Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

"Μπράβο στον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα" (www.lifo.gr, 12/10/2012 από τον Άρη Δημοκίδη)

...............................................................

www.lifo.gr, 12/10/2012 από τον Άρη Δημοκίδη

Μπράβο στον Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα 

 

 

Μοιάζει με ανθρωπάκι που θα φοβόταν να υψώσει τη φωνή του, με πολιτικάντη που θα έκανε την πάπια για ψήφους κι αποδοχή; Κι όμως!

Θα ήταν το αυτονόητο, το να καταδικάσεις κατηγορηματικά όσα συνέβησαν χτες με τους παραθρησκευτικούς και τους χρυσαυγίτες. Και όμως!

Οι Υπουργοί Πολιτισμού δεν έχουν και κάποια φοβερή παράδοση στην υπεράσπιση της καλλιτεχνικής έκφρασης. Θυμάστε τον Βενιζέλο ως Υπουργό Πολιτισμού που σχεδόν ζήτησε να αφαιρεθούν τα "άσεμνα" έργα απ' την έκθεση OUTLOOK (και όντως αφαιρέθηκαν);



Έχουν ειπωθεί πολλά. Ότι ο Κώστας Τζαβάρας μοιάζει με καλοκάγαθο εστιάτορα. Με χριστιανό που θα πήγαινε έξω απ' το Χυτήριο για να διακόψει τις παραστάσεις του Corpus Christi. Με πολιτικάντη που θα έκανε την πάπια ώστε να εισπράξει ψήφους και αποδοχή από την Χρυσή Αυγή. Με ανθρωπάκι που θα φοβόταν να υψώσει το ανάστημά του και να πει τα αυτονόητα. 

Επίσης, όπως έχει παραδεχτεί, δεν έχει ιδέα από σύγχρονη τέχνη - αντιθέτως όλοι οι λόγοι του περί πολιτισμού αναφέρονται στους αρχαίους προγόνους μας και μυρίζουν ναφθαλίνη. 
  
Κι όμως. Σήμερα απέδειξε πως, τελικά, όλοι αυτοί έκαναν λάθος. (Πόσο κακό να τον κρίνουν μόνο απ' την εξωτερική εμφάνιση!) 

Το ότι αυτός ο φαινομενικά προγονόπληκτος, περασμένης γενιάς, λάτρης μόνο των κλασικών τεχνών, καραδεξιός ξεπέρασε τον εαυτό του και ύψωσε τη φωνή του ενάντια σε αντίπαλους επικίνδυνους είναι η πιο ελπιδοφόρα είδηση που άκουσα εδώ και πολύ καιρό: 


«Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια. Η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης.
Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας -όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη»


ο χριστιανικός φαναζισμός έξω απ' το Χυτήριο, χτες, via


Μοιάζουν αυτονόητα, και εύκολα, και απλά λόγια (και όντως περιμένουμε τις πράξεις, απ' την πολιτεία). 

Κι όμως, εδώ που έχουμε φτάσει, αυτά που είπε ο Υπουργός Πολιτισμού είναι γενναία. Κι ο ίδιος απέδειξε ότι διαφέρει απ' τον μέσο πολιτικό - και πραγματικά μπράβο του. Μακάρι να τον μιμηθούν και όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες και να μην κρύβονται σαν ιδιοτελείς φοβητσιάρηδες. 

Ας ενθαρρύνουμε όσους απ' την κυβέρνηση φέρονται σωστά. Ας τους υποστηρίξουμε - δεν είναι άλλωστε και πολλοί μέχρι στιγμής...






*Μακάρι να κάνει και το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει η πολιτική ηγεσία απόψε: ΑΥΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: