Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

"Ιδιοτέλεια κι αναλγησία" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 20/12/2013)

................................................................


Ιδιοτέλεια κι αναλγησία

 

 του Απόστολου Διαμαντή

Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com
 
 
Φαίνεται πως εκεί στην κυβέρνηση μας περνάνε για εντελώς ανόητους. Αρχικά έλεγαν ότι το όριο της αντικειμενικής αξίας θα ήταν 160, ώστε τώρα που το πήγανε στις 200.000 να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Επίσης μίλαγαν για κατώτατο εισόδημα 25.000 και τελικώς το πήγανε στις 35. Οπότε γιατί διαμαρτυρόμαστε; (Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο)
Εκτός από το γεγονός ότι μας θεωρούν ανόητους, μπορούμε να υποθέσουμε βασίμως ότι έτσι θεωρούν και τους βουλευτές τους. Διότι το πρόβλημα φυσικά δεν είναι το ύψος της αξίας του ακινήτου που θα βγει στο σφυρί, ούτε το ύψος του εισοδήματος. Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι όπως ακριβώς προέβλεπε ο νόμος που τώρα αλλάζουν. Δεν ζητούσαμε άλλα κριτήρια. Ζητούσαμε την ανανέωση ισχύος του νόμου. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά μέγιστη απειλή για τους χρεοκοπημένους πολίτες και κίνδυνο για την ίδια την αγορά ακινήτων.
Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της δουλικότητας απέναντι στους δανειστές, απέναντι στην εξωθεσμική και αποτυχημένη τρόικα και στην Κομισιόν. Οι κυβερνητικοί μάλιστα βουλευτές έχουν χάσει κάθε ίχνος σοβαρότητας, με το να διαφωνούν προσχηματικά και εν τέλει να ψηφίζουν ό,τι τους φέρνουν έτοιμο. Επιπλέον χάσανε ακόμα και την τσίπα που λέμε, βγάζοντας στο σφυρί σπίτια δανειοληπτών που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία λόγω μεταβολής των οικονομικών συνθηκών. Το επιχείρημα ότι με τα κριτήρια που τέθηκαν διασφαλίζονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη είναι επιχείρημα εντελώς αφελές, μέχρις παρεξηγήσεως.
Πρώτον διότι είναι ήδη άδικος ο προσδιορισμός της αξίας του ακινήτου μέσω αντικειμενικών αξιών. Ειδικές μελέτες δείχνουν ότι ήδη, με τα κριτήρια αυτά, περίπου 70 χιλιάδες σπίτια πάνε για πλειστηριασμό. Δεύτερον διότι το μείζον είναι η άρση της προστασίας και το δευτερεύον τα κριτήρια. Εφόσον έχει αρθεί η προστασία η τράπεζα θα κινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού και μένει στον δανειολήπτη το βάρος της απόδειξης, αφού καταβάλει πρώτα περίπου 1.000 ευρώ έξοδα και αφού εισέλθει σε μακρύ και αβέβαιο δικαστικό αγώνα. Δηλαδή οι πάντες γίνονται πλέον έρμαια των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιρειών και ουσιαστικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα κατοικίας.
Μπράβο στους βουλευτές μας. Προκειμένου να μη μείνουν άνεργοι οι ίδιοι πετάνε στον δρόμο τους φτωχούς δανειολήπτες. Να γνωρίζουν όμως ότι όλα όσα κάνουν θα πληρωθούν και μάλιστα ακριβά. Ο λαός είναι πραγματικά εξαγριωμένος, έχει αντιληφθεί ακριβώς το παιχνίδι που παίζεται και δεν μιλάει διότι δεν έχει κανένα νόημα. Η απάντησή του θα δοθεί σε λίγους μήνες στις κάλπες της ευρωβουλής και θα είναι τέτοια που η κυβέρνηση ακριβώς την επομένη δεν θα υφίσταται καν.
Όσοι βουλευτές τώρα κρύβονται πίσω από φληναφήματα και δεν σηκώνουν το ανάστημά τους, ειδικώς στο ζήτημα των πλειστηριασμών, αυτοί ακριβώς θα πληρώσουν και τον μεγαλύτερο λογαριασμό εν τέλει. Θα αποστρατευτούν και μάλιστα έχοντας στην πλάτη τους το βαρύ στίγμα της πολιτικής ιδιοτέλειας και της κοινωνικής αναλγησίας.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: