Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

'Μικρά και μεγάλα εγκλήματα στον Υμηττό" έγραψε η Αντα Ψαρρά ("Εφημερίδα των Συντακτών", 18.07.2015)

...........................................................

Μικρά και μεγάλα εγκλήματα στον Υμηττό


 
 
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
 
Κάπνιζαν» οι άνθρωποι τα μελίσσια και «έφυγε ένα κάρβουνο κι έπεσε στα ξερά χόρτα». Με αυτή τη μαρτυρία συνελήφθησαν δύο άνθρωποι και οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.
Απελπισμένος ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας - αναψυκτηρίου» που λειτουργεί μέσα στη δάσος στην «προστατευόμενη» ζώνη του Υμηττού (δίπλα στα μελίσσια) και κατάφερε τελικά να σώσει το μαγαζί του και μάλιστα θα το ανοίξει σήμερα. Κάηκε μια αποθήκη που διέθετε και εξερράγησαν και οι φιάλες γκαζιού που μαζί με το αναψυκτήριο βρισκόντουσαν μέσα στο δάσος.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συναντούσαν μέσα στην προστατευόμενη ζώνη συνεχώς περιφράξεις (μέσα στο δάσος) ακόμα και μεταλλικές, πάνω στους αντιπυρικούς δρόμους.
Οι άνθρωποι που κατοικούν στις  αυθαίρετες βίλες και πολυκατοικίες (μέσα στην ίδια ζώνη) δεν είχαν καθαρίσει ούτε τα ξερόχορτα από τα γύρω οικόπεδα.
Οι εθελοντές που έτρεξαν το βράδυ για να συμπληρώσουν τις περιπολίες έπρεπε να πληρώσουν διόδια στην Αττική Οδό.
Οι συμπολίτες μας την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς πήραν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στην περιφερειακή και να τραβήξουν «σέλφι» με τις φλόγες. Αυτό έγινε φανερό και από τις ευχαριστίες των εκφωνητών των ΜΜΕ που παρότρυναν ταυτόχρονα τους οδηγούς να μην εμποδίζουν την πυροσβεστική  πηγαίνοντας εκεί χωρίς λόγο.
Οι δήμαρχοι των δήμων  που επλήγησαν αγωνίστηκαν δίπλα στους εθελοντές και στους κατοίκους αφού προηγουμένως οι δήμοι τους είχαν, επί δεκαετίες, μοιράσει τις άδειες οικοδομής εκμεταλλευόμενοι όχι τα παράθυρα αλλά τις ανοιχτές πόρτες της εγκληματικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι αυθαίρετοι οικισμοί να έχουν φτάσει στις κορυφογραμμές.
Οι πυροσβέστες πλήρωσαν και πάλι την ανυπαρξία υποδομών και εργαλείων της δουλειάς τους με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη φωτιά χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.
Όλα τα παραπάνω ήταν μέρος από τη χθεσινή ολοήμερη κάλυψη των πυρκαγιών από τον ΣΚΑΪ που ομολογουμένως στον τομέα αυτό οι ανταποκριτές του διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στο ρεπορτάζ.

Ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία του κεντρικού συντονισμού και προέταξαν από όλα τα υπόλοιπα πρώτα την αντιμετώπιση με όλα τα μέσα των καταστροφικών πυρκαγιών. Αμέσως δε σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις υπέβαλλαν αιτήματα συνδρομής από άλλες χώρες ενώ ακόμα και τις άχρηστες και εφιαλτικές αύρες αποφάσισαν να τις θέσουν στην υπηρεσία της πυροσβεστικής.

Τώρα που ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα ενός σκληρού μνημονίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει άραγε την πρόθεση ακόμα και να διατάξει τους δημάρχους να γκρεμίσουν όλες τις περιφράξεις στον Υμηττό, να αλλάξει την νομοθεσία του κάθε Σουφλιά απαγορεύοντας χωρίς καμιά υποσημείωση τη λειτουργία αναψυκτηρίων μέσα στο δάσος, να πείσει την Αρχιεπισκοπή να εγκαταλείψει αυτό το φιλέτο πνεύμονα και να το αποδώσει στη δασική περιουσία και τέλος να μετατρέψει την κάθε απόφαση για άχρηστα πολεμικά ελικόπτερα στο να προμηθευτεί ο πυροσβεστικός στόλος ελικόπτερα και οχήματα που να επιτρέπουν την κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών; Εδώ θα κάνει, αν αποφασίσει τα παραπάνω, τη διαφορά και με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων. Η μονομερής ενέργεια θα αφορά μόνο τους επίδοξους νυν και μελλοντικούς καταστροφείς του Υμηττού (και όχι μόνο) που αφού τον καταπάτησαν έχουν μετά την απαίτηση να σώσουν οι πυροσβέστες τα αυθαίρετα σπίτια και τις ταβέρνες τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: