Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Εναντίον της νέας αποικιοκρατίας και υπέρ του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού: Μια προβληματική ανακοίνωση του ΣΕΗ...

.............................................................

 

 Έγραφα μόλις προ 4-5 ημερών (31/3/2016) σ' αυτό εδώ το βήμα: "...Έτσι προέκυψε και ο Φαμπρ, έτσι προκύπτουν και οι εξεγερμένοι συμπατριώτες μας καλλιτέχνες που διεκδικούν "μονιμότητα" είτε στα Φεστιβάλ είτε στις διανομές των κρατικών οργανισμών. Όταν δεν έχεις χαράξει κατευθυντήριους άξονες και πλαίσια επιτρέπεις να ανθοφορούν ξένοι και έλληνες καιροσκόποι που παρουσιάζονται με όποιο πρόσφορο ένδυμα βρουν: ευρωπαϊστές, εκσυγχρονιστές, πατριώτες, αντισυστημικοί κλπ., διαλέγετε και παίρνετε..." 


...κι έρχεται η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μου, κι ας ευχόμουν ολόψυχα να μην τις επιβεβαίωνε. Θαυμάστε άποψη και επιχειρηματολογία σωματείου πνευματικών ανθρώπων:

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Μετά τις ανακοινώσεις για τον προγραμματισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ, οι Έλληνες καλλιτέχνες αισθάνονται μια μεγάλη απορία, έναν έντονο θυμό και μια βαθιά προσβολή.
Απορούμε πώς είναι δυνατόν, ενώ οι Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο περυσινό φεστιβάλ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού να προτιμά εφέτος να δώσει τα χρήματά του σε Βελγικά συγκροτήματα!
Είμαστε θυμωμένοι γιατί, ελαφρά τη καρδία, πολλοί συνάδελφοί μας βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, αφού ματαιώνονται οι παραγωγές στις οποίες θα συμμετείχαν και οι οποίες είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθούν. Και γιατί, με την απουσία ελληνικών συμμετοχών στο εφετινό φεστιβάλ, πολύ περισσότεροι, καλλιτέχνες και μη, θα βρεθούν άνεργοι! (η υπογράμμιση δια της διαφορετικής γραμματοσειράς, δική μου)
Και νιώθουμε βαθιά προσβεβλημένοι, γιατί οι Έλληνες καλλιτέχνες –που τα τελευταία χρόνια οι δημιουργίες τους διέπρεπαν διεθνώς– περιφρονούνται και απαξιώνονται μέσα στην ίδια τους τη χώρα, ενώ μόνο μετά από τρία χρόνια –και μάλιστα υπό δοκιμήν– θα κριθούν σταδιακά άξιοι να συμμετάσχουν σε ελληνική (!) φεστιβαλική διοργάνωση!
Επειδή αδυνατούμε να δούμε όλη αυτή την υπόθεση απλώς σαν μια κακόγουστη φάρσα νεο-αποικιοκρατικού ύφους, και αισθανόμαστε να υποτιμάται η νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού, θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία είναι στο ακέραιο υπόλογη γι’ αυτό το ανοσιούργημα σε βάρος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Την καλούμε λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση.



Για το Δ.Σ. του ΣΕΗ

O Πρόεδρος                                                                                                                                                                                       
 Δημήτρης Παλαιοχωρίτης                                                                                                                                                                 
 Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Χατζόπουλος


...Συνεχίζω την παρέμβασή μου: και όλα αυτά εναντίον της νέας αποικιοκρατίας (αφού καταγγέλλει την υπόθεση Φαμπρ ως "κακόγουστη φάρσα νεοαποικιοκρατικού ύφους") και προς υπεράσπισιν του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού! Όμως αυτά τα "εναντίον" και τα "υπέρ", που φαντάζουν ανιδιοτελή, πατριωτικά και ιδεολογικά αναιρούνται αυτομάτως με την ομολογία για τη "διαβεβαίωση" που είχε δοθεί σε κάποιους συναδέλφους (αλήθεια,  σ ε  π ο ι ο υ ς  και  α π ό  π ο ι α  θεσμικά όργανα του φεστιβάλ;) ότι θα εγκριθούν κάποιες προτάσεις που είχαν υποβληθεί, μάλλον στη γενικά και αόριστα προηγούμενη διοίκηση". Δηλαδή, για να τα πούμε καθαρά και ξάστερα τα πράγματα, όλη αυτή η κινητοποίηση  δεν είναι τίποτε άλλο από κινητοποίηση κάποιων που είδαν ότι η προνομιακή τους σχέση με το φεστιβάλ και τους άλλους θεσμούς του κράτους (με οικονομικό - και όχι μόνο - αντίκρυσμα) κινδύνευε από τον ερχομό κάποιου αλλότριου - και προς τα συμφέροντά τους - παράγοντα, και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου πολιτισμού της πρώτη φορά "αριστερής" (λέμε τώρα...) κυβέρνησης! Όμως σύντροφοι και συνάδελφοι ας μην συνεχίζουμε τα ψέμματα. Κυρίως απέναντι στους εαυτούς μας, αν θέλουμε μετά από χρόνια να λέμε "ε, εμείς ήμασταν λιγάκι διαφορετικοί από τους προηγούμενους και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη γιατί είπαμε και κάναμε αυτό που πιστεύαμε, κι όχι αυτό που μας συνέφερε..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: