Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

"Θα κάνουμε το τεζέκι παξιμάδι" Της Σταυρούλας Ματζώρου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 1/11/2013)

...................................................

Θα κάνουμε το τεζέκι παξιμάδι

     
Της Σταυρούλας Ματζώρου

Ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια του στην πρωτεύουσα -βεβαίως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα-, εντούτοις όλα γύρω μας μαρτυρούν ότι είναι θέμα ημερών. Η κυβέρνηση κρατάει το πετρέλαιο θέρμανσης στα ύψη, κάνει ότι θέλει να δώσει το επίδομα θέρμανσης βάζοντας τόσες δικλίδες ώστε να το πάρουν όσο λιγότεροι δικαιούχοι γίνεται, οι ξυλοκόποι, νόμιμοι και παράνομοι, έχουν ξαμοληθεί στα δάση, τα βυτιοφόρα έτοιμα για τα δρομολόγιά τους, πολλά ή λίγα, και διαφημίσεις παντού για εναλλακτικές, πάντα οικονομικότερες, μορφές θέρμανσης.

Οι περισσότερες από αυτές τις μορφές θέρμανσης απευθύνονται στους ενοίκους πολυκατοικιών που κι αυτή τη χρονιά ο κεντρικός καυστήρας δεν θα δουλέψει. Στα νεόδμητα διαμερίσματα υπάρχουν τζάκια που από διακοσμητικό στοιχείο, έτσι για να δημιουργούμε ατμόσφαιρα κάποια κρύα βράδια, έγιναν η βασική πηγή θέρμανσης. Θυμόσαστε πώς τα μπουμπουνίσαμε πέρυσι με ό,τι μας θύμιζε ξύλο και μας έπνιξε η αιθαλομίχλη;

Την οικονομικότερη λύση τη βρήκα στο βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν «Το ματωμένο χιονολούλουδο»: «Από το καλοκαίρι ετοιμάζουμε το τεζέκι για τη σόμπα. Μαζεύουμε από τους στάβλους τις ακαθαρσίες των ζώων, τις πατάμε, τις αφήνουμε να στεγνώσουν και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, που τα βάζουμε στον ήλιο να ξεραθούν. Το τεζέκι δίνει πολλή ζεστασιά, κρατάει και κυρίως δεν μυρίζει καθόλου. Αλλά αν κάποιος ξένος δεν ξέρει τι είναι το τεζέκι γίνονται και παρεξηγήσεις, όπως έγινε μια φορά μ’ έναν δάσκαλό μας. Ο δάσκαλος έστειλε γράμμα στον νομάρχη και ζητούσε λεφτά για ν’ αγοράσει τεζέκια για τη θερμάστρα του σχολείου. Ο νομάρχης, επειδή έπρεπε να δικαιολογήσει επακριβώς το κονδύλι, στέλνει επιστολή στον δάσκαλο με την οποία του ζητάει διευκρινίσεις: Τι είναι αυτό το τεζέκι που θέλετε να αγοράσετε και πόσες μονάδες θερμότητας δίνει, πόσο ζεσταίνει; Τι να απαντήσει ο καημένος ο δάσκαλος; Γράφει λοιπόν: “Τεζέκι μποκτούρ, καλορισί γιοκτούρ” που σημαίνει: “Το τεζέκι είναι σκατά, μονάδα μέτρησης της θερμότητας δεν υπάρχει”».

Ετσι κι αλλιώς έχουμε κάνει το τεζέκι παξιμάδι, μήπως πρέπει να το δούμε και ως καύσιμο; Κάτι σαν πέλετ σβουνιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: