Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

"Στο έλεος ενός υπερφιλόδοξου;..."* από τον Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη (facebook, 19/4/2016)

.............................................................

Στο έλεος ενός υπερφιλόδοξου;...*

από τον Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη (facebook, 19/4/2016)

Δεν ξερω ποσοι απο τους αναγνωστες εχουν παρατηρησει, οτι καθε φορα, που ο πρωθυπουργος τα βρισκει μπαστουνια για τον τροπο που θα πουλησει στο λαο το καθε επαχθες μνημονιο που υπογραφει, κανει κι ενα ταξειδι στο εξωτερικο για να συναντησει τον Ολαντ (πρωην Ολανδρεου για οσους θυμουνται) και καποιον απο το ιερατειο της ΕΕ.
Αν απορειτε τι λεει σ αυτους, που εκπροσωπουν το μεγαλο κεφαλαιο (γιατι το λαο δεν τον εκπροσωπουν στα σιγουρα) μπορω να σας διαφωτισω. Απο τη μια διαβεβαιωνει, οτι εχει ολη την καλη διαθεση να υπογραψει οσα εχει συμφωνησει και οσα απαιτουν οι δανειστες, αρκει να βαλουν νερο στο τωρινο κρασι τους για να μην απαξιωθει εντελως στα ματια του λαου, και απο την αλλη απειλει (!), οτι αν πιεστει πολυ θα παραιτηθει και θα εχουν να κανουν μ' αυτο το παλιοκομμα του Σαμαρα, που δεν τους εκανε ολα τα χατηρια και δεν εκλεισε και την αξιολογηση!
Αυτα λεει σ αυτους που συναντα, εκεινος που κατηγορει τους πολιτικους του αντιπαλους, οτι οταν μιλανε στο εξωτερικο επιτιθενται ...αντεθνικα στην ελληνικη κυβερνηση!
Για να καταλαβει κανεις καλυτερα τι γινεται στο υψηλο επιπεδο πρεπει να δει ποιος ειναι ο πρωθυπουργος. Απο τη μεχρι τωρα πορεια του στην πρωθυπουργια και στο κομμα ενα ειναι βεβαιο: Οτι οι φιλοδοξιες του ειναι πολυ μεγαλυτερες απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χωρα. Και οτι οι ευαισθησιες του για την κοινοβουλευτικη δημοκρατια ειναι αντιστοιχες του Λενιν. Δηλαδη, καμμία.
Ενα μεγαλο μερος των ομιλιων του ειναι γεματο απο νουθεσιες και πολιτικες παραινεσεις προς τους ευρωπαιους και απο αγωνιστικες κορωνες για μια ευρωπαϊκη απελευθερωση. Ο ανθρωπος που δεν μπορει να σωσει ουτε μια γειτονια της χωρας του απο τη μιζερια θεωρει την κυβερνηση του ταγο ευρωπαϊκης απελευθερωσης! Και το πιστευει!
Η πετριά ειναι παλια, απο την εποχη του 2012-2014, οταν στις εσωκομματικες ζυμωσεις ηταν βεβαιο, οτι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσια θα συμπαρεσυρε ολο τον ευρωπαϊκο νοτο με κυριαρχη πολιτικη δυναμη τους ...Ποδεμος!! Ο πρωθυπουργος εχει χτισει εντος του εναν υπερεθνικο ρολο σ αυτο. Κι ακομα τον καλλιεργει.
Στην πραγματικοτητα, ο κ Τσιπρας ειναι πολιτικα μετεωρος. Επι της ουσιας, στην πραξη δεν εχει καμια σχεση με την αριστερα κληρονομο του ΚΚΕες και του Συνασπισμου. Τον στηριζουν τα στελεχη, που ειτε ορεγονται τη νομη του κρατους, ειτε αιθεροβατουν, νομιζοντας, οτι μπορουν να ελαφρυνουν τα βαρη, που αυτα τα ιδια προσθετουν με μνημονια στο λαο! Σχιζοφρενεια.
Γυρω του, σε επιπεδο κυβερνητικο, εχει συγκεντρωσει εναν εσμο απο πασοκους αρπακτικα, που εσπευσαν προθυμοι να βουλωσουν τρυπες ανυπαρξιας εστω και ενος αριστερου (;) στελεχους ικανου να αναλαβει θεσεις ευθυνης.
Απο αποψη εκλογικη, τον Σεπτεμβριο εχασε 300.000 ψηφους σε σχεση με τον Ιανουαριο περυσι. Οση η δυναμη της ΛΑΕ και κατι παραπανω.Εχασε εναν σημαντικο αριθμο απο αριστερους ψηφοφορους, που προτιμησαν την αποχη απο το να ψηφισουν την πολιτικη απατεωνιά του μνημονιου του Φεβρουαριου 2015, του ψευτοδημοψηφισματος και του τριτου μνημονιου.
Η εκλογικη του βαση, οση του εχει μεινει, δεν ειναι παρα κυριως πασοκοι ψηφοφοροι, που πηγαινουν οπου βλεπουν διορισμους και ρουσφετια και χαρισματα, τετοια που τους εχει ταξει ο πρωθυπουργος εδω και δυο χρονια και τον πιστεψαν. Πλαϊ σ αυτους στοιχιζονται τα υπολειμματα μιας μεριδας αριστερων, που ειτε γλυκαινονται με τη νομη της εξουσιας ειτε αιθεροβατουν, ειτε δεν εχουν που αλλού να πανε.
Σε επιπεδο κομματικο ακουει εδω και μερες τα καμπανακια της εσωκομματικης αντιπολιτευσης των 53+, που με ενα σκληρο κειμενο προτεινουν, ουτε λιγο ουτε πολυ, την παραδοση της εξουσιας και τη διατηρηση μιας καποιας εκλογικης βασης, προ του φοβου να χαθει εντελως καθε πολιτικη αξιοπιστια και ψηφος με τη διαρκη ψηφιση και εφαρμογη μνημονιων, που ειναι εξω απο τη λογικη της αριστερας.
Ναι. Αλλα, κι αυτο δεν ειναι εξω απο τη λογικη του κ Τσιπρα.

Επειδη, για οσους δεν το εχουν καταλαβει, τον πρωθυπουργο δεν τον ενδιαφερει ουτε η αριστερα ουτε η χωρα. Τον ενδιαφερει η καρεκλα της εξουσιας. Κανεις αλλος ηγετης της αριστερας δεν εχει ασκησει στην πραξη πιο αντιαριστερη πολιτικη μονο και μονο για να μεινει στην εξουσια. Και κανεις δεν εχει βλαψει τη χωρα τοσο πολυ μονο και μονο για να μη χασει την εξουσια.
Ο δρομος, που ανοιγεται μπροστα του ειναι διπλος. Ο ενας ειναι αυτος που χτιζει εδω και μηνες, του μονοκομματικου κρατους. Του μονοκομματικου καθεστωτος. Ενος καθεστωτος πληρους ελεγχου και νομης της κρατικης εξουσιας, με υποταγμενα απο νομικους εκβιασμους μεσα, ειτε ενημερωσης, ειτε ασκησης διοικησης, ειτε χρηματοδοτησης του εκτρωματος. Ηδη, ενω το ΠΑΣΟΚ την πρωτη τετραετια του '80 ειχε ποσοστο συμμετοχης στελεχων στον κρατικο μηχανισμο, που εφτανε το 50%, σημερα περιπου το 90% των συριζαιων στελεχων επανδρωνουν το κρατος. Και επειδη δε φτανουν, επιστρατευουν και πασοκικα τρωκτικα, που εχουν προσχωρησει στο παρτυ.
Αυτη η ατυπη κομματικη δικτατορια βρισκεται μακρυα απο την προηγουμενη πολυκομματικη ρουσφετολογικη λογικη των κυβερνησεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που εμπαζαν αναλογικα και οπαδους του Συνασπισμου και του ΚΚΕ, οπως μπορει να σας βεβαιωσει οποιος φιλος σας ή συγγενης υπηρετει στο διεφθαρμενο ελληνικο δημοσιο.
Η μια οδος λοιπον ειναι η εγκαθιδρυση μιας μονοκομματικης κρατικης δικτατοριας, που μηχανευεται τη δημιουργια στρατου πιστων ψηφοφορων απο τα λεγομενα "λαϊκα στρωμματα", οπως αρεσκεται να τα αποκαλει ο πρωθυπουργος και οι υπουργοι του.
Για να υπαρχουν τετοιοι ψηφοφοροι πρεπει να ανατραπει η σχεδον μονοταξικη δομη της ελληνικης κοινωνιας, που αποτελειτο απο 95% εργατες, μικροαστους και αγροτες και περιπου 3% κεφαλαιουχους και να δημιουργηθει μια ταξη υποβαθμισμενη, που θα μισει τις υπολοιπες. Σημερα, αυτο το 95% εχει περιπου 1.500.000 ανεργους και περιπου 500.000 στα ορια της φτωχειας, με το υπολοιπο να ισορροπει μεταξυ αξιοπρεπειας και ανασφαλειας. Ενα ευφλεκτο μιγμα, ο,τι πρεπει για λαοπλανους.
Οποιος πιστευει οτι η φτωχοποιηση του πληθυσμου συγκινει τον κυβερνητικο ΣΥΡΙΖΑ κοιμαται υπνο βαθυ. Η φτωχοποιηση ειναι βουτυρο στο ψωμι του ΣΥΡΙΖΑ. Την επιδιωκει και τη δημιουργει κι ολας. Ολα τα μετρα ειναι μετρα εξωθησης του πληθυσμου προς τα κατω. Με αποτελεσμα οι αδυναμοι να περιθωριοποιουνται μοιραια απο τους μικροαστους, οχι σε επιπεδο προλεταριοποιησης, αλλα σε επιπεδο λουμπενοποιησης. Κανενα προβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι κι αλλιως, οι επαφες του με το πραγματικο προλεταριατο δεν ηταν ποτε στενες, δεδομενου οτι το χωρο τον καλυπτε κυριως το ΚΚΕ, ενω ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνοταν περισσοτερο στους διανοουμενους και στους σχετικα ευρωστους πολιτες, οι οποιοι εχουν φυγει πια τρεχοντας. Αλλα, και στους καθε λογης μπαχαλακηδες και περιθωριακους νιχιλιστες, δηθεν αναρχικους και... αυτονομους (η γνωστη αυτονομια που εχεις στην τουαλετα σου), που στο ονομα τους ορκιζονται υπουργοι της κυβερνησης σε νευραλγικα ποστα.
Η ομαδα περι τον Τσιπρα, λοιπον, που κυβερναει τη χωρα, εχει ριξει το βαρος της στη δημιουργια μονιμης πελατειακης ψηφοφορικης βασης απ οπου να ναι. Ασχετως ιδεολογιας ή μη! Αυτο ακριβως το οπου να ναι, το οποιο χαρακτηριζει και την πολιτικη της κυβερνησης (αν ειχε πολιτικη). Η μαγικη ταυτοτητα ειναι η φραση τα "λαϊκα στρωμματα". Ολοι οι υπολοιποι στη χωρα (το 80% δηλαδη) ειναι προνομιουχα στρωμματα! (για να χει μια εικονα ο αναγνωστης, οι τελευταιες εκλογες εδειξαν οτι το 25% των ανεργων ψηφισαν ΝΔ!)
Και η διαρκης επαναληψη της κυβερνητικης φρασεολογιας βρισκεται ακριβως στις φρασεις "δεν θα θιγουν οι πιο αδυναμοι". Αυτο, δεν ειναι παρα ενα προσκλητηριο προς αφελεις και εκβιαζομενους απο την ανέχεια. Και η συνεχεια "θα πληρωσουν τα μεσαια και μεγαλα εισοδηματα" βαζει τα ορια αυτου που η παρεα Τσιπρα χωριζει απο τη δικη του πελατεια. Οπου τα μεσαια εισοδηματα δεν ειναι παρα οσοι παιρνουν 1800 μικτα το μηνα! Ειναι οι κατα ΣΥΡΙΖΑ φραγκατοι!
Ο λαος πρεπει να δει αυτα τα φαινομενα με μεγαλη σοβαροτητα και ανησυχια. Γιατι η κατα γενικη ομολογια και με αριθμους αποδεδειγμενη ελληνικη σχεδον μονοταξικη κοινωνια, που φτωχοποιειται ολη μαζυ αναλογικα, με εξαιρεση κλαδους της κρατικης δημοσιας γραφειοκρατιας (μονιμου πελατη της κομματοκρατιας) κινδυνευει να φαγωθει μεταξυ της. Οχι επειδη υπαρχει σοβαρη οικονομικη ταξικη διαφορα (ειπαμε, ενα 3% περιπου ειναι οι κεφαλαιουχοι και οι υπολοιποι ειναι μισθωτοι, συνταξιουχοι, ανεργοι που τους συντηρει η μικροαστικη οικογενεια και μικροεπαγγελματιες), αλλα επειδη η κυβερνηση προκειμενου να συμμετασχει μονιμα σε πολιτικο παιχνιδι και να φτιαξει τη δικη της πελατεια, που τωρα δεν εχει, σπερνει σπορους ταξικης διαφοροποιησης και διχονοιας στο λαο. Σπερνει επικινδυνο διχασμο και μισος.
Ο ενας δρομος, λοιπον που εχει μπροστα του ο πρωθυπουργος ειναι αυτος. Να το κανει το κρατος, τη χωρα, κανονικο μπαχαλο με συγκρουσεις και αποπειρα καθυποταξης.
Ο αλλος ειναι περιπου να ακουσει τη φωνη των "53+". Να δημιουργησει δηλαδη μια κριση συγκρουσης με τους δανειστες, να πουλησει το παραμυθι της "βιαιης ανατροπης της δημοκρατικα εκλεγμενης κυβερνησης" και να φυγει παιζοντας αυτος το παιχνιδι της δεξιας παρενθεσης! Σπερνοντας φυσικα παλι ετσι λαϊκο διχασμο.
Να αφησει την επομενη κυβερνηση να εφαρμοσει ολα τα δεινα, που εσπειρε αυτος με τα προσθετα 180 δις, που μας φορτωσε (δανειο και λεφτα ΕΚΤ στις τραπεζες, λογω 5μηνης απραξιας) και να πετροβολαει απο τα πεζοδρομια με τα γνωστα κροκοδειλεια συνθηματα και με το ηρωικο προφιλ "μιας αριστερας, που ηρθε, το παλεψε οσο κανεις και αρνηθηκε να υπογραψει το θανατο του λαου"! Με τη σχετικη βεβαιοτητα, οτι ο γνωστος για την κοντη του μνημη λαος θα τον ξαναφερει στην εξουσια, για τα καλα αυτη τη φορα, μια και δεν θα χρειαστει παρα να εφαρμοζει αυτα που οι αλλοι, οι γερμανοτσολιαδες, ψηφιζαν.
Το δραμα για το λαο ειναι, οτι το διλημμα που εχει ο πρωθυπουργος εχει κοινο παρονομαστη: Το διχασμο. Επειδη ο πρωθυπουργος και η κλικα που τον περιστοιχιζει εχουν γαλουχηθει κομματικα απο τα γενοφασκια τους με την αναγκαιοτητα της συγκρουσης. Χωρις συγκρουση δεν υπαρχουν. Δεν εχουν λογο υπαρξης. Στη θεωρια. Γιατι στα ωπα ωπα μεγαλωσαν.
Η ελληνικη ευρωαριστερα, που μπολιαστηκε με το δρομο της ιταλικης και της γαλλικης ευρωαριστερας και απεκτησε μια πιο βαθεια φυσιογνωμια τις δεκαετιες του 60 μεχρι το 90, σκεφτηκε 10 πραγματα και ανοιξαν τα μυαλα της, εχει καταντησει ερμαιο στα χερια των πιο πρωτογονων και αποτυχημενων θεωριων του προσταλινικου "χυδαιου μαρξισμου" ανακατεμενου με πολυ απο ...Μπακουνιν και ακομα πιο πολυ απο "τιποτε απολυτως". Ενα συνοθυλευμα μπαχαλου, ταξικης τρυκυμιας εν κρανιω (περισσευουν οι παχυλες συνταξεις, οι επιχειρησεις και οι επενδεδυμενες αποταμιευσεις στους υπερασπιστες ολου αυτου του "τιποτε") και επαναστασης, που δεν ειναι ικανη ουτε ενα οχι να πει στην πραξη, μα ουτε και να καταστρωσει ενα μακροπνοο σχεδιο διακυβερνησης με ταυτοτητα οικονομικη, κοινωνικη, ιδεολογικη. Τιποτε.
Δεν ξερω τι θα κανει τελικα ο πρωθυπουργος. Η μεγαλη διψα του για την εξουσια ειναι εξωφθαλμη. Και βρισκεται μεταξυ
1. της παρεας του που ειναι εξ ισου απολιτικ εξουσιομανης,
2. του μισου κομματος και των βουλευτων που μπηκαν στο ροκανισμα της κρατικης εξουσιας και του ταμειου της και δεν κουνανε,
3. του μισου κομματος που βλεπει να χανεται η εκλογικη πελατεια και προτεινει μεχρι και παραιτηση για να τη διατηρησει, απο το πεζοδρομιο πια (αλλα δεν παραιτουνται απο τις κρατικες θεσεις...),
4. των πασοκων ψηφοφορων του, που θα μεινουν εκει οσο θα προσδοκουν ρουσφετια και διορισμους,
5. μιας πουλπας νεοφτωχοποιημενων πολιτων, που ειναι ετοιμοι να χαψουν οποιοδηποτε παραμυθι, αφου δεν εχουν πώς να κρατηθουν απο την πραγματικοτητα,
6. ενος κομματιου ψηφοφορων, που τον ψηφισαν ιδεολογικα και δεν εχουν ουτε το σθενος να δουν ποιος ειναι και ποιο ειναι το κομμα, ουτε το κουραγιο να φυγουν,
7. ενος τεραστιου ποσοστου πρωην ψηφοφορων του κομματος, που απειχαν και απεχουν απο τις καλπες και για να γυρισουν απαιτουν σοβαροτητα.

Τελος, κι αυτο ειναι το σημαντικοτερο απο ολα, κ Τσιπρας ειναι μεχρι στιγμης ο εκλεκτος ολης της λερας, που λεγεται Αγορες, δηλαδη Μερκελ, Ομπαμα, Ολαντ, Κομισιον, ΕΚΤ και, φυσικα, ΔΝΤ, που του σπρωχνει το αιτημα για κουρεμα και το αιτημα για μικροτερο πρωτογενες πλεονασμα (για να μη μας περνανε για αφελεις).
Και ειναι στη θεση του χαρη σ αυτη τη λερα, η οποια φυσικα αδειασε και Γιωργακη και Σαμαροβενιζελους μολις αρχισαν να ζητανε περιεργα δημοψηφισματα για το ευρω και να μην υπογραφουν μετρα για αξιολογηση.
Γιατι ο κ Τσιπρας δεν εχει διστασει να τρεχει να δωσει γνωριμια στον τεως, να τα κανει πλακακια με την Εκκλησια, να φερνει τον Πάπα, να αγκαλιαζει τον Ερντογκαν, να φερνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαιο, να συμμαχει με το ακροδεξιο συνοθυλευμα της κομματικης σκακιερας, να παιζει με ολους προκειμενου να αισθανεται μεγαλος ηγετης και να χτιζει προφιλ για το τωρα και για το μελλον. Ειναι ενας υπερφιλοδοξος, απ ο,τι φαινεται, χωρις ιδεολογικους φραγμους.
Κι αυτο το χωρις φραγμους σημαινει, οτι μπορει ευκολα να σπειρει εναν ιδιοτυπο εμφυλιο στη χωρα, δηθεν ταξικο, για να φτιαξει την πελατεια του. Κι αυτο ο λαος πρεπει να το παρει πολυ σοβαρα υπ οψιν του. Και να μην το επιτρεψει.
Ο εχθρος ειναι το κεφαλαιο των αγορων και οι οικονομικοι και κομματικοι του βραχιονες στη χωρα. Δεν ειναι ο διπλανος του μισθωτος, επαγγελματιας, συνταξιουχος.


*Σημείωση: Ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης είναι δικός μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: