Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

"Εθισμός στο Facebook" γράφει η ανταποκριτρια της ΕΡΤ στη Μαδρiτη και φίλη στο fb Dora Makri (facebook, 28/7/2016)

...........................................................


Εθισμός στο Facebook





γράφει η ανταποκριτρια της ΕΡΤ στη Μαδρiτη και φίλη στο fb  Dora Makri  (facebook, 28/7/2016)


Γνωρίζω εξαρχής ότι κανένας δεν πρόκειται να παραδεχτεί ότι βλέπει τον εαυτό του στα εθιστικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ψυχολόγοι και που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Facebook.
Καταρχήν υποστηρίζουν ότι τα άτομα που περνούν πολλές ώρες στο φβ είναι πιο θλιμμένα και λιγότερο ευτυχή. Κι αυτό γιατί όσο περισσότερο συνδεόμαστε τόσο ενισχύεται η πεποίθησή μας ότι όλοι οι άλλοι ζουν καλύτερα από εμάς.
Οι λόγοι που μας σπρώχνουν στη χρήση του είναι ότι καταρχήν έχουμε ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Επιπλέον σχεδόν πάντα η αντίδραση είναι ευχάριστη άλλωστε δεν υπάρχει το unlike οπότε το feedback είναι θετικό. Επίσης ο κάθε άνθρωπος από τη φύση του έχει ανάγκη αναγνώρισης, ανάγκη επιβεβαίωσης που έχει να κάνει με το πως τον αποδέχονται οι άλλοι. Ακόμα και μια κακή μέρα να έχει και κάνει ανάρτηση σχεδόν αυτόματα , λαμβάνει παρηγορητική απάντηση.
Ορισμένες από τις συνήθειες που έχουμε αποκτήσει αλλά που δείχνουν και το βαθμό εθισμού μας:
•Μόλις ξυπνήσεις το πρωί με τα μάτια ακόμα μισόκλειστα κοιτάς το σμάρτφον δίπλα σου να δεις τους καινούργιους φόλοουερς ή τα λάικς και τα σχόλια της ανάρτησης που έκανες λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου το προηγούμενο βράδυ. Τα λίγα λάικς μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Η πιο ακραία αντίδραση είναι να κάνεις εσύ ο ίδιος λαικ σε δικές σου αναρτήσεις.
•Στο μπάνιο δεν σε συνοδεύουν πλέον τα αγαπημένα σου περιοδικά ή η εφημερίδα αλλά το τάμπλετ ή το σμάρτφον
•Μια βραδιά διασκέδασης δεν είναι η ίδια αν δεν δημοσιεύεις φωτογραφίες από αυτήν
•Ενα ρομαντικό ραντεβού ή το φαγητό ή το γλυκό που θα φας δεν έχουν την ίδια αξία αν πριν δεν δημοσιοποιήσεις φωτογραφίες αυτών με τα ανάλογα εμοτικον
•Κάνεις τσέκ μόλις βγεις από το σπίτι, όταν φτάνεις στην καφετέρια, όταν πας στο γυμναστήριο ή όταν μπεις στο γραφείο σου. Δεν χρειάζεται κανείς να βάλει ντετέκτιβ να σε παρακολουθήσει , ξέρει ακριβώς που είσαι κάθε στιγμή.
•Ενώ τρως με την οικογένειά σου έχεις δίπλα σου το σμάρτφον κι οταν σε ρωτάνε πως εισαι τους δείχνεις ανάρτησή σου στο φβ όπου έχεις ήδη περιγράψει τι αισθάνεσαι.
•Στέλνεις μήνυμα από δωμάτιο σε δωμάτιο στο ίδιο σου το σπίτι αντί να χτυπήσεις την πόρτα του άλλου.
•Αν ρωτήσουν τη γνώμη σου για κάποιο άτομο, αναφέρεις αυτή που έχεις σχηματίσει γι αυτόν μέσω των κοινωνικών δικτύων
•Στον τοίχο σου προσπαθείς να φανείς ο πιο ωραίος, ο πιο έξυπνος, ο πιο εύστοχος, ο πιο γρήγορος, ο πιο ενημερωμένος, ο πιο ευτυχισμένος, ο πιο μάγκας που έχει μία τέλεια ζωή.
•Οταν πας διακοπές πιο πολύ σε ενδιαφέρει αν το ξενοδοχείο έχει wifi παρά προς τα που βλέπει το δωμάτιό σου ή αν δεν είναι και το πιο καθαρό του κόσμου. Αν έχει wifi "καμπάνα", περνάς τέλεια.
•Η εξάρτηση που δημιουργεί είναι παρόμοια με του καπνίσματος και του ποτού.
Μέσες άκρες αυτά είναι τα συμπτώματα εθισμού, λένε επιστήμονες και ερευνητές ψυχολόγοι από πανεπιστήμια της Νορβηγίας μέχρι της αμερικάνικης Γιούτα!
Μη δουν άνθρωπο να αγιάσει αμέσως να του βρουν κουσούρια! Εδώ βρήκαν στέγη και στοργή όλοι οι αντικοινωνικοί, αγοραφοβικοί, μοναχικοί και προβληματικοί του κόσμου βρε!
Και ανταλλάσσουν δράμια μοναξιάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: