Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Pier Paolo Pasolini / 38 χρόνια από το θάνατό του (2/11/1975) (www.lifo.gr, 2/11/2013)

..................................................

 Pier Paolo Pasolini 

38 χρόνια από το θάνατό του (2/11/1975)

   





Στις 2 Νοεμβρίου του 1975 ο Pier Paolo Pasolini βρίσκεται δολοφονημένος σ' ένα απομακρυσμένο χωριό  κοντά στο αεροδρόμιο, υπογράφοντας έτσι μια υποθήκη τραγική για το μέλλον του  πολιτισμού. 
   Στις 9 Νοεμβρίου θα δημοσιεύσει ένα κείμενό του, γραμμένο από τις 15 Ιουνίου του ιδίου έτους, ημέρα βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία. Στο κέιμενο αυτό, σκληρή αυτοκριτική του έργου του και βαθιά εξομολόγηση, ο Pasolini δηλώνει την απογοήτευσή του για τα λαϊκά αγόρια του προλεταριάτου που μεταβλήθηκαν σε κομπλεξικούς και ρατσιστές μικροαστούς β' κατηγορίας, ενώ κατακεραυνώνει τα κοινωνικά πράγματα της χώρας του, αλλά και σύσσωμου του ευρωπαϊκού πολιτισμού.



   Το κλείσιμο αυτού του  post ας γίνει με τα λόγια του ίδιου του Pier Paolo, από το κλείσιμο εκείνου του οριακού πολιτικού μανιφέστου:

Προσαρμόζομαι κι εγώ στην εξαθλίωση και αποδέχομαι τα απαράδεκτα. Ξεχνώ σιγά - σιγά πώς ήταν πριν τα πράγματα και τ' αγαπημένα πρόσωπα του χτες αρχίζουν να κιτρινίζουν. Βλέπω εμπρός μου - σιγά-σιγά χωρίς εναλλαγές - το παρόν. Προσαρμόζω τη δουλειά μου ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστη. Σαλό;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: