Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή στον Φώτη Κουβέλη της Μπέττυς Βακαλοπούλου ("ΑΥΓΗ", 08/01/2013 )

...............................................................

Επιστολή στον Φώτη Κουβέλη


 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/01/2013 στην "ΑΥΓΗ"













Της Μπέττυς Βακαλοπούλου



Αγαπητέ Φώτη
Από τα παλιά χρόνια του ΚΚΕεσ. διαφωνούσα με τις παλινδρομήσεις σου στη Βουλή με τα πολλά «ναι μεν, αλλά δε...», που άφηναν στο τέλος κάθε πτέρυγα με την εντύπωση ότι είπες τη δική της άποψη. Σε παρομοίαζα με τον «Πλάνητα δύο οχθών» του Μωπασάν, αλλά πλανιόσουν σε περισσότερες όχθες.
- Ομως σε επιδοκίμαζα και συχνά σε ψήφιζα εσωκομματικά, για τις εξαίρετες νομικές και συνταγματικές παρεμβάσεις σου στη Βουλή.
- Η επιδοκιμασία μου επιβραβεύτηκε λαμπρά, όταν σε ενημέρωσα για το σκάνδαλο («σε βαθμό κακουργήματος» θα έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος) της απένταξης μεταξύ 2000 & 2002, από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, 157 μισοτελειωμένων χωρικών μελετών. Η ίδια απαγόρεψε στις αρμόδιες διευθύνσεις να ενημερώσουν τα 157 + 157 μελετητικά γραφεία και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές των μελετητών (βλ. δήλωση Σουφλιά 24.01.08), οδηγώντας στη χρεωκοπία τα περισσότερα και στον θάνατο χωρίς σύνταξη όσους είχαν ήδη συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια. Έσπευσα να σε ενημερώσω για μιαν ομαδική περιπέτεια δεκαπενταετίας, με ένα σύντομο υπόμνημα και ημίωρη προφορική ενημέρωση. Και η επερώτησή σου ήταν τόσο σαφής, τόσο τεκμηριωμένη, ώστε ο ήδη πληροφορημένος υπουργός να αναθέσει αμέσως την επίλυση της εκκρεμότητας και τη διάσωσή μας.
-Συμπληρώνω ότι τις ευχαριστίες μου για εκείνη την επιτυχία σου (για μένα, σημαντικότερη από την «Νίκη της Φέτας»), τις έστειλα επίτηδες στην "Αυγή" παραμονές ψηφοφορίας για τον επόμενο γραμματέα, για να συμβάλω στη μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε σένα και στον αναπόδραστο νικητή που κι εγώ ψήφισα. Πρώτη φορά ο Κάρης με έβαλε πρωτοσέλιδη και μέσα σε πλαίσιο. Δεν ήθελα και -όπως επανειλημμένα αποδείχτηκε- δεν ήθελε ούτε ο νικητής να σε στερηθεί ο ΣΥΝ.
- Ώς εδώ οι έπαινοι. Κι έρχομαι στην ίδρυση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και την εμμονή πολλών οπαδών σου, κυρίως μηχανικών, για συνεργασία με «συγγενείς δυνάμεις». Συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ της τελευταίας χειρότερης οχταετίας, της μεταφοράς των επενδύσεων από την παραγωγή στο χρηματιστήριο, της πρόωρης ένταξης στην ΟΝΕ, των ρουσφετιών, της καμαρίλας, των πράσινων σκανδάλων, του ανεξέλεγκτου εξωτερικού δανεισμού και των εσωτερικών θαλασσοδανείων σε υμετέρους.
- Βαρέθηκα να τονίζω σε αγαπητούς συναδέλφους ότι με προσβάλλουν προσωπικά και προσβάλλουν εξίσου και τους εαυτούς τους αποδίδοντας σε μένα, σε μας που δεν είπαμε ποτέ «δεν βαριέσαι αν διαλύεται ο πρωτογενής τομέας, παίζοντας στο χρηματιστήριο κερδίζουμε περισσότερα», που δεν κάναμε ρουσφέτια ούτε καμαρίλα, που δεν πήραμε μίζες ούτε κλέψαμε, «συγγένεια» με το κόμμα των λαμπρών επιδόσεων στα παραπάνω αθλήματα!
- Οι συνάδελφοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας ήξεραν πολλά από τα παραπάνω:
- Ήξεραν γιατί έπαψε να καλείται ο θεσμοθετημένος εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε επιτροπές κρίσης, γιατί οι αντίστοιχες πενταμελείς επιτροπές έγιναν τριμελείς μόνο με πασόκους της κάθε υπηρεσίας,
έμαθαν χάρη σε σένα και στον κ. Σουφλιά για το σκάνδαλο απεντάξεων της κας Παπανδρέου (βλ. & άρθρο μου «Η μύτη του Πινόκιο» "Αυγή" 29.09.2006), για τη λογοκρισία της στις διευθύνουσες υπηρεσίες, για τη μη επιστροφή Ε.Ε., για την καταστροφή μελετητικών γραφείων.
- Τότε πίστευα ότι από το πάθος τους για συγκυβέρνηση απέφευγαν να σε ενημερώσουν. Το πάθος που συνεχίστηκε στο πείσμα της απόλυτης μη ανταπόκρισης της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ... Συμβαίνει συχνά με τα περιφρονημένα πάθη, ίσως περισσότερο τα πολιτικά από τα ερωτικά!
- Ώς εδώ η ενημέρωση για όσα προηγήθηκαν. Έπεται η κριτική για λίγα από τα έργα σου, ως οιονεί πρωθυπουργού στο τριουμβιράτο:
- Διαπραγματεύθηκες τη συμμετοχή σου, με επιμονή στην επιλογή του πρωθυπουργού. Τι περίμενες, τι ακριβώς έλπιζες;
- Αντιστάθηκες πολλαπλά στο ευρωπαϊκό σχέδιο εξουθένωσης του εργατικού δυναμικού, τουλάχιστο του χρεωμένου Νότου.
- Αντίθετα, αγνόησες το σχέδιο εξόντωσης των υπέργυρων (και μην τολμήσει κανείς να ισχυριστεί ότι είναι πλάσμα της φαντασίας μου). Για τη νυοστή μείωση των συντάξεων δεν είπες τίποτα!
- Και προχθές πρόφτασες να υποδείξεις, πρώτος και καλύτερος (γιατί τόση σπουδή;), τον «μοναδικό ένοχο» για τη λίστα, να δωρίσεις στην αλυσίδα των ενόχων τον αποδιοπομπαίο. Μόνο αυτόν εννοούσε και ο κ. Τσούκαλης όταν ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ (που φυσικά δεν χρειαζόταν παρότρυνση) τη διεκδίκηση της ανακριτικής επιτροπής, καταλήγοντας στο «...θα σας υποστηρίξομε»; Ασφαλώς όχι. Πώς ακριβώς θα τον «αδειάσεις» τώρα;
- Είσαι απολύτως βέβαιος ότι δεν γνώριζε τίποτα για την λίστα ο ΓΑΠ, ότι δεν ενημερώθηκε από τον τότε σιαμαίο του; Και εξίσου βέβαιος ότι ειλικρινά ξέχασε το «στικάκι» ή «φλασάκι» σε συρτάρι ο υπερφιλόδοξος για αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργία κ. Βενιζέλος; Ότι «από αφηρημάδα» δεν προστάτεψε τους κάθε άλλο παρά πένητες της λίστας ο «σοσιαλιστής», σε αγαστή σύμπνοια με τον κ. Τόμσεν που απέκλειε κάθε άλλη πηγή εξοικονόμησης εκτός από τους φτωχούς και πάμφτωχους (τελευταία άλλαξε, ίσως του τράβηξε το αυτί η θεσμική προϊσταμένη του);
Και τώρα τι γίνεται; Αισθάνεσαι πιο σύμφωνος, πιο αλληλέγγυος με ποιον; Με τον «άμωμο» κ. Βενιζέλο; Για την απόκρυψη της λίστας ή για άλλα εξίσου «φιλολαϊκά» μέτρα που πήρε ως Υπ.Οικ.; Και δη για το κορυφαίο, το χαράτσι ακινήτων που διεκδίκησε με τον χειρότερο δυνατό εκβιασμό, διά της ΔΕΗ; Αν διαθέτεις λίγο χρόνο, Φώτη, έλα σε επαφή με κινήσεις αλληλεγγύης και παιδοψυχίατρους, επειδή η χειρότερη συνέπεια του μέτρου είναι οι τρομώδεις αντιδράσεις μικρών παιδιών από το σκοτάδι. Ευτυχώς υπάρχουν και συνδικαλιστές σαν τον κ. Φωτόπουλο.
- Ή μήπως με τους δυό λαμπρούς εισαγγελείς που δεν τους σταμάτησε ώς τώρα καμιά πίεση; Τελικά αυτοί δεν θα αρκεστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου, κόντρα στην «ολιγαρκή» επιτροπή της Βουλής; Το ερώτημα στον νομικό Φώτη Κουβέλη.
- Όσο για μένα, το κουράγιο τους μου θυμίζει τον Ντι Πιέτρο και την «επιχείρηση καθαρά χέρια». Μόνο που η εκτίμησή μου (κάθε άλλο παρά άμοιρη συγκίνησης) συνοδεύεται από μιάν απορία: Πως είναι δυνατόν η ίδια «επιχείρηση» στην Ελλάδα των δεκάμισι εκατομμυρίων κατοίκων να κατατείνει στις διαστάσεις της ιταλικής των εβδομήντα εκατομμυρίων, που επιπλέον λυμαίνονταν τρεις «εθνικής εμβέλειας» συμμορίες, η Μαφία, η Καμόρα, η Ντράγκετα;
Κατά τα άλλα, φιλικά (αν αυτό είναι ακόμα αποδεκτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: