Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

"Αριστερό ζεϊμπέκικο" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 1/6/2014)

..............................................................


Αριστερό ζεϊμπέκικο

 

 του Απόστολου Διαμαντή



Οι ζεϊμπεκιές που έμαθα ότι έριξε η νέα Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, μετά τη νίκη της στην Αττική, ήταν κάτι πολύ κακόγουστο. Είναι δυνατόν κάποιος που μόλις τον ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι Αθηναίοι να τρέχει και να φέρνει γυροβολιές; Τι θέλει να πει δηλαδή; Ότι χάρηκε; Και για ποιον ακριβώς λόγο χάρηκε;
Δεν την ψηφίσαμε για να χαρεί. Την ψηφίσαμε να πάει να κάνει καμιά σωστή δουλειά. Βεβαίως η χαρά είναι ανθρώπινη, αλλά σ’ αυτά τα πράγματα απαιτείται και ένα μέτρο, ένα στιλ, μια συναίσθηση των συνθηκών.
Όταν χορεύουμε -και πόσο μάλλον ζεϊμπέκικο- είμαστε προφανώς μερακλωμένοι. Είναι δυνατόν ο περιφερειάρχης Αττικής να έχει μερακλώσει; Αφήνω το γεγονός ότι ο χορός αυτός είναι εντελώς ξένος με τη γυναικεία φύση, διότι θα με πούνε συντηρητικό. Όχι ότι δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι το θέαμα μιας μερακλωμένης γυναίκας που χορεύει τον πολεμικό χορό των ζεϊμπέκηδων, είναι κατά τη γνώμη μου θλιβερό.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι η κυρία Δούρου έχει τα δικαίωμα να χορεύει ό,τι θέλει. Φυσικά και το έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν θα με ξένιζε να χόρευε ακόμη και φοξ τροτ ή φλαμένγκο. Αλλά ή άρτι εκλεγείσα  περιφερειάρχης δεν επιτρέπεται να χορεύει. Είναι πρόσωπο δημόσιο, εν καιρώ πτώχευσης, και οφείλει να πάει σπίτι του μετά τα αποτελέσματα, να φάει και να πέσει για ύπνο. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο άσχημη, που οτιδήποτε άλλο να κάνει είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Τη Ρένα Δούρου τη γνώρισα, της πήρα και μια συνέντευξη για την εφημερίδα μου και είδα ότι είναι μυαλωμένη και σοβαρή. Δεν είναι δικό της το πρόβλημα, όλοι οι πολιτικοί, της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, έτσι είναι πλέον, δυστυχώς. Χορεύουν και γλεντάνε του καλού καιρού.
Και με κάνουν να νοσταλγώ τους παλιότερους, την πρώτη γυναίκα βουλευτή, την Σκούρα, που ήταν σοβαρή και αυστηρή, τον Καρτάλη με το παπιόν που ντρεπόσουνα και να τον κοιτάξεις ακόμα, ή τους βλοσυρούς Πλαστήρα και Παπάγο. Σήμερα βεβαίως οι εποχές άλλαξαν. Οι πολιτικοί έγιναν προσιτοί σε όλους. Και είδαμε τα ολέθρια αποτελέσματα…
Αλλά να βλέπω αποπάνω και ζεϊμπέκικα, από πολιτικούς τους οποίους μόλις ψήφισα με βαριά καρδιά, αυτό ούτε καν σαν αστείο δεν το δέχομαι.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: