Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

"Back on track" - ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (www.lifo, 24.10.2012)

.............................................................
 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
www.lifo, 24.10.2012

Back on track

Μια δήλωση δεν αλλάζει την αληθινή κατάσταση της χώρας. Όσο κι αν θέλουν να το προβάλλουν έτσι τα ελληνικά media.
Back on track

Ερώτηση: Τι ακριβώς είναι αυτό που πέτυχε η χώρα σε αυτήν τη Σύνοδο, κ. πρόεδρε;

Απάντηση: Μπήκε αυτή η αναφορά, η τόσο θετική, για την Ελλάδα, που αλλάζει, αν θέλετε, και το κλίμα το ψυχολογικό και τη διάθεση. Ουσιαστικά, εκεί πέρα προεξοφλείται η παραμονή μας στο ευρώ, αλλά θα σας πω ότι και για πρώτη φορά τίθεται ρητά το ότι η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά, σωστή τροχιά.“Back on track” είναι η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε. Δηλαδή, από εκτροχιασμένοι, ξαναμπήκαμε στη γραμμή, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας». (Από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού μετά τη Συνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.)

Διαβάζει κανείς καμιά φορά τι συμβαίνει έξω και τον πιάνει κατάθλιψη. Μπορεί, παραδείγματος χάριν, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να έχουν και αυτά υποστεί τη φθορά από τη λατρεία του χρήματος και των ισχυρών. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Δευτέρα μια εκπομπή του BBC να αποκαλύψει πως ένα σκάνδαλο παιδεραστίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων από έναν διάσημο παρουσιαστή του είχε μείνει κρυφό για μήνες από το ίδιο το BBC!

Στην Ελλάδα, αν θέλεις να ενημερωθείς από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείς στο εξωτερικό! Χρειάστηκε πρόσφατα ένα δημοσίευμα της «Guardian» για να αναδειχτούν οι βασανισμοί μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξηγούσε ότι προεξοφλείται πλέον η παραμονή στο ευρώ για τη χώρα, που μπήκε και σε σωστή τροχιά για να «πετύχουμε τους στόχους μας». Το τι σάλιο χύθηκε είναι άνευ προηγουμένου.

Οι «στόχοι μας» είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν βγαίνει, θέση που υποστήριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχεδόν μέχρι να ορκιστεί… πρωθυπουργός. Όσο για την απόφαση της Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, η εξήγηση δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη μελέτη ενός γερμανικού ινστιτούτου: υπολόγισε ότι η έξοδος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα κόστιζε στην παγκόσμια οικονομία το ιλιγγιώδες ποσό των 17, 2 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020, χώρια οι ανυπολόγιστες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Η έξοδος μόνο της Ελλάδας θα κόστιζε λιγότερο, αλλά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, κανείς δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας καταστροφικής αλυσιδωτής αντίδρασης.

Είναι αυτές οι εκτιμήσεις που οδήγησαν στην καλοκαιρινή μεταστροφή της Μέρκελ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας. Αλλά, από τα ντόπια μέσα ενημέρωσης η «προεξόφληση» της παραμονής στο ευρώ, μαζί με το κείμενο από τους 17, που αναγνωρίζει τις «θυσίες» του ελληνικού λαού, προτρέποντας εμμέσως για περισσότερες, παρουσιάστηκε ως μεγάλη εθνική επιτυχία.

Χρειάστηκε έτσι να διαβάσει κανείς τους «New York Times» της Κυριακής για να ξεφύγει από την εικονική πραγματικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής και πολιτικής αποσύνθεσης, έγραφε η αμερικανική εφημερίδα, απλώς καταγράφοντας αυτά που ζούμε: φτώχια και ανεργία, καθημερινές επιθέσεις των τραμπουκοναζί και συμπλοκές, πολιτική αστάθεια, μια χώρα που κρέμεται από μια κλωστή. Πώς θα αντέξει η κοινωνία και τα νέα μέτρα, όταν βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική πτώση ανεπτυγμένης χώρας τις 3 τελευταίες δεκαετίες, σε απόσταση αναπνοής από το -27% του ΑΕΠ που είχαν καταγράψει οι ΗΠΑ κατά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 1929-1933; «Η λιτότητα καταστρέφει το φορολογικά έσοδα και επομένως υπονομεύει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», πρόσθετε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Μέρκελ δεν έχει καμιά πρόθεση να ανατρέψει αυτή την πορεία, ώστε να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Θέλει να αποφύγει τριγμούς μέχρι τις εκλογές της και καθόλου δεν δυσκολεύεται: ο κ. Σαμαράς, αντί να διαπραγματευτεί, της ζητάει απλώς να του αναγνωρίσει ότι είναι «back on track». Όχι μόνο τον έχει στο τσεπάκι, αλλά δεν του έχει καθόλου εμπιστοσύνη: το «Spiegel» αυτής της εβδομάδας απαριθμεί τις πρακτικές Μαυρογιαλούρου, με τις τοποθετήσεις κολλητών του πρωθυπουργού από το ΣΔΟΕ μέχρι την ΕΡΤ.

Σε λίγους μήνες, που λόγω ύφεσης θα είμαστε πάλι εκτός στόχων και θα ζητηθούν νέα μέτρα, θα είναι αυτές οι πρακτικές που θα εξηγήσουν την αποτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Off track.


Δεν υπάρχουν σχόλια: