Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

"Αστείες δημοσκοπήσεις". Του Απόστολου Διαμαντή (17 Μαρ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

.........................................................

Αστείες δημοσκοπήσεις. 

Του Απόστολου Διαμαντή

tvxs.gr/node/150554
 
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος/ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Είναι πραγματικά τραγικό το φαινόμενο των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πάντα διαψεύδονται από τα αποτελέσματα και εμφανώς εξυπηρετούν αυτόν που πληρώνει. Ο Χρ. Βερναρδάκης ανέλυσε σαφώς στο tvxs πως μόνον 10% των ερωτηθέντων απαντά σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές, για όποιον γνωρίζει, πως τα αποτελέσματα τέτοιων μετρήσεων, με όποιες σταθμίσεις και αν συνοδεύονται, είναι άνευ νοήματος. Το χειρότερο: από τα αποτελέσματα που διαβάζουμε γίνεται σαφής και η πρόθεση των εταιρειών.
Τα ερωτήματα είναι απλά: πως είναι δυνατόν, ένας δημοσιογράφος να ανακοινώνει στα καλά καθούμενα ότι ιδρύει κόμμα, μαζί με τους φίλους του και την μεθεπόμενη το κόμμα αυτό, που ονομάζεται Ποτάμι (!),  να βρίσκεται ένα βήμα πριν την αξιωματική αντιπολίτευση και σχεδόν να ετοιμάζεται για το Μέγαρο Μαξίμου!
Είναι δυνατόν οι δημοσκόποι να μας περνάνε για τόσο ηλίθιους; Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει μέτρηση και μάλιστα πανελλαδική, για τη εκλογική απήχηση μιας παρέας πρώην φίλων του Σημίτη; Και όμως. Έχουμε ποταμούς δημοσκοπήσεων που όλες δείχνουν το ίδιο: την στασιμότητα του Σύριζα και την ραγδαία άνοδο του Ποταμιού.
Υποθέσεις μπορεί όλοι να κάνουν για αυτά τα τραγελαφικά ευρήματα. Αλλά θα πρέπει να σταθούμε στα δεδομένα. Είναι σαφές ότι η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης του Σύριζα βρίσκεται εκτός της λογικής των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ. Και είναι επίσης σαφές ότι το μόνο που απομένει είναι η δημιουργία πολιτικής σύγχυσης, με την χρήση των μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν. Προφανώς η εμφάνιση του Ποταμού εντάσσεται σ’ αυτήν την προσπάθεια: εφόσον οι ελιές απέτυχαν, σειρά τώρα έχουν τα ποτάμια.
Τι πρόκειται να γίνει; Τίποτα. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πάρει το δρόμο τους και τα μιντιακά συστήματα δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Κανένας δεν τους δίνει σημασία. Όλος ο κόσμος γελάει μ’ αυτά που βλέπει και όσοι έχουν επαφή με την επαρχία αλλά και με το λαό γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι λέει ο κόσμος για τις ελιές και τα ποτάμια. Εξαιτίας της απόλυτης φτώχιας και της τεράστιας ανεργίας, τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαϊου θα είναι τόσο ηχηρά, που από τη Δευτέρα όλοι θα τρέχουν να κρυφτούν.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι καναλάρχες που τους στηρίζουν, αντί να πιάνονται από τα μαλλιά τους, καλόν είναι να σχεδιάσουν μια συντεταγμένη υποχώρηση, διότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η τύχη της κυβέρνησης- αυτή απέρχεται οριστικώς- αλλά η ύπαρξη των κομμάτων τους.
Ο Σύριζα θα σχηματίσει κυβέρνηση, αυτό είναι σαφές. Ο κόσμος τό ‘χει πάρει απόφαση και θα καταψηφίσει όλα τα μνημονιακά κόμματα, μαζί και το Ποτάμι που επίσης είναι μνημονιακό. Όσο και αν προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την πτώχευση της χώρας και τα μνημόνια που υπέγραψαν, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι λοιπόν ήδη σαφές.  Αυτό που δεν είναι καθόλου σαφές είναι τι θα απογίνουν τα κόμματα που κυβερνούν. Αν περιμένουν από τον Θεοδωράκη να τους σώσει, σώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: