Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κάθε Ακαδημία έχει τη Δημουλά που της αξίζει (απόσπασμα) από τον Στέλιο Κούλογλου (http://www.lifo.gr, 9/5/2013)


 .............................................................

Κάθε Ακαδημία έχει τη Δημουλά που της αξίζει (απόσπασμα) 

από τον Στέλιο Κούλογλου


 






 ...Θα σεβόμασταν απόλυτα την επιλογή της κ.Δημουλά να ασχολείται στα ποιήματά της αποκλειστικά με τον εσωτερικό της πόνο, αν μας άφηνε κι εμάς στον πόνο μας.Γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασχολείται με τα κενά μιας ποήτριας, αν η τελευταία δεν ασχολείται με τα κοινά. Αλλά πότε οι δηλώσεις για τους μετανάστες της Κυψέλης και άλλοτε παλιότερα κείμενα εναντίον τος λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, τα οποία έγραψε από κοινού με προσωπικότητες και πολιτικούς, όπως ο σημερινός υπουργός κ. Στουρνάρας, δείχνει ότι επιφυλάσσει στον εαυτό της και ρόλο παρέμβασης στις εξελιξεις.
   Από αυτή την άποψη, η κατάσταση δεν είναι απλώς μέτρια όπως στο ποιητικό μέρος, αλλά απογοητευτική. Γιατί το έλλειμμα είναι ακριβώς αυτό: ο ποιητής (-τρια) που. όπως όλοι οι μεγάλοι ποιητές της Ελλάδας, θα τραγουδήσει την τραγωδία της χώρας. Όχι το ναι ή όχι στο μνημόνιο (δίλημμα στο οποίο η κ.Δημουλά έχει πάρει για πρώτη φορά θέση: προτιμά το ναι.). Αυτός που θα μιλήσει για τον φόβο στις ψυχές των ανθρώπων, για το "ζητείται ελπίς" και τις σκιές που περπατάνε στις νύχτες στην Αθήνα, ψάχνοντας στα σκουπίδια, για την παράδοση στους ξένους και την ηθική κατάρρευση, για τους σπόρους του αλληλοσπαραγμού που φυτρώνουν, για τους νέους και τις νεες που δεν βρίσκουν δουλειά και αξιοπρέπεια και φεύγουν στο εξωτερικό.

εδώ η κ.Κική Δημουλά με τον πρώηνυπουργό Πολιτισμού κ.Γερουλάνο
    Όσο για την κ.Δημουλά, που φέρεται να αρνήθηκε μια θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ το 2004, ποτέ δεν είναι αργά. Στο άδειο παγκάκι της Βουλής έχουν πιάσει θέση κι άλλα κόμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: