Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

'Ο ΑΓΩΝΑΣ'' Μια ταινία των Έξι, μια ταινία από την εποχή της Μεταπολίτευσης (You Tube, 12/11/2013)

.......................................................

''Ο ΑΓΩΝΑΣ''(AΠΕΡΓΙΕΣ 1974-1975) 


  Ο Αγώνας" μια ταινία των Εξι: Θ.Μαραγκός, Δ. Γιαννικόπουλος, Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Γ. Θανασούλας, Κ. Παπανικολάου & Φ. Οικονομίδης

-Ναυπηγεία Ελευσίνος
-Νational Can Eλλάδος
- ΙΤΤ
- BΙΑΜΑΞ
-Εργατικά ατυχήματα
-Παράγκες Περάματος
- National Can "Έλληνες Πακιστανοί όλοι μαζί" (στο τέλος την πλήρωσαν κυρίως οι Πακιστανοί) 
- Ντοματοπαραγωγοί Ηλείας (βουλευτής Κοντογιαννόπουλος)
- Σχολές Μαιών (Αλέκος Παναγούλης - νεοταξίτες χουντικοί της εποχής)

Το ντοκιμαντέρ αυτό αρκετά επίκαιρο μέχρι την εποχή μας, αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας, Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις , ακόμα και την ύπαρξη κομμάτων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητοι εργατικοί αγώνες που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία.
Αυτοί οι αυθόρμητοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών, καταλήψεων, κλπ έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Από κει και πέρα άρχισε ο κομματικός εναγκαλισμός των σωματείων από όλα τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης τις ζούμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα είναι επίκαιρο, γιατί δείχνει με εμφανή τρόπο τους πρώτους αγώνες που έκαναν μαζί Έλληνες και ξένοι εργάτες. Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία!
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 85 λεπτά

ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ
Αυτό το ντοκιμαντέρ θαμμένο για αρκετά χρόνια, ξαναπροβλήθηκε με την άδεια των δημιουργών του το Μάιο του 2005 στο Εργατικό κέντρο Πειραιά, από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Εργαζόμενων με αφορμή την εκδήλωση "30 χρόνια από το ξέσπασμα των αυτόνομων εργατικών και κοινωνικών αγώνων".



    Δεν υπάρχουν σχόλια: