Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

"Mπεστ σέλερ της διαφθοράς" του Παντελή Μπουκάλα ("Καθημερινή", 13/7/2013)

..........................................................

Mπεστ σέλερ της διαφθοράς

Του Παντελή Μπουκάλα


Θα μπορούσε να γίνει το θερινό μπεστ σέλερ. Παρά την ψυχρή γραφή του, στυλιστική επιλογή ίσως, τα κύρια συστατικά τα διαθέτει: χρήμα, εξουσία, σκάνδαλα, ίντριγκες, πολιτική διαπλοκή, γνήσιους κακούς αλλά και «καλούς» που υπερβαίνουν τη χαρακτηρολογική μονολιθικότητα. Ενας πιο πιασάρικος τίτλος ίσως είναι αναγκαίος, γιατί το «Ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης» ηχεί απωθητικά. Αλλά σε ποιο τρέχον αστυνομικό ή μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας συναντάμε περιγραφές με την αμεσότητα και τη διαύγεια της εξής παραγράφου, που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τη λεγόμενη λογοτεχνία-ντοκιμαντέρ:
«Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί οδηγός (οργανισμού του Δημοσίου) για τον οποίο όλα τα στοιχεία συγκλίνουν σε σκανδαλώδη αργομισθία, η οποία ωστόσο γίνεται ανεκτή επί μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε διοικητική ενέργεια ούτε ως προς την κατεύθυνση αποκάλυψης και τιμωρίας του προσώπου που “χτυπά” την κάρτα του (μόνο κατά την είσοδο) αλλά ούτε και για την έγκληση και τιμωρία του αργόμισθου υπαλλήλου. Επιπλέον, στον εν λόγω υπάλληλο, πέραν του μισθού, καταβλήθηκαν κατά τα έτη 2007, 2008 και 2009 σε υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις τα ποσά των 5.000, 6.500 και 9.700 ευρώ περίπου αντιστοίχως». Οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι, που βασανίστηκαν με το είναι και το μη είναι, τώρα θα χαίρονται: οι απόγονοί τους απέδειξαν εμπράκτως ότι ναι, μπορείς να είσαι και να μην είσαι, να υποστασιοποιείσαι εν τη απουσία σου. Το κέρδος για την πνευματική ιστορία της ανθρωπότητας σίγουρα ξεπερνάει την απώλεια ολίγων ευρώ.
Αλλη μια δροσιστική γουλιά: «Διαπιστώθηκε η καταβολή χρηματικών ποσών, τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, για έκδοση αδειών χειριστού ταχυπλόου σκάφους άνευ συμμετοχής των υποψηφίων στις προβλεπόμενες εξετάσεις. Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού, διαχειριστικού και διοικητικού ελέγχου, η ζημιά του Δημοσίου θα ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ». Ποιος χαίρεται εδώ; Μα ο Ούτις, ο φυλετικός μας φάρος, που μας βλέπει και καμαρώνει. Είναι πρέπον να δίνουμε εξετάσεις ναυσιπλοΐας εμείς που γεννιόμαστε με τον ταξιδευτή Οδυσσέα να αρμενίζει στις φλέβες μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: