Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Σουρεαλισμός, φασιστοειδούς τύπου του Στέλιου Κούλογλου (11 Ιουλ 2013 | tvxsteam tvxs.gr)

..............................................................

Σουρεαλισμός, φασιστοειδούς τύπου

του Στέλιου Κούλογλου

tvxs.gr/node/133310
 

 Η υπόθεση της ΕΡΤ έχει πλέον υπερβεί τις διαστάσεις του χωρίς ιστορικό προηγούμενο αντιδημοκρατικού λουκέτου: συμβολίζει πλέον την σταδιακή κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος εξουσίας. Συνήθως πριν ένα καθεστώς καταρρεύσει, μεσολαβούν δραματικές πολιτικές εξελίξεις και ταραχές αλλά και μια σειρά «σουρεαλιστικά» περιστατικά, αποτέλεσμα της πλήρους αδυναμίας των κυβερνώντων να κατανοήσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση.
Η ταινία «Η πτώση» λόγου χάριν, που με τις τόσες αυτοσχέδιες παραλλαγές των υποτίτλων της μας έχει χαρίσει αρκετό γέλιο, περιγράφει ακριβώς τις υπερρεαλιστικές σχέσεις μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ, που είναι σε πλήρη αδυναμία να συλλάβει την πραγματικότητα του πολέμου και να αποδεχθεί την ήττα του. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η φράση που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέτα, όταν έμαθε ότι οι εξεγερμένοι ζητούσαν ψωμί: «και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».

Στην ελληνική εκδοχή με την ΕΡΤ, τα γεγονότα είναι γνωστά. Είναι πλέον φανερό ότι δεν είχε υπάρξει η στοιχειώδης οικονομική ή τεχνική μελέτη για μια απόφαση που θα στοιχίσει στο δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ορισμένοι υπολογίζουν γύρω στα 500 εκατ.(για να υπάρχει μια αντίληψη των μεγεθών, θυμίζω ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου κινδύνευσε να καταρρεύσει γιατί δεν βρίσκονταν 300 εκατ.). Επρόκειτο για μονομερή ενέργεια της ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου και η οποία, τυφλωμένη από την αλαζονεία και βυθισμένη στην ανικανότητα, όχι μόνο δεν είχε υπολογίσει τις διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις από το κλείσιμο, αλλά υπολόγιζε ότι θα την ωφελήσει και πολιτικά.

Το μεγαλειώδες αυτογκόλ αρχίζει πλέον να παράγει αλυσιδωτά σουρεαλιστικά περιστατικά: υποτίθεται ότι όλα έγιναν για να απολυθούν 2.500 μισθωτοί και να προκύψει ένα «σχήμα» 500 ατόμων που να ικανοποιεί την τρόικα, αλλά τελικώς ο πρωθυπουργός υποχωρεί και δέχεται να προσληφθούν προσωρινά 2000. Συνειδητοποιώντας το απίστευτο νομικό και πρακτικό χάος που καλείται να διαχειριστεί, ο αρμόδιος υφυπουργός δηλώνει ότι θα επαναπροσληφθούν οι 2000 ενώ όλοι οι απολυθέντες θα αποζημιωθούν κανονικά ανάλογα με την προϋπηρεσία τους κλπ, οι υπόλοιποι που «περισσεύουν» θα φύγουν με διαδικασίες εθελούσιας κοκ. Τότε γιατί να απολυθούν και να πληρώσει το δημόσιο τις αποζημιώσεις οι οποίες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταικούρα, θα επηρεάσουν αρνητικά τα κρατικά ταμεία;

Στο εξαιρετικό του σημερινό άρθρο στο tvxs.gr ο Γιώργος Κογιάννης περιγράφει τα επόμενα σουρεαλιστικά επεισόδια από την χθεσινή εμφάνιση της «Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης»: στην Ελλάδα λοιπόν, το δημόσιο κανάλι δεν έχει πάρει έγκριση από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ δεν έχει υπάρξει η, επίσης απαιτούμενη από τον νόμο, κυβερνητική απόφαση που να του χορηγεί, προσωρινή έστω, άδεια εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Μόνο σε ταινία των Μόντι Πάιθονς η νέα κρατική τηλεόραση μιας χώρας θα μπορούσε να λειτουργεί, εκπέμποντας μάλιστα από ιδιωτικές εγκαταστάσεις, παράνομα και πειρατικά!

Τα υπόλοιπα έχουν ήδη καταγραφεί στα γεμάτα χιούμορ tweets που ακολούθησαν την εμφάνιση του χθεσινού σήματος. Η ΝΕΡΙΤ έχει εξαφανιστεί τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκε και έχει δώσει την θέση της στην Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση. «Ωδαία η νέα δημόσια τηλεόδαση!», σχολιάζει ένα twitter. Γιατί όμως μόνο τηλεόδαση; οι νονοί που βάφτισαν το νέο εγχείρημα ξέχασαν προφανώς ότι η ΕΡΤ είχε και μερικούς δαδιοφωνικούς σταθμούς! Εν τω μεταξύ το edt.gr έχει προλάβει, όπως και το nerit.gr να το καπαρώσει ιδιώτης!

Το βράδυ έχουμε επιστροφή στο παρελθόν: τα εγκαίνια του νέου σταθμού της κυβέρνησης του success story, αυτής που άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, αυτής που κοιτάει στο μέλλον αφήνοντας πίσω το παρελθόν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά προσελκύοντας τους ξένους επενδυτές, τα εγκαίνια λοιπόν γίνονται με μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ο Αυλωνίτης και η Βασιλειάδου!. Και λίγο λεπτά μετά την έναρξη της προβολής, το logo αλλάζει και από Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση γίνεται Δημόσια Τηλεόραση χωρίς το Ελληνική!. Και γιατί όχι σκέτο Τηλεόραση να τελειώνουμε;


Έχω ζήσει παρόμοιες στιγμές παρακολουθώντας την κατάρρευση στη Σοβιετική Ένωση, όπου η αδυναμία της ηγετικής ομάδας του ΚΚ να συλλάβει την πραγματικότητα πήγαινε χέρι-χέρι με καθημερινά σουρεαλιστικά περιστατικά, όπως λόγου χάριν η έλλειψη χαρτιού τουαλέτας σε μια χώρα που την ίδια στιγμή έστελνε ανθρώπους στο διάστημα.

Στην ελληνική περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε προφανή αδυναμία να κατευθύνει τη χώρα. Την ώρα που η οικονομία παραπαίει και οι μαύρες τρύπες μεγαλώνουν, οι  αποφάσεις της δεν είναι απλώς σπασμωδικές: στερούνται λογικής και τείνουν προς τον σουρεαλισμό. Πως αλλιώς μπορεί άλλωστε να ερμηνευθεί, όταν το ΕΣΥ καταρρέει και τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες, η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στην θέση του υπουργού Υγείας, παρά μόνο με την ερμηνεία ότι είναι ο μόνος που μπορεί να διώξει τον... Χάρο;

Το κακό όμως εδώ είναι ότι έχουμε μια ακροδεξιά ομάδα, που φλερτάρει με τους νεοναζί, η οποία κινεί τα νήματα, κάνοντας κινήσεις φασιστοειδούς τύπου όπως το λουκέτο στην ΕΡΤ. Και αυτό κάνει την επερχόμενη κατάρρευση ιδιαίτερα επικίνδυνη, τόσο για την χώρα όσο και για τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: