πανύψηλα κτίρια, μια σμικρογραφία (ή μήπως καθαρή αντιγραφή;) του Ντουμπάι, ενός ψεύτικου, κατασκευασμένου στα όρια της ύβρεως κρατικού μορφώματος – αυτό θα καταφέρουν οι φωστήρες της κυβέρνησης και ας έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι περισσότεροι εχέφρονες επιστήμονες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και δημοκρατικοί πολίτες.
Ενα απαίσιο φράγμα που θα εμποδίζει τη θαλάσσια αύρα να δροσίζει, όσο μπορεί, τους Αθηναίους αλλά και την ίδια την πόλη τους.
Κατά τα άλλα προστατεύονται οι αρχαιότητες· δεν μας ενδιαφέρει η φριχτή οικιστική και αντιπεριβαλλοντική ανάπτυξη, ούτε το ότι θα χάσουμε την ανάσα μας και την ήπια πρόσβαση στην παραλία, ούτε ακόμη ότι θα εξαφανιστεί η παράκτια ζώνη.
Πού τέτοιος προβληματισμός, πού να βρεθεί πλέον ευαισθησία, πνεύμα αντίστασης στους μεγαλοεπενδυτές αλλά και πίστη στην ομορφιά.
Δεν μας απασχολούν καν οι κίνδυνοι που έχουν επισημανθεί, ότι αυτού του είδους η επένδυση αποτελεί μια καταστροφική οικολογική βόμβα με τεράστιες επιπτώσεις στους όμορους δήμους αλλά και στο Λεκανοπέδιο, καθώς και στην οικονομία γενικότερα. Με τέτοιον φιλελεύθερο ζήλο η «αριστερή» κυβέρνηση είναι ικανή να υψώσει mall ακόμη και στον ιερό βράχο...
Είναι που είναι ασφυκτική η ζωή στην Αθήνα λόγω της ανέλεγκτης και ασύδοτης δόμησης, εάν γίνουν και όλα αυτά τα «θαυμαστά» που προβλέπονται, θα χαθεί οριστικά η ευκαιρία να γίνει το Ελληνικό μια πραγματική όαση ελεύθερης δημόσιας γης και χώρος ανάδειξης πρασίνου – έτσι διαφυλάσσεται ο αρχαίος και νέος πολιτισμός: με την αγάπη και τη φροντίδα των σχισμών ελευθερίας και όχι με τη βουλιμική υφαρπαγή από ιδιώτες της ανάσας γης και ανθρώπων.
Ποιοι υπέγραψαν γι’ αυτό το έγκλημα; Για την Ιστορία και μόνο: ο κ. Σταθάκης, ο κ. Φάμελλος, η κ. Κονιόρδου (υπουργός Πολιτισμού για όσους τυχόν δεν τη θυμούνται) και η υφ. Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, υπό την αυστηρή επίβλεψη του κ. Φλαμπουράρη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν παίζουμε με τόσο σοβαρές επενδύσεις...
Η υπόθεση «Ελληνικό», εάν υποστηριχτεί από πολίτες και κινήματα, πολιτικές και αντιμνημονιακές ομάδες και συσπειρώσεις, θα είναι μεγάλος μπελάς για την κυβέρνηση, ιδίως αν συνυφανθεί με τους πλειστηριασμούς και όλες τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας.
Καλό θα ήταν βεβαίως να ξέρουμε όλοι ποια είναι αυτή η δημόσια περιουσία, τι ακριβώς είναι ο δημόσιος χώρος και ποια δικαιώματα απορρέουν από τη χρήση τους για την κοινωνία και, τέλος, πώς η κοινωνία έχει το δικαίωμα να τα εκμεταλλευτεί με τόλμη και σύνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: