Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Επανάσταση» για τον μικρό Ορφέα-Ερνέστο! (http://www.gazzetta.gr, 18/6/2013)

.............................................................

«Επανάσταση» για τον μικρό Ορφέα-Ερνέστο!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα «βαπτίσει» την Κυριακή 23 Ιουνίου τον μικρότερο γιο του στο δημαρχείο της Αίγινας, παρουσία εκλεκτών καλεσμένων από τον χώρο της Αριστεράς. 
«Επανάσταση» για τον μικρό Ορφέα-Ερνέστο!


Αντιβαίνοντας στα δημόσια ήθη και έθιμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει μια σεμνή πολιτική τελετή ονοματοδότησης και όχι το καθιερωμένο χριστιανικό βάπτισμα.
Μάλιστα το όνομα που επέλεξαν οι γονείς του μικρού, προκάλεσε πλήθος καυστικών σχολιών στα social media. Ορφέα - Ερνέστο Τσίπρα θα τον ονομάσουν και τα Facebook - Twitter πήραν φωτιά:
- Ερνέστο από τον Βαλδέρε;
- Μου αρέσει το όνομα Ερνέστος, γιατί μου θυμίζει Όσκαρ Ουάιλντ «Η Σημασία του να Ειναι κανείς Έρνεστ (Σοβαρός)»
- Καλά βρε Αλέξη τον μπαμπά σου πώς τον λένε που θα βγάλεις το παιδί Ορφέα-Ερνέστο; Να τον έβγαζες Θησέα να το συζητούσαμε...
- Μετά το Ερνέστο -κατά το Τσε Γκεβάρα- ένα όνειρο έχει πια ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής πριν κλείσει τα μάτια του. Να του χαρίσει ο Θεός την ευτυχία να κρατήσει στα χέρια του τον μικρό "Αδόλφο"!
- Στα παιδικά ψυχολογικά τραύματα συγκαταλέγεται και το βύθισμα στην κολυμπήθρα να ξέρετε. #ernestos
- Στο σχολείο το παιδί θα το φωνάζουν "Error" για συντομία.
- Αν τον έβγαζε Έρνεστ, από τον Χέμινγουέι, ίσως να μην ενοχλούσε τόσο.
- Να δεις που θα τον φωνάζουνε "Ορφέστο" τον μικρό.
- Το μόνο που μένει πια είναι ο Βενιζέλος να δώσει στις εγγονές του το όνομα... Δημοκρατία!
- Παντως αν ο Τσίπρας είχε χιούμορ...θα έπρεπε να βαφτίσει το παιδί του Κούβα...
- Θα περίμενα πάντως περισσότερη ευαισθησία στη διαλογή ονόματος από μια Περιστέρα...
-  Τον έβγαλε "Ορφέα" για να του φωνάζουν: "Μαζί σου, Ορφέα, για μια Ελλάδα νέα!"

Πηγή: newpost.gr
 

Σχολιάζω: Με πολλή προσοχή, λέω, ότι είναι προφανές ότι αποτελεί δικαίωμα του κ.Τσίπρα και της συμβίας του να ακολουθήσει ή να μην ακολουθήσει τον τύπο του θρησκευτικού μυστηρίου είτε στο γάμο τους είτε στη βάφτιση του παιδιού τους. Θα πρόσθετα ότι είμαι σαφώς υπέρ αυτής της επιλογής τους, γιατί θεωρώ ότι εδώ και πολλά χρόνια και τα δύο μυστήρια υπό τον τελετουργικό τους θρησκευτικό τύπο έχουν ευτελιστεί σε τελετές νεοπλουτίστικης επίδειξης των "εμπλεκομένων". Βεβαίως και θρησκευτικός γάμος και βαφτίσια μπορούν να τελεσθούν με λιτότητα και με άκρα μυστικότητα (εν στενώ οικογενειακώ κύκλω κλπ. σε απομονωμένους ναούς, ξωκκλήσια κλπ.), και να αποφευχθεί η όποια κοσμική επίδειξη και κανείς να μην πάρει είδηση. Αλήθεια το φρόντισε αυτό από πριν το ζεύγος Τσίπρα;  Και βεβαίως εφ' όσον το ζευγάρι δεν πιστεύει στα θεία ή δεν θέλει να δεσμεύσει την ζωή του βλαστού των σε συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη,καλά κάνει και ακολουθει τον πολιτικό τυπο των μυστηρίων. Ο γράφων θεωρεί μέγα λάθος που ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν άλλαξε τις διατάξεις του οικογενειακού  δικαίου του Αστικού Κώδικα το 1981, δεν προχώρησε  στη ρύθμιση του υποχρεωτικού, για όλους, πολιτικού γάμου και από κει και πέρα όποιος ήθελε να κάνει και θρησκευτικό γάμο, ας προχωρούσε ελεύθερα στην επιλογή του. 
   Όσον αφορά τη βάφτιση (και την ονοματοδοσία) του μικρού Τσίπρα, θα έλεγα ότι η επιλογή αυτού του ονόματος χαρακτηρίζεται από εγωπάθεια και μία έλλειψη γενναιοδωρίας, καθώς του στερεί μια γιορτή (εκτός από τα γενέθλιά του) στην παιδική του ηλικία. Επίσης διακρίνεται από την προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης του σπλάχνου τους, και μάλιστα χωρίς εκείνο να καταλαβαίνει. Χώρια που τα δύο ονόματα και μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, μου φαίνονται ιδεοληπτική επιλογή, που είναι και ντεμοντέ (αρχαιοελληνικό όνομα ("Ορφέας") και ένα βεβαρυμένο σε επαναστατικό νόημα όνομα ("Ερνέστο", το μικρό του Τσε Γκεβάρα) και πολύ συζητήσιμη αισθητικά. Τι να κάνουμε, ούτε και η Αριστερά φαίνεται να είναι απαλλαγμένη από την κιτς αισθητική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: