Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

"Ένα νανούρισμα για το Κυριάκο" του Μετέωρου στον "Καιρό" ("Εφημερίδα των Συντακτών", 10/7/2013)

..........................................................

Ενα νανούρισμα για τον Κυριάκο

      
 





Δυσκολεύεται να κοιμηθεί ο Κυριάκος της Μαρίκας, τ” αδέλφι της Ντόρας ντε –δεν λέω επίθετο καθόσον προληπτικός. Τα “παμε. Γι” αυτό είναι μονίμως γουρλωμένα τα μάτια του. Απ” την αϋπνία. Ξαπλώνει ανάσκελα· τίποτα. Γυρίζει στο πλάι· τζίφος. Πιμυτίζει· αδύνατον. Δεν κλείνει το μάτι του ούτε με σφαίρες· γαρίδα. Αντί για πρόβατα μετράει σχολικούς φύλακες. Φτάνει στους 2.600. Το μάτι του ορθάνοιχτο. Τεράστιο σαν δορυφορικό πιάτο. Απαριθμεί δημοτικούς αστυνομικούς. Εναν έναν ίσαμε τους 3.500. Κι αντί να πλησιάζει ο Μορφέας, απομακρύνεται.

Ανάβει τον κλιματισμό να δροσιστεί, βγαίνει στη βεράντα να αναπνεύσει νύχτα, κόβει βόλτες στο σαλόνι, αράζει σαν τσουβάλι στον καναπέ, ανοίγει την τηλεόραση μπας και πετύχει κάνα νυσταλέο ντοκιμαντέρ, καταριέται αυτούς που βύθισαν στο μαύρο την ΕΡΤ, βλέπει στο βίντεο την τελετή της ορκωμοσίας του ξανά και ξανά. Ενα παράξενο πράγμα! Ο ύπνος δεν λέει να τον επισκεφθεί. Καταπίνει ηρεμιστικά, βαρβιτουρικά, κατευναστικά. Μηδέν εις το πηλίκον. Σαν έσχατη λύση καταφεύγει στη μνήμη. Αναλογίζεται ένα νανούρισμα που του “λεγε με βελούδινη φωνή ο μπαμπάκας του. Και τότε ξυπνάει οριστικά.

Κάθεται στο γραφείο του. Η πολυθρόνα είναι διάστικτη από καρφιά. Πυρωμένη από αναμμένα κάρβουνα. Η Φιλιππινέζα τού φέρνει κρύο καφέ. Ωστόσο, δεν ανακουφίζεται. Ανοίγει τα ντοσιέ. Εκκρεμείς υποθέσεις. Κινητικότητα, μετατάξεις, διαθεσιμότητα. Ορίστε, δεν γράφει πουθενά απολύσεις. Τότε γιατί τον καταδιώκουν όλοι αυτοί οι αφιλότιμοι που κατέστρεψαν τη χώρα με τον διορισμό τους στο Δημόσιο; Ζητούν και τα ρέστα τους από πάνω! Ο ίδιος δεν έβλαψε κανέναν. Επρεπε να γίνει υπουργός. Να ακολουθήσει το επάγγελμα του ντάντι. Εδώ ένα μαγαζάκι έχει ο άλλος και φροντίζει να το αφήσει στο παιδί του.

Ο δικός του πατέρας είχε ολόκληρη επιχείρηση. Να μείνει ανεκμετάλλευτη; Κι αυτός ο Σαμαράς έχει βαλθεί να εξολοθρεύσει την οικογένεια. Εριξε την κυβέρνηση του μπαμπά το ’93. Κατατρόπωσε την Ντόρα στις εσωκομματικές εκλογές για τη διαδοχή του Κωστάκη. Την ταπείνωσε εντάσσοντάς την εκ νέου στο κόμμα, όταν δεν κατόρθωσε να βγει βουλευτίνα. Και τώρα τοποθετεί τον ίδιο στο χειρότερο πόστο, καλώντας τον να κάνει την πιο βρόμικη δουλειά. Σαν δάκος έχει πέσει πάνω στη φαμίλια και της κατατρώει τους καρπούς· της κατασπαράζει τα σπλάχνα.

Σιχαίνεται τον εαυτό του ο Κυριάκος γι” αυτό δεν του κολλάει ύπνος. Σιχτιρίζει την τύχη που τον έσπρωξε στο έλεος του Σαμαρά. Κι ας λέει στα κανάλια πως τον απασχολεί το δράμα των σχολικών φυλάκων. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου. Χεσμένους τούς έχει. Το όνομα του σογιού πασχίζει εις μάτην να αναστήσει. Δεν τον ευνοούν, όμως, οι καιροί. Οι οποίοι προοιωνίζονται σήμερα κι αύριο καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια και δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Οι βοριάδες δεν θα ξεπεράσουν τα 7 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: