Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Το μήνυμα πίσω από την κ Μέρκελ." Του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη (11 Οκτ 2012 | tvxsteam tvxs.gr)

...........................................................

 

Το μήνυμα πίσω από την κ Μέρκελ. 

 

Του Γ. Παπαδόπουλου-Τετράδη

tvxs.gr/node/108237
 
 
Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη, Καθημερινή
Εκείνο το ερώτημα, που η απάντησή του έχει μείνει μετέωρη γιατί πονά ιδιαιτέρως, είναι αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και,αν παραμείνει,ποιο θα είναι το οικονομικό μέλλον των κατοίκων της. Πολλοί περιμένουν αυτή την απάντηση από την κ Μέρκελ, από το οικονομικό ιερατείο του εξωτερικού και από οποιαδήποτε άλλη πηγή εκτός από τη μοναδική που μπορεί να τη δώσει:την Ελλάδα.
Το ευρώ είναι ένα κοινό νόμισμα ανόμοιων οικονομιών. Αυτή είναι η δυσλειτουργία του.Είναι,όμως μία ανταλλακτική αξία που απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη δομή κράτους και ιδιωτικής οικονομίας.Οι Έλληνες αρέσκονται στην ιδέα να αποτιμάται η περιουσία τους και τα σπίτια τους σε ευρώ.Γιατί έτσι έχουν μεγαλύτερη αξία. Αρέσκονται στην ιδέα να μη χρειάζονται διατυπώσεις και απαγορεύσεις στην εισαγωγή και εξαγωγή συναλλάγματος.Όπως και στην ιδέα να μπορούν να καταναλώνουν χωρίς δασμούς και πρόσθετους φόρους το 80% των προϊόντων που αγοράζουν καθημερινά. Ξέρουν ότι τους συμφέρει να προμηθεύονται καύσιμα σε ένα σκληρό νόμισμα,ενώ με ένα ασθενές δεν θα μπορούσαν σήμερα να ανταπεξέλθουν σε κανένα έξοδο.Δεν ξέρουν ότι ακόμα και το χρέος της χώρας ,εκεινο που δεν αμφισβητειται και που είναι σε ευρώ και σε δολάριο ή λιρες θα κάνει την Ελλάδα τριτικοσμική για δεκαετίες.
Θυμίζω εδώ,ότι μέχρι τη δεκαετία του 2000 τα ιδιόκτητα σπίτια ήταν πάρα πολύ λιγότερα,γιατί τα επιτόκια των δανείων ήταν απλησίαστα,τα αυτοκίνητα επίσης,όπως και όλα τα εισαγόμενα ,τρόπος του λέγειν,αγαθά,καθώς επίσης και οι καταθέσεις του κάθε ενός.Θα ρωτήσει κανείς:ασχημα περνάγαμε;Αν ρωτήσει εμένα θα απαντήσω ότι περνούσαμε εξαιρετικά.Αλλα,πολύ φοβάμαι ότι εγώ ανήκω στις εξαιρέσεις και,επιπλέον, λέω την αλήθεια.Γιατί ο μέσος Έλληνας εύκολα θα απαντήσει ότι περνούσε εξαιρετικά,αλλα,πολύ φοβάμαι πάλι,ότι θα αποκρύψει πως δεν έχει καμμία διάθεση να ανταλλάξει το τώρα «στριμωγμένα» με το τότε «εξαιρετικά».
Γιαυτό άλλωστε και εξορκίζει την επιστροφή στη δραχμη,την οποία δεν θέλει ούτε να ξαναδεί στα μάτια του.Το είδαμε και στις κάλπες.
Αυτά είναι οι αλήθειες, που συζητιώνται πίσω από τις πόρτες των σπιτιών και που δεν έχουν καμμία σχέση με τις αλήθειες που πουλάει ο καθένας μόλις βγεί στο δρόμο,στη δουλειά,στα καφέ και στις παρέες.Η χώρα έχει υπερπληθώρα επαναστατών,και 5.500.000 κατοίκους στην πρωτεύουσα,από τους οποίους είναι ζήτημα αν πήγαν 30.000-50.000 στη συγκέντρωση για τη Μέρκελ,και μάλιστα καθυστερημένοι,δεδομένου ότι η πλατεία Συντάγματος στις μία το μεσημέρι,πού ήταν το παλλαϊκό ραντεβού ήταν σχεδόν άδεια! Εκεί ήμουν ,μη μου πεί κανείς καμιά ανακρίβεια.
Ενώ λοιπόν ο μέσος Έλληνας θέλει να έχει όλα τα οφέλη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού με κυρίαρχη ευθύνη της προηγούμενης, και καθώς φαίνεται και αυτής της κυβέρνησης ,δεν θέλει επ ουδενί να αποκτήσει και την κοινή ευρωπαϊκή νοοτροπία,που είναι προϋπόθεση για να έχει το νόμισμα.
Όπως έχω γράψει κατ επανάληψη η Ελλάδα πλήττεται κατ αρχήν από την εσωτερική της σαπίλα και δευτερευόντως από την εξωτερική επιβουλή,η οποια οντως υπαρχει από τα κοράκια των κεφαλαίων.Αλλά τα κοράκια πρέπει πρώτα να σε βρούν πτώμα.Ενα ελάχιστο εξώφθαλμο καθημερινό παράδειγμα της εσωτερικής σαπίλας,με ρυθμιση της 4ης Οκτωβριου (!) αποκαλύπτει συνάδερφος Βασίλης Γεώργας στο ρεπορτάζ του στο capital («Παιρνουν πίσω τις μειώσεις μισθών για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών» 

http://www.capital.gr/News.asp?id=1635388&fb_action_ids=10151124474533370&fb_action_types=og.likes&fb_ref=top&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582)!

Μεσούσης της τρόϊκας και της δυσανεξίας του μεγαλύτερου κομματιού των εργαζομένων μία κάστα υπαλλήλων ετοιμάζεται να εξαιρεθεί από αυτά, τα οποία θα υποστούν οι υπόλοιποι συνάδερφοί τους και οι συνταξιουχοι,χάρη στις πλάτες του πολιτικού τους προϊστάμενου παντοδύναμου στο θέμα υπουργού,ο οποίος είναι και εκείνος που υποτίθεται ότι θα πατάξει την άρρωστη ρουσφετολογική νοοτροπία και θα γλιτώσει τους Έλληνες από την αδικία και τα δυσβάσταχτα κόστη του δημοσίου Πύθου των Δαναήδων!Και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κανείς στη (συγ)κυβέρνηση δεν έχει πεί κουβέντα για την ανηθικότητα.Και κανείς δεν έχει στείλει στο σπίτι του τον εμπνευστή της ανατριχιαστικης αυτής νομοθετικής σύλληψης,όποιος κι αν είναι.Τι παράδειγμα και τι μήνυμα δίνει στον λαό;
Και φυσικά,οι υπάλληλοι δέχονται με κρυφή ικανοποίηση και χωρίς καμμία ντροπή την εξαίρεση την ώρα,που στον ιδιωτικό τομέα,σε επιχειρήσεις που κλείνουν ή είναι έτοιμες να κλείσουν,εργαζόμενοι ζούν τους συναδέρφους τους μοιραζόμενοι τους σφαγιασμένους μισθους τους,χωρίς καν τη σιγουριά της μονιμότητας,και τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της επίσης ανασφαλούς Ελλάδας συμβάλλει στα συσσίτια πάνω από 1.500.000 ανέργων και φτωχών.
Εάν η Ελλάδα περιμένει να της πεί η κάθε κ Μέρκελ αν θα μείνει στο ευρώ ή όχι καλύτερα είναι να φύγει απο μόνη της.Θα έχει έτσι και την αξιοπρέπειά της.Γιατί προτεραιότητα της χώρας δεν είναι η παραμονή στο ευρώ κι ας μην ξαφνιάζεται ο αναγνώστης.Προτεραιότητα και ανάγκη ειναι η δημιουργία εδώ μιάς χώρας με νόμους και όχι με παρανόμους,όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.
Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε στο ευρώ ούτε στο ουκρανικο ρουβλι αν δεν αλλάξει ριζικά νοοτροπία.Τα πράγματα είναι απλά και μετρημένα:
1.Το πολιτικό σύστημα πού επιζεί με τις πλάτες των πραιτωριανών διορισμένων υπαλλήλων,οι οποίοι το στηρίζουν και τους στηρίζει,και με τις πλάτες των οικονομικών παραγόντων,που ζούν με τις χαριστικές προμήθειες,τα αδιαφανή έργα,τους σκανδαλώδεις προστατευτικούς νόμους και τα ολιγοπωλια δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι. Όσα έκανε τα έκανε με τα δανεικά των ξένων κεφαλαίων,φεσώνοντας όλους τους πολίτες,εκτός από εκείνους από τους οποίους σιτίζεται,και τη χώρα.Τα λεφτά αυτά τέλειωσαν.
2.Αν δεν το έχει καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης,να το πω καθαρα:
Το πολιτικό σύστημα δεν πασχίζει να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας για να βγεί ο λαός από τα δεινά.Πασχίζει να ξαναβρεί λεφτά για να διαιωνίσει τη διεφθαρμένη του επιβίωση και νοοτροπία.Αυτο το αποδεικνείει περίτρανα κάθε μέρα ο μέχρις εσχάτων αγώνας κάθε πολιτευτή του συστήματος να κρατήσει αλώβητο το απολύτως διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό δημόσιο (εξαιρουνται οι λιγοι ευσυνειδητοι υπαλληλοι,που λοιδωρουνται γιαυτο από τους συναδερφους τους),το απολύτως υπερπροστατευμενο και αισχροκερδες κομμάτι των επαγγελματιών (εξαιρουνται όσοι πασχίζουν να τηρήσουν τη νομιμότητα) καθώς και το απολύτως διεφθαρμένο λόμπι των Ελλήνων επιχειρηματιών,που έχουν μάθει να θησαυρίζουν από τις υπερπροστατευτικές ρυθμίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων (εξαιρουνται οσοι παλευουν τον ανισο αγωνα με τη διαπλοκη και οι οποιοι επισης θεωρουνται κοροϊδα από τους συναδερφους τους).Αυτό το ξέρει πολύ καλά πιά κάθε Ευρωπαίος και μη ,κυβερνητικός και οικονομικός παράγοντας, μετά από δυό χρόνων στενής επαφής και κοροϊδίας από τους μάστορες του ειδους στην εξαπατηση πολιτικούς μας.
3.Κανείς καθαρός ή τοκογλυφος κεφαλαιούχος ή οντότητα δεν πρόκειται να δώσει ούτε σέντς στη χώρα αν δεν διασφαλίσει πρώτα ότι θα πάρει τα λεφτά του χωρίς περιπέτειες.Και κανείς επιχειρηματίας δεν θα φέρει ούτε σέντς στη χώρα αν δεν εξασφαλίσει πρώτα,ότι δεν θα γίνει βορα στις ορέξεις της γραφειοκρατίας,που θέλει να διατηρεί άχρηστες θέσεις ρουσφετολογικής εργασίας,βορά στις ορέξεις του απληστου τοπικού εφόρου,βορά στις ορέξεις του απληστου τοπικου πολιτευτη,δήμαρχου,νομάρχη και βορα στις ορέξεις του ανταγωνιστή του,που θα λαδώνει όλους τους υπόλοιπους.
Οι ξένοι επιχειρηματίες δεν είναι άγιοι.Αλλά έξω από εδώ λειτουργεί ένα μινιμουμ κανόνων.Που διασφαλίζουν την επιβίωση μιάς επιχειρηματικότητας.Εδώ δεν λειτουργει αυτό ούτε για την προστασία των ίδιων των Ελλήνων, που θα ήθελαν να ασκήσουν επιχειρηματικότητα χωρίς να πέσουν στα νύχια των κυκλωμάτων που προανέφερα, και άλλων συναφών.
Τη διαπλοκή πολιτικών και κεφαλαίου την είδαμε σε όλο της το μεγαλείο με τη γελοιότητα,με την οποία χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη λίστα Λαγκάρντ.Ξεδριάντοπα και με περισσό θράσος. Η Ελλάδα,λοιπόν δεν πρόκειται να πάρει ούτε σέντς από τα ξένα κεφάλαια αν δεν γίνει χώρα με κανόνες και νόμους που να εφαρμόζονται .Μέχρι στιγμής είναι χώρα, στην οποία κυριαρχεί μια ιδιότυπη ντόπια μαφία.Αυτή που πιο πάνω περιέγραψα.
4.Οι λεονταρισμοί ότι θα ζήσουμε μόνοι μας στερούνται κάθε σοβαρότητας.Κανείς δεν ζεί μόνος του σε ένα απολύτως διεθνοποιημένο περιβάλλον.Η χώρα είναι ενταγμένη σε έναν μεγάλο συνασπισμό κρατών.Η πιο συμφέρουσα οδός είναι να παλέψει μέσα από αυτό τον συνασπισμό ,με άλλες ομονοούσες δυνάμεις ,για να κάνει τα πράγματα πιο συμφέροντα για τους πολίτες της.Τόσο απλά.
Όταν η κ Μέρκελ δηλώνει ότι εύχεται και ελπίζει η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ δεν χαριτολογεί.Εννοεί ανοιχτά,ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να το κάνει αυτό.Δεν απειλεί.Το εννοεί.Λέει ανοιχτά,ότι για να αντέξει η χώρα να μείνει στο ευρώ πρέπει από επαρχιακο κλεφτοκοτάδικο να γίνει Χώρα.
5.Όπως εχω γράψει επανειλημένα,η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει εκ βάθρων όχι για τη Μερκελ,το ΔΝΤ και οποιονδήποτε άλλον.Δεν τη συμφέρει την ίδια να μη λειτουργει έτσι όπως δεν λειτουργεί.
Την ίδια συμφέρει να έχει μια δημόσια διοίκηση που να λειτουργεί υπέρ του πολίτη πρώτα και όχι υπέρ των υπαλλήλων της πρώτα.Την ίδια συμφέρει να έχει μια επιχειρηματικότητα,που να λειτουργεί υπέρ της αγοράς των πολιτών πρώτα,ώστε να σιτίζει περισσοτερους υπαλληλους και επιχειρηματίες.Την ίδια συμφέρει να έχει τέτοιους φορολογικούς κανόνες,που να συμμετέχουν όλοι στα βάρη,που είναι και ο μοναδικός τρόπος για να συμμετέχουν όλοι από λιγότερο,να υπάρχει ρευστό για υγεία,παιδεία,έργα,ασφάλιση και εθνικη ανεξαρτησια.Κανείς,που είναι οικονομικά υποχείριο δεν διαφεντεύει τη χώρα του.Σε κανέναν τομέα.
Ειτε ήρθε,λοιπόν η κ Μέρκελ είτε κατέβει ο θεός ο ίδιος,τίποτε δεν μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ ή μακρυά από την υποανάπτυξη αν η ίδια η Ελλάδα δεν αποφασίσει να αλλάξει.Κι αυτή την ευθύνη την έχουν τα μελη της κυβέρνησης και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Οι οποίοι θα βουλιάξουν μαζί με τον λαό αν συνεχίσουν την ίδια διεφθαρμένη νοοτροπία,που επιδεικνύουν κάθε μέρα αμετανόητοι στην άσκηση της εξουσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: