Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

"Ποιος θα πάει στα Γκαλαπάγκος;" έγραψε ο Τάκης Μίχας (www.protagon.gr, 9/8/2014)

..........................................................

Ποιος θα πάει στα Γκαλαπάγκος;




 έγραψε ο Τάκης Μίχας
www.protagon.gr, 9/8/2014



Αυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό μ' αυτή τη χώρα, μεταξύ άλλων, είναι ο βαθύτατος συντηρητισμός (που αγγίζει τα όρια του σκοταδισμού) πολλών νέων και αυτοχαρακτηριζόμενων ως «προοδευτικών» ανθρώπων. Κλασική περίπτωση ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η πρόσφατη επίσκεψή του στο «Άγιον» Όρος.
Εκεί, αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ, εξέφρασε το «δέος» του για τα διάφορα τοτεμικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν στις ιεροτελεστίες τους οι μοναχοί, και αναγνώρισε ότι είχε κάνει τεράστιο λάθος στη ζωή του που δεν είχε πάει νωρίτερα. Τέλος, έκλεισε την επίσκεψη, υποσχόμενος ότι το κόμμα του όταν πάρει την εξουσία θα προχωρήσει σε γενναίες φοροαπαλλαγές για τους μοναχούς - προφανώς κρίνοντας ότι αυτό πού χρειάζονται οι νέοι μας δεν είναι κίνητρα για να γίνουν επιστήμονες ή επιχειρηματίες, όπως προτείνει «ο επάρατος νεοφιλελευθερισμός», αλλά κίνητρα για να πηγαίνουν στους ορθόδοξους μαντρασάδες και να γίνονται μοναχοί.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ασφαλώς το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο ηγέτης της Αριστεράς δεν έκανε ούτε μία δήλωση ή αναφορά στο «όπιο του λαού». Ίσως για λόγους ευγένειας και τακτ...
Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι έκαναν δεκάδες άλλοι Έλληνες πολιτικοί πριν απ' αυτόν και θα συνεχίσουν και μετά. Είτε αυτοχαρακτηρίζονται «σοσιαλιστές», «φιλελεύθεροι», «συντηρητικοί», για όλους ισχύει ότι εκεί που αρχίζει ο θρησκευτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα εκεί τελειώνουν οι δυτικές πολιτικές φιλοσοφίες.
Προσωπικά, θεωρώ ότι ένας πολιτικός που πράγματι θα σηματοδούσε μια δραματική αλλαγή στην Ελλάδα θα ήταν ένας πολιτικός -νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα- που δεν θα πήγαινε ούτε στο «Άγιον» Όρος ούτε στους εορτασμούς της Τήνου.
Εκεί που θα πήγαινε ένας τέτοιος πολιτικός θα ήταν τα νησιά Γκαλάπαγκος. Και εκεί θα εξέφραζε το δέος του για την ποικιλομορφία των έμβιων όντων που επέτρεψαν στον Μέγα Κάρολο Δαρβίνο να εξηγήσει την ανάπτυξη και εξέλιξη των ειδών, χωρίς αναφορά σε Κιβωτούς, Όφεις, Μήλα, Αναστάσεις, Θαύματα κ.λπ. κ.λπ. 
Αμφιβάλλω αν θα εμφανισθεί ποτέ ένας τέτοιος πολιτικός στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: