Κυριακή 14 Απριλίου 2013

"ΚΚΕ των απαντήσεων" του Θανάση Καρτερού (14 Απρ 2013 | tvxsteam tvxs.gr)

 .........................................................

ΚΚΕ των απαντήσεων

του Θανάση Καρτερού

tvxs.gr/node/125653
 
 
Πρόσεξα, είπε ο κύριος Κ, ότι κάνουμε πολλούς να τρομάζουν από τη θεωρία μας, επειδή βρίσκουμε στο κάθε ερώτημα και μιαν απάντηση. Δεν θα μπορούσαμε, για το καλό της προπαγάνδας, να κάνουμε ένα κατάλογο των ερωτημάτων εκείνων που μας φαίνονται τελείως αναπάντητα;*

Την ιστορία αυτή του κυρίου Κώυνερ, γραμμένη από τον Μπρεχτ πριν από πολλά χρόνια, ή δεν τη διάβασαν στο ΚΚΕ, ή αν τη διάβασαν δεν την κατάλαβαν -εκτός αν διαφωνούν με τη διαλεκτική στην καθημερινή ζωή του Γερμανού κομμουνιστή συγγραφέα. Εξ ου και όλες οι αναλύσεις και αποφάσεις του  κόμματος τα τελευταία χρόνια είναι μια πορεία βεβαιότητας, βέβαιων απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τόσο στην κοινωνία, όσο και στη γραμμή του.
Συνέδριο επιβεβαίωσης είναι και το 19ο που γίνεται στον Περισσό. Το κόμμα έχει σωστή στρατηγική -όσοι διαφωνούν δίνουν όπλα στον εχθρό. Έχει επίσης σωστή τακτική -με κάποιες επιμέρους αδυναμίες και λάθη, που δεν αναιρούν την ορθότητά της. Έχει τέλος σωστή καθοδήγηση -κάποιες αδυναμίες της δεν αναιρούν κι αυτή την επιβεβαίωση.
Η πραγματικότητα ωστόσο υπονομεύει τις βεβαιότητες του ΚΚΕ. Το κόμμα έχασε τη μισή εκλογική του δύναμη στις τελευταίες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν να ανακάμπτει. Από ορισμένα άρθρα του προσυνεδριακού διαλόγου προκύπτει ότι οι γραμμές των οργανώσεων και της νεολαίας  του αραιώνουν. Ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, νέα και παλιά στελέχη διάβηκαν το Ρουβίκωνα και διατύπωσαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους τόσο για τη στρατηγική, όσο και για την τακτική του κόμματος. Με κύριο ζήτημα την πολιτική των συμμαχιών, ή μάλλον την πολιτική των μη συμμαχιών του.
Για την καθοδήγηση όμως ισχύει φαίνεται το γνωστό: Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις αντιλήψεις μας τόσο το χειρότερο γι' αυτή. Ως εκ τούτου μπορεί κανείς να προβλέψει, αν συνυπολογίσει και τα σχεδόν απόλυτα ποσοστά έγκρισης των θέσεων τη Κεντρικής Επιτροπής από τα κομματικά μέλη, ότι και το 19ο θα επιβεβαιώσει της βεβαιότητες του ΚΚΕ. Και παρά τα όσα υποστηρίζει ο κύριος Κ, κανένα ερωτηματικό δεν θα μείνει αναπάντητο.
Υπάρχει βέβαια ένα αναπάντητο ερώτημα σε όλη τη διαδικασία των απαντήσεων. Πρόκειται για το ερώτημα αν η κυρία Παπαρήγα θα παραμείνει Γενική Γραμματέας, ή θα δούμε μετά από πολλά χρόνια ένα νέο πρόσωπο στο κορυφαίο πόστο του ΚΚΕ. Και το ερώτημα αυτό όμως είναι καταδικασμένο να απαντηθεί γρήγορα. Είναι μάλιστα βέβαιο ότι και το νέο πρόσωπο -αν υπάρξει, πράγμα αμφίβολο- θα επιλεγεί με βάση τις επιδόσεις του στις παλιές βεβαιότητες και όχι στα αναπάντητα ερωτηματικά. 

*Απορία δική μου: Αναπάντητα ερωτήματα. Από σύμπασα την Αριστερά, τα έχει ανάγκη μόνο το ΚΚΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: