Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" του Απόστολου Διαμαντή (http://www.protagon.gr, 3/1/2014)


..............................................................






Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

 του Απόστολου Διαμαντή

Photo: Menelaos Myrillas / Fosphotos.com
Photo: Menelaos Myrillas / Fosphotos.com
 
 
Είναι προφανές σε όλους πλέον ότι εντός του 2014 θα σχηματιστεί κυβέρνηση Σύριζα. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και καμιά βοήθεια της Γερμανίας προς την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα. Η Ελλάδα καταστράφηκε οικονομικά, η παραγωγική της βάση διαλύθηκε, η ανεργία και η φτώχια είναι γενικευμένες, τα νοικοκυριά βουλιάζουν στα χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος, η διαπλοκή και η διαφθορά εξακολουθούν να σαπίζουν την κοινωνία και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η μόνη πολιτική διέξοδος είναι φυσικά ο Σύριζα. Διότι κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι είναι δυνατόν να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στα μνημονιακά κόμματα.
Και το ερώτημα είναι το εξής: τι ακριβώς θα γίνει μετά την εκλογική νίκη του Σύριζα;
1) Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι σαφή, καθώς το κούρεμα του δημοσίου χρέους είναι μονόδρομος. Καμία δυνατότητα δεν έχει η Ελλάδα να αποπληρώσει αυτό το χρέος. Επομένως η κυβέρνηση του Σύριζα θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την οποία άλλωστε πιέζει και το ΔΝΤ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα κουρευτεί, ακόμη και αν η Γερμανία δεν συμφωνήσει, θα κουρευτεί δηλαδή έστω και μονομερώς, διότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
2). Οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε κούρεμα επίσης των ιδιωτικών χρεών γενικά, περίπου στο 50%, διότι το χρέος αυτό έχει παγώσει την οικονομία. Ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί κατάρρευση των τραπεζών, είναι πολύ πιθανόν να γίνει και κούρεμα των καταθέσεων, πάνω από ένα ποσό (ίσως τις 200.000). Το κούρεμα αυτό είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί με αντίστοιχο κούρεμα όλων των οφειλών προς την εφορία, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό. Είναι γεγονός ότι εάν δεν μηδενιστεί σχεδόν το κοντέρ των ιδιωτικών χρεών, η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει ποτέ μπρος.
3) Το κούρεμα του δημοσίου χρέους θα συνοδευτεί από νέα μείωση των επιτοκίων και μεγάλη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Η Γερμανία είναι πιθανόν να συμφωνήσει σε έναν λογικό συμβιβασμό, πρώτον διότι ακόμη η απειλή του grexit είναι ισχυρή και δεύτερον διότι δεν είναι λογικό να συνεχίζεται αιωνίως ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τον μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Σύριζα προφανώς θα ξεκαθαρίσει ότι ούτως ή άλλως θα επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους, ό,τι και αν αποφασίσει η Γερμανία και θα ενεργήσει μονομερώς. Η έξοδος από το ευρώ εξακολουθεί στην περίπτωση αυτή να αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη.
4) Η κυβέρνηση Σύριζα θα προχωρήσει σε εξυγίανση του δημόσιου τομέα, προφανώς θα αποδώσει ποινικές ευθύνες σε όσους χειρίζονται αυτή τη στιγμή με παράνομο τρόπο τον δημόσιο πλούτο, θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου στον λαό και θα επαναπροσλάβει τους παράνομα απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους. Οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μεταφέρει τα βάρη εκεί που πρέπει, δηλαδή στα υψηλά εισοδήματα, ενώ προφανώς θα βάλει τάξη στο καθεστώς προνομίων που ισχύει στα media. Γενικώς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το δημόσιο σε λειτουργία και να χτυπήσει κάθε εστία διαφθοράς.
5) Πολιτικά, ο Σύριζα βαδίζει προς μεγάλη εκλογική νίκη και πιθανότατα προς την αυτοδυναμία, παρά τις συνήθως αποτυχημένες δημοσκοπήσεις. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν σοβαρά, παρέδωσαν ασυζητητί την ελληνική οικονομία στα χέρια του ΔΝΤ και της Κομισιόν, χωρίς να θέσουν κανένα όρο. Εάν ισχύει η εξομολόγηση της Μέρκελ, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή, τότε γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα παρέδωσε το πιο ισχυρό της διπλωματικό χαρτί.
Οι πραγματικά τραγικές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά παρέδωσαν δηλαδή τη χώρα στους δανειστές, χωρίς κανέναν απολύτως όρο. Διέλυσαν τη χώρα, προκειμένου να μεταφέρουν το πολιτικό κόστος λήψης μέτρων στους δανειστές και προκειμένου επίσης να εξασφαλίσουν τη νομή της εξουσίας. Όμως η αποτυχία του προγράμματος των μνημονίων τους οδήγησε στην πολιτική αποστρατεία.
Η δαιμονοποίηση του Σύριζα από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις δείχνει πανικό και θυμίζει την αντίστοιχη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας το 1980. Φυσικά, η κυβέρνηση του Σύριζα θα βρει απέναντί της τους γερμανικούς σχεδιασμούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι έχουν όφελος από μια συμβιβαστική λύση και επίσης ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα υποχρεωθεί να στραφεί προς την ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα συμφέροντά τους και ότι επομένως μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα ήταν επιθυμητή.
Όσοι σήμερα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό με τον μπαμπούλα του καταστροφέα Σύριζα, αγνοούν ότι ο λαός είναι ήδη τόσο τρομοκρατημένος από την πραγματικότητα, που παρακολουθεί μάλλον απαθής αυτές τις απειλές. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: