Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"To πολιτικό συμπέρασμα" από τον Χάρη Μαθιόπουλο (www.protagon.gr, 28/5/2014)

......................................................

 

To πολιτικό συμπέρασμα


από τον Χάρη Μαθιόπουλο




Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών βοηθούν τους πολιτικούς να κινηθούν προς τις εθνικές εκλογές (όποτε έρθουν) κατανοώντας μερικά πράγματα:
  1. Στο ορατό μέλλον, κανείς πολιτικός σχηματισμός δεν θα είναι πλέον σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μπορούν να προσβλέπουν μόνο στο «δώρο» των 50 εδρών, ως μοχλό πίεσης και υποταγής.
  2. Αυτόν τον μοχλό είναι φρόνιμο η παρούσα Βουλή να τον καταργήσει - το πιθανότερο είναι ότι, από εδώ και πέρα, θα οδηγήσει σε τερατογενέσεις.
  3. Η συναίνεση, η συνεργασία των κομμάτων είναι επωφελής μόνο εάν αγκυρωθεί σε στοιχειώδεις αρχές. Όπως η άρνηση σύμπραξης με συμμορίες. Όπως η αποδοχή του ότι 100.000 παιδιά είναι αδιανόητο να στερούνται βασικού εμβολιασμού.
  4. Οι πολιτικοί αρχηγοί που, εκ των πραγμάτων και πέραν αμφιβολίας, ολοκλήρωσαν την ιστορική τους διαδρομή, θα πρέπει να το αποδεχθούν. Οι ευπρεπείς, ας αποχωρήσουν με ευπρέπεια.
  5. Δεν υπάρχουν εκβιαστές, μόνο εκβιαζόμενοι. Και αυτοί λιγοστεύουν - το έδειξε το 14% των ψήφων που μπόρεσαν να αποσπάσουν τα μικρότερα, σχεδόν άγνωστα, κόμματα σε αυτές τις εκλογές.
Ο χρόνος, μέχρι την άνοιξη του 2015, επαρκεί ώστε το φρόνημα να αποκτήσει νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: