Τρίτη 23 Απριλίου 2013

"Μνήμες από τη χούντα" Χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου ("Εφημερίδα των Συντακτών" 22/4/2013)

........................................................

Μνήμες από τη χούντα

Χρονογράφημα 

Του Πέτρου Μανταίου
("Εφημερίδα των Συντακτών" 22/4/2013)

Αρχές του 1968 η χούντα επιτρέπει σε γιατρούς του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να ερευνήσουν για βασανιστήρια στην Ελλάδα και συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων. Στις φυλακές Αίγινας οι δύο γιατροί που ερευνούν το ζήτημα με συνεντεύξεις από κρατούμενους –σε ομάδες, ανά τέσσερις– είναι Ελβετοί. Διερμηνέας, ο πολύγλωσσος Ανδρέας Λεντάκης, από τα γαλλικά. Ρωτούν οι Ελβετοί γιατροί και ο Λεντάκης μεταφράζει ερώτηση και απάντηση. Ενας, όμως, από την ομάδα κρατουμένων, προτού καν ανοίξει το στόμα του ο διερμηνέας, απαντά αμέσως, αλλά στα ελληνικά!

Απόρησαν οι Ελβετοί! Ο Λεντάκης ανέλαβε μεν να λύσει την απορία, αλλά τους μπέρδεψε περισσότερο, όταν είπε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος καταλαβαίνει, διαβάζει και μεταφράζει… εννέα γλώσσες, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ούτε μία! Στην κατάπληξη των Ελβετών, εξήγησε ότι την εντυπωσιακή γλωσσομάθεια ο κρατούμενος την οφείλει σε… αυτοδιδασκαλία, επειδή ήταν φιλομαθής και διότι έμεινε πολλά χρόνια σε φυλακές!

Αυτός ήταν ο Περικλής Ροδάκης, που κηδεύτηκε το Σάββατο. Στην Αίγινα, τότε, αριθμούσε ήδη 20 χρόνια φυλακίσεων, τα 8 με καταδίκη σε θάνατο! «Τότε» μου έλεγε κάποτε, «άρχισα τις ξένες γλώσσες! Για να μην τρελαθώ!». Στις φυλακές έμεινε συνολικά 23 χρόνια. Βίωσε, φαντάρος, τη Μακρόνησο, όπου συνδέθηκαν με τον μεγάλο αδελφό μου, Γιώργο. Ηταν ένας από τους 27 δραπέτες κομμουνιστές στην ιστορική απόδραση από τις πειραϊκές φυλακές των Βούρλων, Ιούλιος 1955. Πρώιμος «αιρετικός» της κομμουνιστικής «ορθοδοξίας». Από τους ελάχιστους, δυο-τρεις, που χαιρέτησαν τον Πλουμπίδη, όταν τον έπαιρναν για εκτέλεση!

Στην Αίγινα έγραφε μπρούμυτα στο κρεβάτι, σκεπασμένος με μια κόκκινη φλοκάτη, πάνω σε τάβλα από κόντρα πλακέ. Συγγραφέας και τυπογράφος. Εγραψε και εξέδωσε πάνω από τριάντα βιβλία κάθε είδους, κυρίως ιστορικά. Μετέφρασε άλλα τόσα. Διηύθυνε την εγκυκλοπαίδεια «Υδρία». Στο ανθοστόλιστο φέρετρο πήρε μαζί του την αγαπημένη του τραγιάσκα, ένα σημειωματάριο κι ένα στυλό διαρκείας…
22/04/2013


















Δεν υπάρχουν σχόλια: