Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

"Παιχνιδια με τα κουβαδακια" από τον φίλο στο fb Γιωργο Παπαδοπουλο - Τετραδη (facebook, 27/7/2015)

.........................................................
 

Παιχνιδια με τα κουβαδακια

από τον φίλο στο fb Γιωργος Παπαδοπουλος Τετραδης (27/7/2015)



Ο Γ Βαρουφακης εγινε διασημος παλι τις τελευταιες μερες για τα (επικινδυνα) παιδικα παιχνιδια του με τις λειτουργιες του υπουργειου Οικονομικων και με τις τσεπες των πολιτων. Οπως δεν ξερουν ισως οι πολλοι, ο τεως υπουργος εχει μια πολυ καλη νομιμη περιουσια σε μετρητα και χαρτια εξω απο εδω, στην ασφαλεια της καπιταλιστικης δυσης, την οποια τοσο μαχεται, αλλα και τοσο αγαπα οταν προκειται για τη δικη του τσεπη.
Ο τεως, ομως, δεν εγινε διασημος για μια αλλη δηλωση του πριν απο μερες, συμφωνα με την οποια "ο θεος και οι αγγελοι να κατεβουν, το προγραμμα του μνημονιου δεν βγαινει με τιποτε". Γιαυτο και αυτος - λεει - δεν συμμετεχει...
Χρειαζεται περισσευμα ευφυιας για να το δει κανεις αυτο, αλλα ταυτοχρονα χρειαζεται και μια δοση αγνοιας της ζωης, που μαρτυραει ελλειψη ευφυιας, για να μη βλεπει κανεις την πραγματικοτητα περα απο το αδυνατο του μνημονιου.
Η βασικη αρχη της ζωης ειναι η επιβιωση. Αυτο το ξερει ο κ Βαρουφακης για τον εαυτο του πολυ καλα, αλλα ως δια μαγειας το ξεχναει οταν προκειται για τους αλλους και συγκεκριμενα για το λαο. Τη συμπεριφορα του οποιου, ως οικονομικου στοιχειου την αγνοει, οπως αποδειχτηκε με τα παιδιικα του σχεδια, καθως δεν μπορει να συμπεριλαβει σ αυτα τις πιο ευλογες και αυτονοητες αντιδρασεις, σε περιπτωση πληρωμης μισθων και συνταξεων με χαρτακια ή κλεισιματος των τραπεζων και παει λεγοντας.
Τουλαχιστον ο αλλος με τον οποιο παιζει κουβαδακια στην αυλη του λαου, ο Π. Λαφαζανης, ειχε την καθαρη απαντηση σε περιπτωση που ο λαος ξεχυνοταν ανεξελεγκτος στις τραπεζες ή αρχιζε εφοδους στα μαγαζια: θα κατεβαζε το στρατό! Σοβαρα! Δημοκράταρος.
Ξαναγυριζοντας στην επιβιωση, για να φανει ποια η σχεση του τεως υπουργου με την ευφυια, ακομα και ο τελευταιος τεχνοκρατης του κουαρτετου, πλην μερικων ανοητων, ξερει οτι το μνημονιο δεν βγαινει ετσι οπως απαιτειται. Γιαυτο και προβλεπονται διαρκεις αξιολογησεις και πολλα "θα δουμε" για τα μετρα στο μελλον.
Τοτε, τι στο διαολο τη θελουν τοση αυστηροτητα και τοσα μετρα; Χρονο κερδιζει το συστημα μεχρι να βρει εναν τροπο να πατσιζει τις χασουρες του απο τη διαχυση τοσων δανειων και να τις μετατρεπει σε κερδη με τη συγκεντρωση φοβισμενων κεφαλαιων και μοχλευμενων ομολογων. Και επιβεβαιωνει και την επικυριαρχια του.
Στην πορεια, οπως εχει γινει και με τις αλλες χωρες του νοτου και την Ιρλανδια, ολο και βαζει καμια απο τις αξιολογητριες να αναβαθμιζει τις οικονομιες, ολο και δεχεται τις λοβιτουρες των κυβερνησεων σαν πραγματικοτητες, σαν το πρωτογενες πλεονασμα του Σαμαρα, ολο και κανει τα στραβα ματια σε μετρα και αριθμους που δειχνουν δηθεν μειωση της ανεργιας, σε ενα παιχνιδι αμοιβαιας εξαπατησης για να "κανουν ολοι τη δουλιτσα τους". Να επιβιωσουν σαν οργανισμοι. Σαν ατομα και σαν υπηρεσιες. Και φυσικα σαν τοκογλυφοι. Και να πληρωνουν οι λαοι την υπαρξη τους!
Ο τεως, προφανως θα επρεπε να εχει αυτοκτονησει με τη συλλογιστικη που κουβαλαει για το μνημονιο και τους θεους με τους αγγελους! Επειδη, με την ιδια συλλογιστικη μια μερα ολοι θα πεθανουμε. Επομενως δεν υπαρχει λογος να ζουμε!
Στη διαρκεια της χουντας δεν αυτοκτονησαμε παρολο που ξεραμε οτι η λυση χουντα δεν παιζει ακομα κι αν κατεβαινε ο θεος με τους αγγελους. Κι η χουντα επεσε.
Επισης, ολη η ευρωζωνη ξερει πια οτι το ευρω ειναι θνησιγενες νομισμα. Πολυ σκληρο, ανελαστικο, δυσκινητο σε σχεση με τους ανταγωνιστες του δολλαριο,γουαν,λιρα, και αδυνατο να αναπτυχθει σε 18 διαφορετικες οικονομιες με 18 διαφορετικους ρυθμους και 18 διαφορετικα υπουργεια. Επομενως, με τη συλλογιστικη του τεως, η ευρωζωνη θα επρεπε να διαλυθει αμεσως.Κανεις απο την ευρωζωνη δεν τολμαει να διαλυσει το νομισμα. Δεν υπαρχει πιο συμφερουσα εναλλακτικη σημερα.
Ακομα πιο ουσιαστικα, ο ανθρωπος ειναι ενα καρκινωμα για τον πλανητη του. Ετσι συμπεριφερεται, καταστρεφοντας ολες τις ζωες και το περιβαλλον γυρω του για να ταϊζει ο ιδιος τις πραγματικες ή επιπλαστες αναγκες του. Αν δει κανεις τη Γη απο ψηλα και αναλυσει τα εδαφη και τις θαλασσες θα διαπιστωσει οτι σε οχι μακρυνο μελλον θα εχει εξαφανιστει αφου θα εχει εξαφανισει πανιδα και χλωριδα και βιωσιμη ατμοσφαιρα. Επομενως, με τη συλλογιστικη του τεως, δεν εχει νοημα να υπαρχουμε, αφου το δημιουργημα ειναι βλαμενο.
Ελα, ομως που ζουμε. Και ζουμε οχι τοσο με ο,τι εχουμε στα χερια μας, αλλα με τις εναλλακτικες που εχουμε. Οταν ο τεως ορκιζεται οτι το μνημονιο δεν βγαινει δεν μας λεει τιποτε σοφο και καινουργιο. Η διαφορα του με οσους ειναι στοιχειωδως ευφυεις ειναι οτι εκεινος δεν εχει να προτεινει μια ΣΟΒΑΡΗ εναλλακτικη για τη ζωη του λαου. Ενω οι αλλοι, οι τοκογλυφοι ΚΑΙ ξερουν οτι το μνημονιο δεν βγαινει ΚΑΙ το επιβαλλουν ΚΑΙ το πασπαλιζουν σιγα σιγα με χρυσοσκονη (μειωση εκτακτης εισφορας, μειωση ΕΝΦΙΑ,κατωτατο εγγυημενο εισοδημα, οχι αλλη μειωση συνταξεων κλπ της συγκυβερνησης Σαμαρα-Βενιζελου) ωστε να μη φανει οτι δε βγαινει ΚΑΙ (το πιο σημαντικο) διαιωνιζουν το ειδος τους,επιβαλλοντας μια λιτοτητα, με υποσχετικες για καλυτερες μερες! Μας τα χε πει και ο Αντρεας αυτα το 1986 και μεχρι το 2002 πηγαιναμε απο λιτοτητα σε λιτοτητα.
Ειναι αυτη εναλλακτικη για τη ζωη του λαου; Ειναι το μνημονιο εναλλακτικη; Η ερωτηση μου θυμιζει τη διαμαχη μεταξυ Ζαχαριαδη και Βαφειαδη στον εμφυλιο. Ο ενας ηθελε μαχη κατα μετωπο με πληρη αναπτυξη του ΕΛΑΣ και ο αλλος ηθελε ανταρτοπολεμο γιατι του ΕΛΑΣ του ελειπε το κυριοτερο για να πολεμησει: Εφοδια και εφεδρειες! Ο δευτερος ηττηθηκε πολιτικα και δικαιωθηκε στρατιωτικα.Επειδη στη ζωη πρεπει να ξερεις ποτε ειναι ωρα για πολεμο, πότε για ανταρτοπολεμο και πότε για λουφα στο χαρακωμα. Αν θελεις να νικησεις στο τελος.
Φυσικα και δε βγαινει το μνημονιο. Αυτο το ξερουν ολοι. Εκεινο που δεν ξερουν οι πολλοι, μεταξυ των οποιων και ο πλασαριζομενος ως ευφυης κ Βαρουφακης ειναι πώς βγαινεις απο το μνημονιο με τις λιγοτερες απωλειες. Εδω σε θελω εξυπνε μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: