Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

"Η Αργεντινή και οι γύπες Γεωργιάδης - Κωνσταντινόπουλος". Του Στ. Κούλογλου (Tvxs Σχόλιο 01 Αυγ. 2014)

.............................................................

Η Αργεντινή και οι γύπες Γεωργιάδης - Κωνσταντινόπουλος. 

Του Στ. Κούλογλου

Tvxs Σχόλιο

 
31 Ιουλ. 2014
Τελευταία ανανέωση 08:48 | 01 Αυγ. 2014
Στέλιος Κούλογλου
 
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, αλλά που να το ξέρουν αυτό οι γύπες, επιπέδου Γεωργιάδη και Κωνσταντινόπουλου; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και ο υφυπουργός της πασοκικής συνιστώσας της ΝΔ άστραψαν και βρόντησαν σήμερα επειδή η νέα χρεοκοπία της Αργεντινής δικαίωσε την μάχη τους «να μην γίνει η Ελλάδα Αργεντινή». Μάλιστα ο δεύτερος, υφυπουργός Ανάπτυξης τρομάρα μας, έκανε και ανάλυση της υπόθεσης εξηγώντας ότι «τραπεζικό σύστημα δεν φοβήθηκε και χρεοκόπησε μία μεγάλη χώρα που έχει παραγωγή».
Στη πραγματικότητα βέβαια, οι νέες περιπέτειες του Μπουένος Αιρες δεν έχουν έχουν να κάνουν καθόλου με τις προηγούμενες σαχλαμάρες. Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου το κούρεμα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε το χρέος βιώσιμο αλλά κατέστρεψε και τα ασφαλιστικά ταμεία, η Αργεντινή αναδιάρθρωσε με επιτυχία το χρέος της κουρεύοντας το κατά 70%. Η μεγάλη πλειοψηφία των πιστωτών που κατείχαν αργεντίνικα ομόλογα συμφώνησαν με την ρύθμιση, εκτός από αυτούς που κατείχαν το 7% του χρέους, που είναι οι διαβόητοι "γύπες των αγορών".
Πρόκειται για κερδοσκοπικά funds που όταν κάποιος πιστωτής έχει οικονομικό πρόβλημα του αγοράζουν μπιτ παρά τα ομόλογα που κατέχει: αγοράζουν ένα ομόλογο στο 10% της αξίας του, αλλά τελικά ζητάνε να τους καταβληθεί το 30% ή 50%, ή ακόμη και 100 % της συνολικής αξίας. Επειδή λοιπόν καιροφυλακτούν και περιμένοντας τους πιο αδύναμους να σπάσουν για να τους αρπάξουν τα ομόλογα, αποκαλούνται «γύπες».
Διαβάστε εδώ το πλήρες ιστορικό και παρασκήνιο της μάχης της Αργεντινής με τους γύπες και τα αμερικανικά δικαστήρια
Όταν ξέσπασε η κρίση στην Αργεντινή, επειδή κάποιοι ομολογιούχοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά περιμένοντας να πάρουν τα χρήματα τους πίσω, πούλησαν τα ομόλογα σε χαμηλές τιμές στους γύπες. Το νέο πρόβλημα ξεκίνησε όταν αυτοί οι γύπες ζήτησαν από την Αργεντινή να πληρωθούν στο 100% πράγμα που σημαίνει ότι θα είχαν απίστευτα κέρδη: αν είχαν συμφωνήσει με το 30% της αποπληρωμής όπως οι υπόλοιποι, θα είχαν παλι μεγάλα κέρδη, καθώς είχαν αγοράσει τα ομόλογα σε πολύ χαμηλότερη αξία από την αρχική. Με το 100% θα είχαν 1.300% απόδοση της αρχικής επένδυσης!!
Αυτά τα ληστρικά funds δεν δέχθηκε η κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει και εδώ ερχόμαστε στο ζουμί: ένας γύπας κατέφυγε στα Αμερικανικά δικαστήρια. Ήταν τόσο παράλογη, ληστρική και καταστροφική για κάθε μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους η προσφυγή, ώστε ακόμη και το ΔΝΤ παρενέβη δικαστικά υπέρ της Αργεντινής. Άλλα επειδή η Δικαιοσύνη ειδικά στις ΗΠΑ δουλεύει πλέον ανοικτά υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων δικαίωσε τους γύπες: τα αμερικανικά δικαστήρια επέβαλλαν στην Αργεντινή να επιστρέψει το 100% του χρέους στα ληστρικά Hedge Funds.
Πώς μπόρεσε όμως ένα αμερικανικό δικαστήριο να υποχρεώσει μια άλλη χώρα πως και πόσο θα αποπληρώσει; Επειδή η Αργεντινή είχε εξουσιοδοτήσει τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης να επιλύουν τις δικαστικές διαφορές σχετικές με τα ομόλογα της. Είχε δηλαδή απαρνηθεί το αργεντίνικο δίκαιο υπέρ του αμερικανικού. Όπως ακριβώς οι δικοί μας Γεωργιάδηδες και Κωνσταντινόπουλοι που μεταβιβάζοντας το χρέος, το πέρασαν από το ελληνικό δίκαιο στο βρετανικό. Δεν φτάνει δηλαδή ότι στέρησαν από την χώρα ένα ισχυρότατο όπλο, αλλά τώρα φωνάζουν υποκριτικά ότι μας έσωσαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: