Με την ελπίδα ο νέος Γραμματέας και η Πολιτική Γραμματεία να προχωρήσουν άμεσα στην ανασύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Μια επιτροπή που οφείλει, σεβόμενη την κοινή μας κουλτούρα, να προωθήσει ξεκάθαρους κανόνες συντροφικής αυτοδέσμευσης για τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης φαινομένων αυτοπροβολής, διαφορετικών απόψεων, μικροαστικού ατομοκεντρικού παραγοντισμού μιας σειράς συντρόφων, βουλευτών και μη.
Είναι προφανώς άλλο πράγμα η ελεύθερη διατύπωση διαφορετικών απόψεων στα όργανα του κόμματος όπως και η κοινοποίησή τους οριζόντια στις Ο.Μ. και άλλο αυτή η συνεχής, σχεδόν ηδονική αυτοαπόλαυση αναφοράς του ονόματός μας, ακόμη περισσότερο της τηλεοπτικής μας εικόνας αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες και συγχύσεις που αυτή η συμπεριφορά επιφέρει.
Επιτέλους, η όποια αυτοπροβολή στη δημόσια σφαίρα έχει, οφείλει να έχει, πολιτικά όρια και συντροφική συνείδηση συν-ευθύνης, ειδικά στις σημερινές πρωτόγνωρες για την Αριστερά συνθήκες, όπως και οι συνεχείς εμφανίσεις των ίδιων και των ίδιων στα τηλεοπτικά μέσα οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες δεοντολογίας που έχουμε συναποφασίσει.
Η αναγκαία αυτοδέσμευση αφορά και τα μέλη μας με κυβερνητικές ευθύνες και ως προς τις δηλώσεις τους στα κανάλια, και ως προς τις σχέσεις μεταξύ τους, και ως προς τις επιλογές προσώπων για τη στελέχωση των μηχανισμών που εποπτεύουν, στις οποίες αυθαίρετα προχωρούν, γεγονός που ήδη σχολιάζεται αρνητικά και εσωκομματικά αλλά και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή. Κανείς δεν κατέκτησε τον κυβερνητικό θώκο του προσωπικά και οφείλει στις επιλογές που κάνει να ρωτά, τουλάχιστον, τα αντίστοιχα κομματικά Τμήματα και Οργανώσεις.
Έχω πλήρη συνείδηση βέβαια πως κανένας εσωκομματικός κανόνας δεν γίνεται αυτόματα σεβαστός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε της ευθύνης τουλάχιστον της εσωκομματικής καταγγελίας -όχι απλά της καταγραφής- τέτοιων συμπεριφορών.
Στη νέα πρωτόγνωρη πορεία του κόμματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, που δυστυχώς πληθαίνουν, άμεσα.