Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Για την ανέφικτη "στρατηγική της φθοράς" γράφει ο Δημήτρης Μπελαντής (facebook/Δημήτρης Μπελαντής, 15/4/2016)

..............................................................


Για την ανέφικτη "στρατηγική της φθοράς"


Ο Λαφαζάνης  ρωτάει τον Βαρουφάκη αν διάβασε το  "Κράτος και επανάσταση"που του έδωσε την επόμενη μέρα των εκλογών.



 γράφει ο Δημήτρης Μπελαντής (facebook/Δημήτρης Μπελαντής, 15/4/2016)


Σκέφτομαι μερικές φορές ότι μια βασική σκέψη που διαψεύσθηκε με το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σκέψη της μεταπολιτευτικής Αριστεράς ότι φτάνει να πάρεις την διακυβέρνηση και αυτό σου δίνει τα κλειδιά του αστικού κράτους. Ο λόγος που το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ήταν όχι μόνο η "προδοσία Τσίπρα" αλλά ιδίως το ότι σε σύντομο διάστημα-πολύ συντομότερο από ό,τι με το αρχικό ΠΑΣΟΚ- το κράτος-ιμπεριαλισμός άλλαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ , που δεν είχε στρατηγική να αμφισβητήσει και να αλλάξει το κράτος,πράγμα που φάνηκε και στην επιλογή για πολλές θέσεις στελεχών απόλυτα πιστών στην λογική του κράτους. Αυτό μας επαναφέρει στην αδύνατη "στρατηγική της φθοράς" του Καρλ Κάουτσκυ (Ermattungsstrategie).
Σε ένα όμορφο ποίημα του, ο Μπρεχτ αναφέρεται σε αυτήν την ανέφικτη "στρατηγική της φθοράς" , παίζοντας ανάμεσα στην πολιτική και στο σκάκι, και ιδίως στις παρτίδες του με τον Βάλτερ Μπένγιαμιν . Αναφέρεται στον Μπένγιαμιν ως ήδη νεκρό συμπαίκτη του και λέει (ελεύθερη απόδοση δική μου). 

"Η τακτική της φθοράς ήταν αυτή που απολάμβανες,
καθώς καθόσουν στην σκακιέρα, στον ίσκιο της αχλαδιάς.
Ο εχθρός που σε κυνήγησε μακρυά από τα βιβλία σου
δεν αφήνεται να φθαρεί από έναν σαν κι εμάς".


Όσοι οραματίζονται τις νέες '"κυβερνήσεις της Αριστεράς" και μάλιστα στο εγγύς μέλλον ας σκεφτούν πάνω σε αυτόν τον στίχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: