Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Και τώρα που είναι τσιγγάνα; του Niko Ago (www.protagon.gr, 25 Οκτωβρίου 2013)

.......................................................
 

Και τώρα που είναι τσιγγάνα;



 Niko Ago


 

 

του Niko Ago  

www.protagon.gr, 25 Οκτωβρίου 2013

Η φερόμενη ως βιολογική μητέρας της Μαρίας με ένα από τα παιδιά της.
Η φερόμενη ως βιολογική μητέρας της Μαρίας με 
ένα από τα παιδιά της.
 
 
 
Δεν είναι μόνο ότι ανατρέπεται όλο το story που είχαμε φτιάξει. Δεν είναι απλώς η μεγάλη ήττα των απανταχού ειδημόνων περί της καταγωγής των ανθρώπων, που κρίνουν μόνο από το παρουσιαστικό τους. Δεν είναι ότι μάλλον είχαν δίκιο οι άνθρωποι που έλεγαν εξαρχής ότι, το παιδί τούς το άφησε ζευγάρι από τη Βουλγαρία. Είναι αυτά και άλλα πολλά μαζί.
Αφού κινητοποιήθηκε η Interpol, και καλά έκανε, ανακάλυψε πως κατά πάσα πιθανότητα, η μικρή είναι πράγματι παιδί Ρομά από τη Βουλγαρία, που ζουν σε άθλιες συνθήκες στο Σαντάνσκι της γειτονικής χώρας, όπως σχεδόν όλοι οι Ρομά. Άρα, το ότι ζούσε στα Φάρσαλα η μικρή, δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως το τέλος του κόσμου. Όπως φαίνεται, ούτε από χώρα της Σκανδιναβίας ούτε από τις ΗΠΑ, λοιπόν. Και τώρα, αν επιβεβαιωθεί πλήρως το γεγονός, τι γίνεται; Πάνε τα περί «ξανθού αγγέλου» που «απήγαγαν» οι Ρομά; Άρα, ξανθά παιδιά -όπως δείχνουν οι φωτογραφίες της οικογένειας στη Βουλγαρία, και τα άλλα παιδιά του ζευγαριού, ξανθά είναι- κάνουν και οι Ρομά; Και τα δελτία ειδήσεων, που μετετράπησαν σε μεσημεριανά, τι θα απογίνουν; Τα «τεκμηριωμένα» κείμενα με χολή και μίσος ενάντια στους Ρομά; Τα ρατσιστικά στερεότυπα που βγήκαν ξανά στη φόρα αυτές τις ημέρες; Το κυνήγι μαγισσών που στήθηκε τόσο εύκολα και πρόθυμα; Οι «αποκλειστικότητες» σε εφημερίδες για «αρπαγή παιδιών» από τους Ρομά, μέχρι και στη Μύκονο;
Με αυτή την εξέλιξη, είναι πολλοί αυτοί που χάνουν. Όχι πως τους νοιάζει και πολύ, βέβαια. Θα περιμένουν απλώς την επόμενη φορά, για να επιβεβαιωθούν οι «αλάνθαστες» θεωρίες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού τους. Θα αναρωτηθούν, βέβαια, «πώς χάλασε έτσι αυτός ο κόσμος και υπάρχουν μέχρι και Ρομά, ξανθοί;». Υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και μελαψοί, ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι της ναζιστικής θεωρίας της «άριας φυλής». Ξέρω έναν που βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού... Πάνω απ’ όλα, όμως, και αυτό είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει, χάνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η οποία, όταν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με τέτοια ζητήματα, σε μας σέρνεται στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής και βγάζει και γίνεται για λύπηση. Ο «ξανθός άγγελος», ξάφνου γίνεται «το παιδί των Γύφτων». Αχ! Μαρία, πόσο σε λυπάμαι. Και Ρομά και παιδί ξένων. Στην Ελλάδα, μεγαλύτερη κατάρα από αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει. Βλέπεις, η συμπόνια μας περιορίζεται μόνο στο χρώμα. Και στην περίπτωσή σου, ούτε αυτό θα φτάσει.
Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, υπάρχουν και κερδισμένοι. Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις, σε πείθει εύκολα. Πότε με τους μετανάστες γενικά, πότε με τους Πακιστανούς ειδικά «που μας σκοτώνουν», πότε με τις οροθετικές και τις «υγειονομικές βόμβες», πότε με τους «ξανθούς αγγέλους που τα κλέβουν οι Ρομά», ακόμα και όταν οι αρχηγοί της συμμορίας βρίσκονται προφυλακισμένοι για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, τα ποσοστά των ναζί παραμένουν σχεδόν άθικτα. Εν τέλει, όσο ξύπνησε συνειδήσεις η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τόση καταχνιά έριξε η υπόθεση της Μαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: