10 Σεπτεμβρίου 2012, Μεταμόρφωση, βράδυ Δευτέρας. Πακιστανός ιδιοκτήτης κουρείου και ένας πελάτης του, Έλληνας, που τόλμησε να κουρευτεί εκεί και να τον υπερασπιστεί, δέχονται επίθεση από ακροδεξιό 19χρονο και τους συνεργούς του. Στη συνέχεια ο δράστης περιέλουσε το μαγαζί με εύφλεκτο υλικό και το έκανε στάχτη. Ο Πακιστανός κουρέας είχε "προειδοποιηθεί" μια εβδομάδα νωρίτερα από ομάδα κρούσης "να τα μαζέψει και να φύγει".
19 Σεπτεμβρίου 2012, Κέντρο Αθήνας, Βουλή. Έλληνας βουλευτής της Ν.Δ., πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτει ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, και Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, ζητώντας να μάθει με αφορμή το προαναφερθέν ρατσιστικό χτύπημα εάν το θύμα είχε "χαρτιά", εάν το κουρείο του ήταν νόμιμο και, εάν όχι, ποιος ευθύνεται. Τι επιχειρούσε να κάνει ο σημερινός υπουργός Υγείας εάν όχι να... κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς; Θα ήταν πολύ διαφορετικό αν δήλωνε ότι "αν δεν είχε χαρτιά, καλά του έκαναν";
Στις 29 Σεπτεμβρίου, έναν χρόνο μετά, το όνομα του δράστη της Μεταμόρφωσης περιλαμβάνεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα για τη δράση της Χρυσής Αυγής, με τρεις ακόμα ρατσιστικές επιθέσεις να καταλογίζονται στο πρόσωπό του.
Η επίθεση στη Μεταμόρφωση ήταν μια από τις δεκάδες "σκηνές" από τη Γερμανία του Μεσοπολέμου που αναβίωναν οι ομάδες κρούσης της νεοναζιστικής οργάνωσης τον τελευταίο χρόνο. Τότε που ο πρωθυπουργός μέσω στενών συνεργατών του, ορισμένοι εκ των οποίων κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ., αναζητούσαν τρόπους δημοσκοπικής τόνωσης "φλερτάροντας" -έως και πριν από λίγες ημέρες- είτε διακριτικά είτε απροκάλυπτα με το φασιστικό μόρφωμα που τώρα καταγγέλλουν με μανία και εξαρθρώνουν, επειδή αναγκάστηκαν από τις εξελίξεις που έφερε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες.
Έναν χρόνο μετά το εγκληματικό περιστατικό στη Μεταμόρφωση, η κυβέρνηση θέλει τώρα να πείσει για την εν μια νυκτί "μεταμόρφωσή" της από ούλτρα αντιδραστικό "σκώληκα" σε υπερδημοκρατική "πεταλούδα".
Ν. ΛΙΟΝ.