Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

"Στην Αγία Σοφία του Νέου Ψυχικού..." από τη φίλη στο fb Χριστίνα Κατρή (16/7/2015)

...........................................................

 "Στην Αγία Σοφία του Νέου Ψυχικού..." 


                            από τη φίλη στο fb Χριστίνα Κατρή (16/7/2015)*







Εχθές πέρασα μια βόλτα από τον περίβολο της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό όπου λόγω της γιορτής υπάρχει ένα πανηγύρι απ'αυτά που πολύ μ' αρέσουν και έχω αναφερθεί άλλοτε στην ιστορία τους. Εκτός από τους έχοντες νόμιμες άδειες μικροπωλητή υπήρχαν και οι "παράνομοι" που πουλούσαν από μπιχλιμπίδια σε τελάρα τα οποία μόλις πέσει σύρμα μετατρέπονται σε βαλίτσες και όπου φύγει-φύγει, μέχρι πλατύφυλλους βασιλικούς σε γλαστράκια με δύο ευρώ.
Αίφνης σκάει μύτη μια πομπή από μαύρες λιμουζίνες, ασφαλίτικα με περικεφαλαία κυριλέ σειρήνα [την εορταστική] και αρκετές μοτοσυκλέτες της αστυνομίας. Μπουχός οι παράνομοι, έτρεχαν με την πραμάτεια τους να κρυφτούν στους θάμνους, στο ύψος τους οι νόμιμοι και μέσα σ όλο αυτό το γκροτέσκ σκηνικό βγαίνει από τη μία λίμο ο Πάκης, παρέα μ' έναν πολύ σικ παπά με μεταξωτό καφτάνι και μεγαλόσταυρο στο στήθος.
Σκοτωμός οι πιστοί που μέχρι εκείνη την ώρα ψώνιζαν μικροπράγματα ή κουτσομπόλευαν στον περίβολο της εκκλησίας. Έτρεχαν να συνεκκλησιαστούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον απεσταλμένο της Αρχιεπισκοπής. Σε μισή ώρα η λειτουργία σχόλασε και ξεκίνησε το ματς Ολυμπιακός- Μπάγιερν.
Οι καφετέριες πέριξ της πλατείας που είχαν ανεβάσει την LCD στα παλιά σταντ που έβαζαν την Pitsos μοντέλο του '70 για τον "Άγνωστο Πόλεμο", γέμισαν πελάτες.

Σημείωση: Είχα πάντα την εντύπωση ότι το τραγούδι "Νυχτερινός Άγγελος" του Μάνου Χατζιδάκι γράφτηκε για την Αγια Σοφιά του Νέου Ψυχικού, και όχι για την Αγια Σοφιά της ΚΠολης, όπως θεωρούν οι περισσότεροι και μάλλον έχουν δίκιο. Εγώ πάντως θα επιμένω στην άποψή μου γιατί ο χαλασμός της πόλης, εδώ στην Αθήνα, είναι ζωντανός, συντελείται εδώ και τώρα, δεν είναι πια μόνο ένα ιστορικό γεγονός, όπως η Άλωση. Ύστερα οι στίχοι του Μπουρμπούλη είναι τόσο "ανοιχτοί" και μ' αυτήν την έννοια "χρησιμότεροι" σήμερα. Ιδού λοιπόν και το τραγούδι (επειδή μού αρέσει περισσότερο στην πρώτη του εκτέλεση με τον Στ. Μαρκετάκη και επειδή δεν το βρήκα παρά μόνο μαζί με τα άλλα του δίσκου που ανήκε) στο χρόνο 15.10. Αλλά και όλος ο δίσκος νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον) :

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ερμηνεία : Στέλιος Μαρκετάκης


Κάθε πρωί μέσ’ στην Αγιά Σοφιά
όταν κοιμούνται όλοι
βγαίνει ένας άγγελος να δει
βγαίνει να δει
τη χαλασμένη Πόλη.

Ψάχνει για φως μέσ’ στα σκοτεινά
κι όπως γυρίζει μοναχός
είν’ ένας άγγελος αϊτός
που μας κοιτάζει απ’ τα βουνά.

Ένας καπνός το βράδυ θ’ απλωθεί
τον κόσμο να σκεπάσει
κι όσα έχουν τώρα ξεχαστεί
σε μια γραφή
θα σκύψει να διαβάσει.

Νύχτα βαθιά πάνω απ’ τα νερά
φυσάει ο αγέρας δυνατός
είν’ ένας άγγελος αϊτός
που μέσ’ στον κόσμο προχωρά.








Δεν υπάρχουν σχόλια: