Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Προβλέψεις... από τον φίλο στο fb Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη (facebook/Aristotelis Aivaliotis, 19/4/2016)

............................................................
 

Προβλέψεις...

από τον  (facebook/Aristotelis Aivaliotis, 19/4/2016)


Η κυβέρνηση είναι πιασμένη στην παγίδα της δικής της στρατηγικής. Καθυστερεί συνεχώς την "διαπραγμάτευση", όμηρος του δικού της πολιτικού ακροατηρίου που της έχει δώσει εντολή πλήρους ακινησίας. Αυτή όμως η καθυστέρηση και το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί χειροτερεύει διαρκώς τις προβλέψεις και τις απαιτήσεις για μέτρα από τους "θεσμούς", από ότι δείχνει η καθημερινή σχεδόν πρόσφατη εμπειρία.
Θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο πολύ σύντομα και θα υπογράψει ότι θα της ζητηθεί εκείνη την στιγμή. Τώρα είναι 5,4 δις Ευρώ μέτρα αμέσου εφαρμογής και 3,5 δις υπό προϋποθέσεις αποτυχίας της πολιτικής της το 2018. (Δηλαδή σχεδόν σίγουρα...)
Την στιγμή της υπογραφής μπορεί ο "λογαριασμός" να είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Θα πάρει σαν αντιπαροχή μία, ασαφή προς το παρόν, υπόσχεση για το χρέος. Η υπόσχεση θα συγκεκριμενοποιηθεί αργότερα, εντός του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει πάει στραβά κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο (π.χ. Brexit...).
Είναι παρόλα αυτά πολύ αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αναδιάρθρωση του χρέους, αφού κάτι τέτοιο δεν θα σημάνει και πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών, την οποία θα κάνουν πολύ δύσκολη τα νέα φορολογικά μέτρα.
Ωστόσο, η πιθανή θετική "αξιολόγηση" της ελληνικής οικονομίας που θα ακολουθήσει την συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα δώσει μία ώθηση στην οικονομία κυρίως λόγω του αισθήματος ανακούφισης και την αυξημένη ρευστότητα που θα υπάρξει στην συνέχεια από την χρήση διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι σήμερα σε κατάσταση αναμονής.
Είναι πιθανό η κυβέρνηση να πάει λίγους μήνες παρακάτω, εξαιτίας αυτού του λόγου.
Αυτό που μπορεί κανείς με σιγουριά να προβλέψει είναι ότι το πρόγραμμα των "μέτρων" θα αποτύχει, αφού η αύξηση της φορολογίας είναι υπερβολική και άγρια, εξαλείφει τα κίνητρα επιχειρηματικής δράσης, ενώ διογκώνει τα κίνητρα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Η βασική συζήτηση στην επιχειρηματική κοινότητα είναι σήμερα το πως θα αλλάξουν φορολογική κατοικία, επιλέγοντας σαν πιο πρόσφορη λύση την Κύπρο, που έχει πολλά οικεία χαρακτηριστικά πέρα από τα προφανή οικονομικά πλεονεκτήματα. Χιλιάδες θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Αλλά και σε πολλές επιχειρήσεις (π.χ. εστίαση) έχει εμπεδωθεί πλέον ένα επιχειρηματικό μοντέλο 15/85 που σημαίνει ότι μόνο το 15% των εσόδων καταγράφονται και πληρώνεται ΦΠΑ, με τους υποχρέους να παίρνουν το ρίσκο των προστίμων σε περίπτωση ελέγχων. Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι σχετικά εντάξει.
Όμως το κυριότερο στοιχείο που τροφοδοτεί την ανεπίσημη οικονομία (την λεγόμενη "μαύρη") είναι οι συνεχώς διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες βγάζουν εκτός παιχνιδιού διαρκώς και περισσότερους ανθρώπους. Πάνω από 3 εκατομμύρια ΑΦΜ δεν μπορούν σήμερα να έχουν φορολογική ενημερότητα, γεγονός που τους κάνει φύσει υποψήφιους για μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα, αφού η εναλλακτική (δηλαδή να πεθάνουν...) δεν είναι ρεαλιστική. Η στρατιά αυτή των "νεκρών" αναμένεται να μεγαλώσει εξαιτίας των νέων μέτρων, είτε εκείνων της αμέσου εφαρμογής, είτε εκείνων των "υπό προϋποθέσεις".
Μπορεί κανείς λοιπόν συνεπώς να προβλέψει την σίγουρη αποτυχία του νέου μνημονίου, κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε την σημερινή είτε την διαφαινόμενη εναλλακτική, αν ακολουθηθεί πιστά το ακολουθούμενο μίγμα πολιτικής.
Αν δεν βρεθεί επαρκής στήριξη για την δραστική μείωση των φόρων, μέσω δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών, ώστε να έλθουν μαζικά νέες επενδύσεις, αν δεν βρεθεί τρόπος, μέσω προγραμμάτων "αμνηστίας", να επανέλθουν στην νόμιμη οικονομική δραστηριότητα τα "νεκρά" ΑΦΜ, δεν μπορεί κανείς παρά να δει στο τέλος του δρόμου αυτό που προσπαθούμε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης να αποφύγουμε. Δηλαδή μία επίσημη και επώδυνη χρεοκοπία.
Αλλά ποιος νοιάζεται; Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σπρώχνουμε τα σοβαρά προβλήματα λίγο παρακάτω. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, τόσο εμείς, το εγχώριο πολιτικό σύστημα, όσο και οι ξένοι, οι "θεσμοί".
Μακριά από εμάς και "γαία πυρί μιχθήτω".
Κατανοώ την ανθρώπινη διάσταση: Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν την προσωρινότητα τους και ενδιαφέρονται μόνο για το ιδιοτελές εφήμερο.
Ας κάνουμε σχέδια για το Πάσχα.
(χωρίς συμφωνία...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: