Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

"...Για δέσιμο" του Στέφανου Κασιμάτη ("Καθημερινή", 28/8/2013)


.......................................................



...Για δέσιμο

του Στέφανου Κασιμάτη


Τα περιτρίμματα του ΠΑΣΟΚ που κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν χθες την ίδρυση της Σοσιαλιστικής Τάσης. Χωρίς διορθωτική παρέμβαση στη στίξη ή την ορθογραφία του πρωτοτύπου, παραθέτω ακολούθως απόσπασμα από την ομιλία του μοναδικού, του ανεπανάληπτου, του θεού και ήλιου καλοκαιρινού του Γιάννη του Μιχελογιαννάκη («ανδρός πεσούσης πας ανήρ ανδρεύεται»). Ομιλία, σημειωτέον, με την οποία ήταν τόσο ικανοποιημένος, ώστε τη μοίρασε και ως Δελτίο Τύπου. Φιλική προειδοποίηση: αν διαβάζετε πίνοντας τον πρωινό καφέ σας, αφήστε τον για λίγο στην άκρη για να μην πνιγείτε.
«Κυρίες και κύριοι, δεν είναι τυχαία η ημέρα γέννησης της Σοσιαλιστικής τάσης. Γεννιέται μια ημέρα που:
Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της Ελλάδας. Σαν σήμερα κερδίσαμε την μάχη των Πλαταιών υπό τον Παυσανία, το 497 πχ.
Διεκδικούμε τον διεθνισμό με ταυτότητα τον εξελληνισμό του. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κομφούκιος, το 551 πχ, εξελληνισμένη προσωπικότητα. (Σ.σ.: Αυτό θα το διάβασε στο “Ζουν ανάμεσά μας 72” του Λιακόπουλου, υποθέτω...)
Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πέρασε από εμάς ο διαφωτισμός και η αναγέννηση αλλά παλεύουμε για αυτά σε θέματα παιδείας. Σαν σήμερα το 1577 πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Τιτσιάνο (Βετσέλι), πατέρας της αναγέννησης. (Σ.σ.: Η μητέρα ποια ήταν;)
Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Σαν σήμερα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οπως επίσης σαν σήμερα, λόγω σύγκρουσης με τον βασιλιά, καίγονται στο Λονδίνο τα βιβλία του φιλοσόφου John Milton. (Σ.σ.: Ο Μίλτον ήταν ποιητής. Φιλόσοφος είναι ο Μιχελογιαννάκης).
Είμαστε υπέρ του φιλελληνισμού. Σαν σήμερα το 1813 χάνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το δεξί του χέρι. (Σ.σ.: Ο Υψηλάντης ήταν Ελληνας. Φιλέλληνας είναι ο Μιχελογιαννάκης).
Είμαστε φιλειρηνικοί. Σαν σήμερα το 1949 πέφτει ο Γράμμος κι έχουμε το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. (Σ. σ.: Εδώ τον χάνω...)
Είμαστε πραγματικοί αναλυτές της Ιστορίας. Δεν υπήρξε συνωστισμός, σαν σήμερα το 1922 τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη.
Είμαστε διεκδικητικοί. Σαν σήμερα η Γερμανία πληρώνει 3 δις γερμανικά μάρκα, πολεμικές αποζημιώσεις στο Ισραήλ. Οπως επίσης σαν σήμερα το 1994, το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.
Είμαστε υπέρ της πατριωτικής αριστεράς και θεωρούμε κορύφωση ιστορική το ΕΛΑΣ. Σαν σήμερα το 1905, γεννιέται ο Αρης Βελουχιώτης. (Σ. σ.: Πώς κολλάει αυτό με την ήττα των κομμουνιστών στον Γράμμο μόνο ο Μιχελογιαννάκης το ξέρει).
Σεβόμαστε την Ορθοδοξία. Σήμερα ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, παραδοσιακά, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα ως ευχαριστήρια προσφορά προς τον Αγιο και ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοήθειας για μελλοντικές απώλειες.»
Τι άλλο είμαστε; Για δέσιμο, πολύ φοβάμαι. Τι περισσότερο να πει κανείς, εκτός ότι ο Δελαπατρίδης ζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: