Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

"Kάποιοι διαγράφουν το ιστορικό παρελθόν" Του Τάσου Τσακίρογλου ("Εφημερίδα των Συντακτών", 27/12/2012)

.........................................................

Kάποιοι διαγράφουν το ιστορικό παρελθόν


Του Τάσου Τσακίρογλου

Το πρώτο πλάνο του βίντεο εικονογραφεί μια αθηναϊκή ουτοπία, εκεί γύρω στη δεκαετία του ’60, με έναν κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας φωτισμένο τη νύχτα, γεμάτο ρετρό αυτοκίνητα, κόσμο που πηγαινοέρχεται και στολίδια για τα Χριστούγεννα.

Ο τίτλος, εξίσου νοσταλγικός, «Η παλιά Αθήνα που χάσαμε», συνοδεύεται από τη μελαγχολική φωνή που τραγουδά «Ας ερχόσουν για λίγο, μοναχά για ένα βράδυ, να γεμίσεις με φως το φριχτό μου σκοτάδι».

Η διαδοχή των εικόνων δείχνει μια ανέμελη Αθήνα, γεμάτη κόσμο, με τα γνωστά μπλε λεωφορεία, τους λαχειοπώλες και σκηνές από το Μοναστηράκι, την Ομόνοια και το Σύνταγμα. Μια αναγνωρίσιμη Αθήνα για τους Ελληνες τουλάχιστον της δικής μου ηλικίας: η οικεία (όσο και κατασκευασμένη) εικόνα μιας «πτωχής, πλην τιμίας Ελλάδος», αθώας όσο και αγνής.

Και αμέσως μετά η μετάλλαξη, η βίαιη αλλαγή, με εισβολή εικόνων διαμαρτυρίας, διαδηλωτές, συγκρούσεις και καπνογόνα. Φωτογραφίες μεταναστών που κοιτούν με απορία τον φακό εναλλάσσονται με κάδους σκουπιδιών, δημιουργώντας τους αναγκαίους συνειρμούς. Αλλοδαποί σκράπερ που συλλέγουν σαν άλλα μυρμήγκια ό,τι μεταλλικό, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια ελέω κρίσης, φωτιές και καμμένα καταστήματα.

Ολα στο χωνευτήρι μιας αισθητικής αναγκαίου συμπληρώματος της πιο σκληρής προπαγάνδας. Το βίντεο κλείνει με ουρές προσκυνητών έξω από τη Μητρόπολη υπό το βλέμμα του αστυφύλακα και την υπενθύμιση «Από τα όμορφα χρόνια που πέρασαν, στο μέλλον που χτίζουμε», αφού ακολουθεί μια πορεία χρυσαυγιτών με σημαίες και ναζιστικά σύμβολα.

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Μα την κλασική φασιστική και ναζιστική αφήγηση: το σήμερα είναι απλώς η έκπτωση ενός χαμένου παραδείσου, ο εκφυλισμός ενός εξιδανικευμένου παρελθόντος, το οποίο οι «εκλεκτοί» εντέλλονται να αναβιώσουν στο μέλλον, με μια συναίνεση που πρέπει να κατασκευαστεί.

Πρόκειται για μια προσπάθεια (βίαιης) επιστροφής στο status quo ante, με την εκκαθάριση όλων των ενοχλητικών και «ξένων» στοιχείων. «Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας, να ανακαταλάβουμε το παρελθόν μας» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το βίντεο αυτό της Χρυσής Αυγής (το οποίο καταγγέλλουν ότι λογοκρίθηκε από το YouTube), επιχειρώντας μέσω της γκεμπελικής προπαγάνδας να αποκαθάρει αυτό το παρελθόν από τις αντιφάσεις του:

Δεν υπήρξε εμφύλιος, δεν υπήρξαν στρατοδικεία, δεν υπήρξαν βία και νοθεία στις εκλογές, δεν υπήρξε χούντα, δεν υπήρξε Πολυτεχνείο, δεν υπήρξαν νεκροί. Απλώς ένα ανέφελο παρελθόν στο φαντασιακό μιας δράκας φανατικών εξτρεμιστών ή απλώς «τάξη και ησυχία» που προσιδιάζει στα νεκροταφεία κοινωνιών και ιδεών που οι ίδιοι οικοδομούν.

t.tsakiroglou@efsyn.gr





Εδώ

Το βίντεο της Χρυσής Αυγής που λογοκρίθηκε από το Youtube


Δεν υπάρχουν σχόλια: