Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Απεβίωσε ο ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα (http://www.enet.gr, 15/1/2013)

............................................................

Απεβίωσε ο ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, την Τρίτη, ο διάσημος ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα, δημιουργός των ταινιών «Η Αυτοκρατορία των αισθήσεων» και «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς». Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονική λοίμωξη, σύμφωνα με το νεότερο γιο του. 


 

  Ο Ναγκίσα Οσίμα έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960, σκηνοθετώντας πολιτικές ταινίες. Στο επίκεντρο της θεματολογίας του ήταν οι κοινωνικές διακρίσεις και τα όρια της κοινωνικής αποδοχής.  Χαρακτηριστική ταινία του, που προκάλεσε σκάνδαλο το 1976, ήταν η "Αυτοκρατορία των αισθήσεων", φιλμ γαλλοϊαπωνικής παραγωγής, που διαδραματίζεται στο Τόκιο του 1930 και εξιστορεί την ερωτική σχέση του ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου και μίας υπηρέτριας, που γίνεται εμμονή με σαδομαζοχιστικά στοιχεία.
Ο εκλιπών είχε βραβευτεί το 1978 στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Αυτοκρατορία του πάθους".  Στην εργογραφία του ξεχωρίζει διεθνώς και η ταινία "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς" με πρωταγωνιστές το ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι και τον ιάπωνα ηθοποιό και σκηνοθέτη Τακέσι Κιτάνο. Πραγματευόταν τις σχέσεις των ανδρών σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Και το μουσικό θέμα από την ταινία "Καλα΄Χριστούγεννα κ. Λόρενς" παιγμένο στο πιάνο από τον συνθέτη και πρωταγωνιστή της ταινίας Ryuichi Sakamoto



Δεν υπάρχουν σχόλια: