Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

"Ο χαμαιλέοντας στον καθρέφτη" γράφει ο Τάκης Καραγιάννης (www.protagon.gr,8/5/2014)

...........................................................
 

Ο χαμαιλέοντας στον καθρέφτη



 Τάκης Καραγιάννης  

γράφει ο Τάκης Καραγιάννης


Ίσως το δυσκολότερο αίνιγμα όλων των εποχών να είναι η ερώτηση «τι χρώμα έχει ένας χαμαιλέοντας μπροστά σε καθρέφτη;». Η απάντηση είναι προφανής. Το δικό του. Όμως, τι χρώμα έχει η Χρυσή Αυγή; Όχι μπροστά στον καθρέφτη, αλλά μπροστά στον κίνδυνο της φυλακής;
Ο Στάθης Μπούκουρας έδωσε μια παράσταση από τις λίγες. Ζήτησε μέσες άκρες να τον λυπηθούν οι βουλευτές που θα ψήφιζαν για την άρση ή μη της ασυλίας του και επιστράτευσε την επίκληση στο συναίσθημά τους, προσπαθώντας να ρίξει ένα πέπλο λήθης στα όσα έχει κάνει (εδώ ένα μικρό παράδειγμα). Λογικά έχετε δει το βίντεο. Ξεσπάσματα που θα ζήλευε και ο Αλ Πατσίνο, δάκρυα που ούτε η Μάρθα Βούρτση με τον Βασιλάκη Καΐλα δεν έβγαλαν συνολικά στην καριέρα τους. Ο βουλευτής Κορινθίας προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τους πρώην συναγωνιστές του, άπειρα posts στα social media και -μάλλον- μπέρδεψε τα παιδιά του (τα οποία επικαλέστηκε), για το ποια είναι τα πρότυπα. Η στεντόρεια φωνή και το ανδρείο παράστημα, ή μια εικόνα σαν μια βρεγμένη γάτα που παρακαλά για οίκτο;
Σε παλαιότερη ομιλία του είχε τονίσει πως ο μόνος χαρακτηρισμός που αποδέχεται είναι αυτός του πολιτικού στρατιώτη (εδώ στο 02:15), βρίζοντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και τον Αντρέα που χθες -σχεδόν- αποθέωσε. Ο στρατιώτης, όμως, δεν κλαίει και όπως σου μαθαίνουν όταν υπηρετείς τη θητεία σου απαγορεύεται να πεις έστω και τη λέξη «συγγνώμη». Ο στρατιώτης δεν λυγίζει, αντίθετα αναγνωρίζει το σφάλμα του και περιμένει στωικά την ποινή που θα του επιβάλλουν οι ανώτεροί του. Ο στρατιώτης δεν λέει πως το όπλο του το έχει για να κυνηγάει τσίχλες, όπως τόνισε ο Γιώργος Γερμενής, επίσης χθες. Και ο πολιτικός στρατιώτης έχει τον λόγο του ως όπλο για να υπερασπιστεί τις ιδέες και τις πράξεις του. Όλα τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι, χρώματα στον καμβά για να ζωγραφίσει ο κάθε πολιτικός το προφίλ του.
Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, λέει μια παροιμία. Προσπαθήστε να το κάνετε εικόνα. Τόσο σοφή ρήση κι όμως τόσο γελοίο το θέαμα. Όπως το χθεσινό σόου στη Βουλή.
ΥΓ.: Στο βιβλίο «Hitlers Urenkel», ο Ανδρέας Μαρνέρος είχε «προβλέψει» το τι θα κάνει ο Μπούκουρας. «Ο φόβος», γράφει, «είναι το κύριο χαρακτηριστικό, που μπόρεσα να διαπιστώσω σε όλους τους νεοναζί εγκληματίες δίχως καμιά εξαίρεση. Νιώθουν φόβο μπρος στην επικείμενη τιμωρία. Νιώθουν φόβο μπρος στους δικαστές. Νιώθουν φόβο για τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν νιώθουν όμως τις παραμικρές τύψεις για τις πράξεις τους». (Σελ. 88). Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: