Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

"Ο ταλαντούχος κ. Κατίδης" του Παντελή Μπουκάλα ("Καθημερινή", 21/3/2013)


....................................................
 

Ο ταλαντούχος κ. Κατίδης

Του Παντελή Μπουκάλα


Κάποια στιγμή, πάνε μήνες, οι χρυσαυγίτες σκέφτηκαν να στεγαστούν και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σχεδίαζαν, μάλιστα, να νοικιάσουν γραφεία δίπλα σε σύνδεσμο οπαδών της ΑΕΚ. Και μία ημέρα των ημερών ο τοίχος απέκτησε φωνή. Οι ΑΕΚτζήδες είχαν γράψει πάνω του την εντολή «Ούτε να το σκέφτεστε». Τίποτα περισσότερο. Και τίποτα σαφέστερο. Αποδέκτες του μηνύματος, οι χρυσαυγίτες. Που μπροστά στα δύσκολα ακύρωσαν τα στεγαστικά τους σχέδια. Το συμβάν έγινε ευρύτατα γνωστό. Αλλά ο παίκτης της ΑΕΚ Γιώργος Κατίδης φαίνεται ότι δεν άκουσε τίποτα, αφού ζει στον «παράλληλο κόσμο του», όπως είπε ο προπονητής του, Εβαλντ Λίνεν. Δεν άκουσε, επίσης, τίποτα για τον προπηλακισμό του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη στο ΟΑΚΑ. Εγκλωβισμένος στον παράλληλο κόσμο του, δεν έμαθε πως η ίδια η οργάνωση των οπαδών της ομάδας του έβγαλε πάραυτα ανακοίνωση για να απαιτήσει «να τελειώσουμε με τα σκουλήκια τους φασίστες».
Πιθανόν, πιθανότατα, ένα παιδί στα δεκαεννιά ή τα είκοσί του, με τραχιά ζωή και με μοναδικό ίσως εφόδιο και όνειρο την μπάλα, βλέπει, ακούει και κουβεντιάζει μόνο όσα συμβαίνουν στον ολόκλειστο σφαιρικό κόσμο της. Ομως είναι λίγο δύσκολο να μην ξέρεις το ποιόν των οπαδών της ομάδας σου, την αγάπη των οποίων, άλλωστε, θέλεις να κερδίσεις. Κατεβαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη, ο ταλαντούχος πλην ζαλισμένος από το ίδιο του το ταλέντο Γ. Κατίδης έτυχε να πάει σε μία από τις ελάχιστες ομάδες που ο κόσμος τους δεν είναι «κολλημένος με την μπάλα» και τέρμα. Για να πω την αλήθεια, φοβάμαι ότι ακόμα και σε αγώνα της Εθνικής Ελπίδων αν χαιρετούσε ναζιστικά, η κίνησή του ίσως αποσπούσε χειροκροτήματα. Γιατί τον πυρήνα των οπαδών των εθνικών ομάδων τον έχουν αλώσει οι «ελληνικές στρατιές» και οι λοιπές χρυσαυγίτικες μάσκες. Στο γήπεδο πουλάνε εθνικό τσαμπουκά, στις λαϊκές ρατσιστικό νταηλίκι και στη Βουλή ποζάτη μαγκιά. Αυτός ο κατά αδυνάτων τσαμπουκάς, ο τραμπουκισμός εν ονόματι του Πλάτωνα (πήγα να πω και του Θεμιστοκλή, αλλά αυτός ήταν νόθος, δεν είχε καθαρό ελληνικό αίμα), μαγνητίζει ένα ποσοστό εφήβων, ιδίως στα γήπεδα, όπου διακινείται ανέκαθεν το αναβολικό «υπερελληνοφροσύνη» (τα νικηφόρα ελληνικά γονίδια κ.τ.λ.). Και, μιμητικά, «τα παιδία χρυσαυγίζει».
Δεν ξέρω αν ο Γ. Κατίδης υποκρίνεται ότι δεν ήξερε, με δεδομένη την πρώτη, αδασκάλευτη και χαμογελαστή δήλωσή του: «Εκανα αυτό που έχουμε δει σε διάφορα βίντεο του γιουτιούμπ, από αυτό το πολιτικό κόμμα, τη Χρυσή Αυγή»! Σίγουρα, πάντως, υποκρίνονται πολλοί από τους τιμητές του. Και πρώτος ο κ. Ιωαννίδης. Οχι μόνον επειδή καταψήφισε την άρση της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη, αλλά και επειδή δεν άκουσε τίποτα (όπως και η ΕΠΟ, άλλωστε) για όσα έγιναν προ ημερών στα Ψαχνά της Εύβοιας. Οπου εξυβρίστηκε ρατσιστικότατα ένας μαύρος ποδοσφαιριστής. Κι όταν έτρεξε στον διαιτητή για προστασία, εισέπραξε κίτρινη κάρτα. Μισές δουλειές. Ελειψε η κόκκινη μαζί με μια απέλαση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: