Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ειδήσεις κι εκτιμήσεις τελευταίας στιγμής μέσα κι έξω από την Ελλάδα (tvxs.gr, 19-20/6/2013)

.................................................................

Μια φυγή προς τα εμπρός που οδήγησε σε Τσουτσβανγκ

tvxs.gr/node/131852
 
 
 
Στο σκάκι η θέση «Τσουτσβανγκ» (Zugzwang) είναι το σημείο όπου ο παίκτης βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία κάθε κίνησή του θα τον οδηγήσει σε μια δυσχερέστερη θέση από την προηγούμενη. Ο παίκτης θα ήθελε απλά να αποφύγει να παίξει και μένει να αναλογίζεται αμήχανα την αρχική του λάθος κίνηση που τον οδήγησε στο αδιέξοδο. Σε αυτήν την κατάσταση έχουν περιέλθει οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι και όλα ξεκίνησαν με μια επιθετική κίνηση του μέχρι πρότινος «κυρίαρχου του παιχνιδιού» Αντώνη Σαμαρά. Ήταν η απόπειρα του πρωθυπουργού για μια «φυγή προς τα εμπρός» που οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο. «Οι εκλογές μπορούν να αποφευχθούν στην παρούσα φάση ωστόσο η ζωή της τρικομματικής κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από το Νοέμβριο», εκτιμά μιλώντας στο tvxs.gr ο πολιτικός αναλυτής και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ρίξει «σκοτάδι» στην ΕΡΤ από την αρχή γέννησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα, καθώς έμοιαζε μια απολύτως παράλογη πολιτικά κίνηση. Στην ουσία όμως ήταν μια κλιμάκωση της πολιτικής της επίδειξης πυγμής σε συνέχεια της στάσης που κράτησε απέναντι στην ΟΛΜΕ. Μια πολιτική, που όπως αναφέρει o Χριστόφορος Βερναρδάκη έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Η επιλογή της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαία καθώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσε πως συγκέντρωνε όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για μια ακόμα «επίδειξη δύναμης». «Η ΕΡΤ συγκέντρωνε κοινωνική δυσαρέσκεια ωστόσο ο πρωθυπουργός την πάτησε στη μέθοδο που χρησιμοποίησε διότι ανέδειξε πολλαπλά ζητήματα για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί σε ένα πρόβλημα από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει», σημειώνει ο κ. Βερναρδάκης.

Το ζήτημα της ΕΡΤ έφερε παράλληλα στην επιφάνεια όλα τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που μέχρι σήμερα οι τρεις εταίροι έκρυβαν πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Τα πρώτα δείγματα είχαν δοθεί με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και οι τρεις δηλώνουν πως δεν θέλουν εκλογές εξάλλου ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ευνοεί κανέναν. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν προκαλούν ικανοποίηση στα κομματικά επιτελεία, πόσο μάλλον σιγουριά για μια εκλογική μάχη.

Όμως και οι ευρωπαίοι και η εγχώρια οικονομική ελίτ απορρίπτουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Με αυτά τα δεδομένα οι Αντώνης Σαμαράς, Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Όπως όλα δείχνουν από την τελευταία τους συνάντηση οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την υπόθεση της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαρροές που προηγήθηκαν της σύσκεψης για σκληρές κόκκινες γραμμές από την πλευρά Βενιζέλου και Κουβέλη, υπάρχει επί της αρχής συμβιβασμός στο θέμα της ΕΡΤ αλλά κρίσιμη θεωρείται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ από της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση έμοιαζε από την αρχή ως μια σύγκρουση στην οποία δεν θα μπορούσαν να βγουν όλοι νικητές, ακόμα και αν τα επικοινωνιακά επιτελεία δώσουν τη δική τους μάχη για να φανεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει στο tvxs.gr ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, δεν πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι» αλλά για ένα ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν περιορίζεται στην ΕΡΤ.

«Στο ζήτημα της ΕΡΤ η καθυστέρηση γίνεται για να βρεθεί μια λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα ουσιαστική λύση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ή θα υποχωρήσει ο πρωθυπουργός με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο κύρους, αλλά και σε επίπεδο μηνυμάτων και ασκούμενης πολιτικής ή θα εφαρμοστεί μια αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική πολιτική που θα οδηγήσει τους δύο (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) στην πολιτική τους εξαφάνιση», αναφέρει.

«Άρα λύση που να ικανοποιεί και τους τρεις δεν υπάρχει και αναζητείται μια μέση φόρμουλα που δεν θα τους βγάλει νικητές αλλά δεν θα τους βγάλει και βαρύτατα ηττημένους», συμπληρώνει μιλώντας στο tvxs.gr.

Καταλήγοντας ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά πως και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι «θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για αποφευχθούν σε αυτή τη φάση οι εκλογές, ωστόσο η ζωή της τρικομματικής κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από τον Οκτώβριο, το πολύ Νοέμβριο». 

................................................................

Κοντά σε συμφωνία οι τρεις εταίροι «χωρίς» την ΕΡΤ

tvxs.gr/node/131848
 
 
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
 
Κοντά σε συμφωνία για την υπόθεση της ΕΡΤ βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι που θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη στις 20:30 για ένα συνολικό ξεκαθάρισμα πλαισίου που περιλαμβάνει τον ανασχηματισμό και τον επανακαθορισμό των κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαρροές που προηγήθηκαν της σύσκεψης για σκληρές κόκκινες γραμμές από την πλευρά Βενιζέλου και Κουβέλη, υπάρχει επί της αρχής συμβιβασμός στο θέμα της ΕΡΤ αλλά κρίσιμη θεωρείται η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ από της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ προκειμένου να αρθούν οι ασάφειες που έχουν προκύψει από τις διαφορετικές αναγνώσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Το παζάρι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων της ΕΡΤ που θα απασχοληθούν με συμβάσεις έργου το μεταβατικό διάστημα μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ αλλά μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ της πλευράς Σαμαρά και της πλευράς Βενιζέλου-Κουβέλη είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει σύγκλιση. Συνεργάτες Βενιζέλου και Κουβέλη δεν επιβεβαιώνουν ότι οι τρεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και επιμένουν ότι η αυριανή συνάντηση δεν έχει σχεση με το ΣτΕ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στις σύντομες δηλώσεις του μετά από μία σύσκεψη τρεισήμισι ωρών ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε ο κ. Κουβέλης είπαν τη λέξη ΕΡΤ, αλλά επέλεξαν την αναφορά στην επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με όλες τις συχνότητές της», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με κανονικό πρόγραμμα» όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Με όλο το προσωπικό της δεν είπε κανείς από τους δύο.

Όπως όλα δείχνουν, ο πολύ μεγάλος σκόπελος δεν είναι πια η ΕΡΤ. Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, είναι απολύτως συντονισμένοι μεταξύ τους και ασκούν πίεση για «επαναθεμελίωση της ύπαρξης της κυβέρνησης», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης έχουν συγκαλέσει για το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κομμάτων τους (μαζί με το Πολιτικό Συμβούλιο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με της Εκτελεστικής Επιτροπής από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ). Στις προηγούμενες αντίστοιχες συνεδριάσεις είχαν δεσμευτεί ότι «κόκκινη γραμμή» είναι η ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Για να αποδεσμευτούν και να αποδεχτούν ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να λάβουν νέα εντολή και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον παρουσιάσουν στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης το οποίο θα προβλέπει ενεργότερο ρόλο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Βιέννη, όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αμέσως μετά την επιστροφή του θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας πιθανότατα θα έχει συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ίσως και με την Αγκελα Μέρκελ, που θα αφορούν και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πλευρές, Βρυξέλλες και Βερολίνο παρακολουθούν πολύ προσεκτικά όσα συμβαίνουν εδώ και βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και μάλιστα όχι μόνο με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση του λουκέτου στην ΕΡΤ με μια σύντομη δήλωση που έκανε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου για να πει ότι «συζητήθηκε και το θέμα της ΕΡΤ και άλλα θέματα που είχε θέσει από την προηγούμενη σύσκεψη ο πρωθυπουργός».

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν κάθε δραματοποίηση στις δημόσιες δηλώσεις τους και δεν άφησαν καθόλου να διαφανεί ότι είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης. Και τα τρία κομματικά επιτελεία είναι εξαιρετικά φειδωλά στις διαρροές και αυτό επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι έχουν κάνει περισσότερα βήματα από όσα άφησαν να διαφανούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

 ................................................................

Τσόμσκι: Οι εκλογές στην Ευρώπη δεν παίζουν πια κανένα ρόλο

tvxs.gr/node/131814
 
 
Για «σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας» στην Ευρώπη, ως συνέπεια της μετατόπισης του κέντρου βάρους «από πολιτική στην οικονομία» έκανε λόγο ο Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας σε εκδήλωση του Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Αμερικανός φιλόσοφος εξήγησε ότι «η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής -στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων. Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία», με συνέπεια, όπως είπε να παρατηρείται μία συνεχής «παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών».

Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης «οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας σκωπτικά πως «η ίδια η Ευρώπη επέλεξε να γίνει έτσι».

«Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική», συμπλήρωσε.

Ο Νόαμ Τσόμσκι παρατήρησε επίσης πως στις χώρες της κρίσης ήρθαν ξαφνικά στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει αριστεράς και δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν».

Αυτό, όπως επεσήμανε, συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως «πολιτικού χρώματος».

Ο αμερικανός διανοητής εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: