Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

"Σχέδιο Σαμαρά για εκλογές" του Απόστολου Διαμαντή (www.protagon.gr, 17/10/2013) ή αλλιώς : "Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτός ο εφιάλτης;..."

.......................................................



Σχέδιο Σαμαρά για εκλογές

 του Απόστολου Διαμαντή

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
photo: Panayiotis Tzamaros@
fosphotos.com


Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής, εκτιμήσεις, πληροφορίες, αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, συγκλίνουν σε ένα σημείο: η περαιτέρω παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Σαμαρά θα οδηγήσει με ασφάλεια στη μεγάλη εκλογική ήττα της ΝΔ, ήττα ιστορικών διαστάσεων. Εάν περάσει και αυτός ο χειμώνας και φτάσουμε στις ευρωεκλογές με την παρούσα κατάσταση, εφαρμόζοντας τα μέτρα της τρόικας και διαλύοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τότε όλοι γνωρίζουν ότι θα έχουμε ριζική αλλαγή πολιτικής κατάστασης, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2014.
Τι σχεδιάζει ο Σαμαράς για να ανατρέψει αυτήν την πορεία; Σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, ώστε να προλάβει την πτώση. Οι εισηγήσεις που δεχόταν από το καλοκαίρι ήταν να κάνει πρόωρες εκλογές. Το επεδίωξε, με την ιστορία της ΕΡΤ. Αλλά συνάντησε την επίμονη άρνηση της Μέρκελ. Βλέπετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει εκλογές όποτε θέλει. Δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.
Το επεδίωξε, επίσης, με τη Χρυσή Αυγή. Αλλά ούτε και τώρα τα κατάφερε. Διότι συνεχίζει να αρνείται πεισματικά ο Βενιζέλος, ο οποίος φυσικά δεν έχει καμιά όρεξη να πάει από το 11% στο 5 και να χάσει όλους τους βουλευτές του. Παρότι όμως η θέση του Βενιζέλου είναι σταθερή, εν τούτοις ο Σαμαράς δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω και σχεδιάζει να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές εκλογές.
Γιατί; Διότι οι Γερμανοί δεν του αφήνουν κανένα περιθώριο, ώστε να τραβήξει το καράβι εμφανίζοντας πλαστές επιτυχίες. Θέλουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, φόρους, συρρίκνωση του δημοσίου, δηλαδή απολύσεις, ταχύτερη εσωτερική υποτίμηση και φυσικά αρνούνται το κούρεμα. Με λίγα λόγια, θέλουν να σφίξουν κι άλλο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της Ελλάδας και, φυσικά, του Σαμαρά;
Γιατί; Διότι εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή είναι προτιμότερο να επιμείνουν στη λιτότητα από το να δεχθούν κούρεμα. Είναι προτιμότερο να βουλιάξουν οριστικά την Ελλάδα και να την οδηγήσουν στην Αριστερά, παρά να τινάξουν οι ίδιοι στον αέρα το αποτυχημένο ευρωπαϊκό τους σχέδιο. Ας το τινάξουν οι άλλοι.
Ό,τι και να συμβαίνει, ένα είναι σίγουρο: ο Σαμαράς έμεινε μόνος του απέναντι σε έναν πραγματικά εξαγριωμένο λαό. Ποιο είναι το σχέδιό του; Επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Πρώτον, θέλει να θέσει τη ΧΑ εκτός νόμου. Δεύτερον, να θέσει τον Σύριζα σε πολιτική και πιθανόν και σε ποινική απολογία. Για τον σκοπό αυτό τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα της Μαρφίν, με άγνωστες ακόμα συνέπειες και εν συνεχεία το ζήτημα της δήθεν εμπλοκής του Σύριζα στις Σκουριές.
Αυτό είναι το ένα σκέλος του προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα. Αλλά το κρίσιμο σημείο του σχεδίου είναι άλλο: η αποπομπή της τρόικας! Ο Σαμαράς σχεδιάζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την απόλυση αρχικά του Στουρνάρα και εν συνεχεία την απόλυτη σύγκρουση με την τρόικα, σε ένα δραματικό κρεσέντο αντιμνημονιακής στάσης. Θα εμφανιστεί ως Τσίπρας. Απλό.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι περισσότερο από διαυγείς. Φέρνουν συνεχώς προτάσεις τις οποίες γνωρίζουν ότι η τρόικα θα απορρίψει, όπως τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι προτάσεις αυτές γίνονται εν αγνοία του Στουρνάρα, ο οποίος μάλιστα είναι στο στόχαστρο των καραμανλικών και του ΠΑΣΟΚ. Ο σχεδιασμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει και μόνον ο Βενιζέλος είναι σε θέση να τον ανακόψει. Αλλά και τα δικά του όπλα είναι πλέον άσφαιρα, διότι μόνον τυπικά μπορεί να μπλοκάρει τις εκλογές. Εάν ο Σαμαράς παραιτηθεί, συγκρουόμενος με τον Τόμσεν και έχοντας πίσω του αρραγές το κόμμα, πώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό;
Βεβαίως οι Γερμανοί δεν θέλουν εκλογές. Αλλά δεν θέλουν και εκλογή του Σύριζα. Επομένως, δεν είναι καθόλου απίθανο να κλείσουν το μάτι στον αντιμνημονιακό Σαμαρά, ο οποίος αρνούμενος τα νέα μέτρα και τερματίζοντας την τρόικα θα μπορέσει ίσως να πάει σε νικηφόρες εκλογές. Έτσι πιστεύουν, τουλάχιστον. Και μόλις επανεκλεγεί, τότε ξαναβλέπει τους τρόπους εφαρμογής των νέων μέτρων! Μήπως θα είναι η πρώτη φορά που ο λαός θα έχει φάει κουτόχορτο;
Αυτό είναι το σχέδιο που συζητείται. Το εάν θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από τις δημοσκοπήσεις. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις- οι κανονικές- δείχνουν προβάδισμα του Σύριζα, περίπου 3% και συσπείρωση της ΧΑ γύρω στο 8%. Εάν όμως υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο Σαμαρά, ενδεχομένως τα δεδομένα να αλλάξουν.
Ένα είναι σίγουρο: Η πιθανότητα να ξαναδούμε μπροστά μας τον φουλ αντιμνημονιακό Σαμαρά είναι μεγάλη. Θα είναι άλλη μια αγωνιώδης προσπάθεια της πολιτικής ελίτ να γαντζωθεί από την εξουσία, έπειτα από τη χρεοκοπία της χώρας και την παράδοση της εξουσίας στους γερμανούς επιτρόπους.
Προκειμένου να επανεκλεγούν, δεν θα διστάσουν προ ουδενός. Ακόμη και να επιχειρήσουν οι ίδιοι που μας έφεραν το μνημόνιο, οι ίδιοι να μας πάνε και εκτός ευρώ. Γιατί όχι; Αυτό που μετράει είναι να είσαι πάντα εσύ ο οδηγός.

*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: