Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Εφυγε ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ (http://www.imerisia.gr, 16/9/2012)

.........................................................

ΕΚΑΝΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ

Εφυγε ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ

Εφυγε, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ σε ηλικία 73 ετών. Ο καλλιτέχνης ζούσε στην Ελλάδα από το 1965 και είχε την ελληνική υπηκοότητα από το 1999.

Ο Μπλάουτ γεννήθηκε το 1939 στο Ιλερτίσεν της Γερμανίας και σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και γραφικές τέχνες στο Μόναχο και το Αμβούργο.


Στην Ελλάδα κέρδισε υποτροφία του ΙΚΥ το 1974 για τη μελέτη του πάνω στην ελληνική μυθολογία. Το 1980 έγινε μέλος της επαγγελματικής ένωσης εικαστικών τεχνών Ελλάδας.


Ευαισθητοποιημένος στην οικολογική καταστροφή και την καταστροφή του αθηναϊκού τοπίου και της Ελευσίνας δημιούργησε πολλά έργα γύρω από αυτό το θέμα.

Εφυγε ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ

Είχε στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις και είχε συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμη είχε εικονογραφήσει βιβλία, αφίσες, ημερολόγια ενώ έχει κάνει και τοιχογραφίες, κυρίως σε μεγάλα νοσοκομεία.

Εφυγε ο διακεκριμένος Γερμανός ζωγράφος Χέρμαν Μπλάουτ

Το 1993 ήταν ο εμπνευστής του πολιτιστικού τρένου των υπουργείων Άμυνας και Πολιτισμού που διέσχισε όλη την Ελλάδα µε το πολύτιμο φορτίο του.
Το 1996 ήταν ιδρυτικό µέλος του ΟΣΔΕΕΤΕ (Οργανισμός για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Εικαστικών) και για πέντε χρόνια υπήρξε µέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Έχει κάνει 59 ατομικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες τέσσερις αναδρομικές (1981 Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Τέχνης - Θεσσαλονίκη, 1985 Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, 1995 Αίθουσα Αλέξανδρος Γαρδέλη - Μαρούσι, 2004 Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων).
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στη Σερβία.
H νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί από τον Αγ. Γεώργιο Μελισσίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: