Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

"Μπαμ ηκούσθη!" Του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή ("Εφημερίδα των Συντακτών", 6/3/2013)

........................................................

Μπαμ ηκούσθη!


Του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή

Μπαμ! ηκούσθη στον αέρα,
πλην τα βόλια πήγαν πέρα.
(δίστιχο παιδικού παιχνιδιού)

Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος, πολιτικός αναλυτής και άλλα πολλά, έχει πάντα μεγάλες ιδέες, οι οποίες πάντα βρίσκουν απήχηση και τυγχάνουν πάντα προβολής. Διανοούμενος, στρατευμένος στην υπεράσπιση της Ευρώπης, την οποία ταλαιπωρεί με το πλεονέκτημα της μητρικής του γλώσσας (της γαλλικής), που επιτρέπει να λες φανταχτερές αερολογίες, απρεπής ταυτοχρόνως απέναντι στη γλώσσα του, που χρησιμοποιεί ποταμηδόν και με «μαγκιά», κατάφερε να οργανώσει ημερίδα στις 25 Ιανουαρίου με θέμα «Ευρώπη ή Χάος;». Καλεσμένοι του Ευρωπαίοι «διανοούμενοι», μεταξύ των οποίων οι συγγραφείς Ουμπέρτο Εκο (Ιταλία), Γιόργκι Κονράντ (Ουγγαρία), Πέτερ Σνάιντερ (Γερμανία), ο Ισπανός δημοσιογράφος Χουάν Λουίς Θερμπιάν, η Τζούλια Κρίστεβα, φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, ψυχαναλύτρια, φεμινίστρια, κοινωνιολόγος («γεννημένη στη Βουλγαρία, ζω στη Γαλλία, είμαι Αμερικανίδα υπήκοος», όπως προσφώνησε τον εαυτό της) και αρκετοί άλλοι. Στο τέλος της ημερίδας, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν το προετοιμασμένο από τον Λεβί «μανιφέστο», του οποίου το μήνυμα είναι πως «αν δεν υπάρξει πολιτική ένωση, η Ευρώπη θα πεθάνει. Οχι ως εδαφική περιοχή, αλλά ως ιδέα, ως όνειρο και δημιουργία». Το κύρος των υπογραφών στο τέλος του «μανιφέστου» ήταν αρκετό για να δημοσιευτεί το πλήρες κείμενο σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Επιπλέον, το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte αφιέρωσε 142 λεπτά σε ζωντανή αναμετάδοση των απόψεων των «διανοουμένων», οι οποίοι, επί σκηνής, διάβασαν κείμενά τους ή αυτοσχεδίασαν σκεπτόμενοι. Το βίντεο ανέβηκε στο Διαδίκτυο και ώς τις 22 Φεβρουαρίου είχε 66 views, καθώς και δύο σχόλια.

Κανείς δεν αρνείται την αξία του λογοτέχνη και ειδικού της Σημειωτικής Ουμπέρτο Εκο, κανείς δεν παραβλέπει τις ταλαιπωρίες του λογοτέχνη Γκιόργκι Κονράντ υπό το σοσιαλιστικό καθεστώς της χώρας του, κανείς δεν υποτιμά την ενοχή του λογοτέχνη Πέτερ Σνάιντερ για το παρελθόν της Γερμανίας, κανείς δεν αρνείται τον ρόλο του δημοσιογράφου Χουάν Λουίς Θερμπιάν, εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Ελ Παΐς», κανείς δεν προσπερνά τις ψυχαναλυτικές και κοινωνιολογικές μελέτες της Τζούλια Κρίστεβα. Κανείς όμως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στην ένδεια της πολιτικής σκέψης αυτών των κορυφαίων, στο θλιβερό αναμάσημα των προτροπών τους υπέρ της δημοκρατίας και άλλων ηχηρών παρόμοιων, στην παπαγαλία τους υπέρ Γραφών ευρωπαϊκής προοπτικής, τις οποίες η πραγματικότητα έχει διαψεύσει. Κερασάκι σε αυτόν τον χυλό, ο σεληνιαζόμενος υπέρ της Αθήνας «λίκνου της δημοκρατίας» και της Ρώμης «πηγής του κράτους δικαίου» Λεβί, ο οποίος στραγγάλιζε το μικρόφωνο αντιλαμβανόμενος ότι δεν τον άντεχε πια. Το παιδικό δίστιχο «μπαμ ηκούσθη στον αέρα, πλην τα βόλια πήγαν πέρα» δεν έχει χάσει εδώ την αξία του.

Πάει καιρός που ο όρος «διανοούμενος», λέξη που φέρει το βάρος δυόμισι αιώνων βίου, έχει χάσει το πολιτικό και ηθικό βάρος της. Πάει καιρός που η σιωπή έχασε την αξία της, καταπλακωμένη από κραυγές ειδημόνων επί παντός επιστητού. Πάει καιρός που η σοφία των σοφών έχει χάσει τα όριά της, υποτιμώντας τον κοινό νου. Πάει καιρός που δεν χρειάζονται ημερίδες για να απαντηθεί το ερώτημα Ευρώπη ή χάος, επειδή το χάος υπάρχει κιόλας στην Ευρώπη και επειδή ζούμε με το χάος.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί, υπολογίζοντας στην καλή πίστη και στις αγνές προθέσεις των οραματιστών μιας Ευρώπης ειρήνης και ευημερίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποκύπτοντας στην προβολή των πλεονεκτημάτων της δημοκρατίας σε σύγκριση με τα ατοπήματα του κομμουνισμού, εργαζόμενοι υπέρ της μαγγανείας της δίκαιης κατανομής του πλούτου, στοιχημάτισαν στο άλογο της συνεργασίας, αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης, κοινού νομίσματος, ευρωκοινοβουλίου, ευρωπαϊκής επιτροπής και άλλα τέτοια: έχασαν την ποιότητα του πολίτη, αγοράζοντας την ποσότητα του καταναλωτή. Εφαγαν το μπιφτέκι με (κατά δήλωση) μοσχαρίσιο κιμά, ανακαλύπτοντας έκπληκτοι πως έφαγαν μαζί τον κιμά του αλόγου στο οποίο δεν έπαψαν να στοιχηματίζουν.

Τα βόλια πηγαίνουν πέρα,
ας ακούγεται κάθε λίγο
«μπαμ» στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: