Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

"Μεταλλαγμένες οι πεταλούδες της Φουκουσίμα" (http://www.tovima.gr, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/8/2012)

..............................................................

Μεταλλαγμένες οι πεταλούδες της Φουκουσίμα
Η έκθεση στη ραδιενέργεια τους προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες
Μεταλλαγμένες οι πεταλούδες της Φουκουσίμα
 
Οι πεταλούδες του είδους Zizeeria maha 
έχουν υποστεί μεταλλάξεις στη Φουκουσίμα



 
Λονδίνο 
Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι ορισμένες πεταλούδες που ζούνε στην περιοχή της Φουκουσίμα όπου έγινε το πυρηνικό ατύχημα πριν από ένα χρόνο έχουν μεταλλαχθεί εξαιτίας της έκθεσης στη ραδιενέργεια.
Η ανακάλυψη
Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έγινες τον Μάρτιο του 2011. Δύο μήνες μετά ομάδα ερευνητών άρχισε να μελετά τις πιθανές επιδράσεις της ραδιενέργειας που είχε απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα στις πεταλούδες. Συνέλεξε 144 ενήλικες πεταλούδες του είδους Zizeeria maha από δέκα διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Φουκουσίμα. Οι ερευνητές φρόντισαν έτσι ώστε οι πεταλούδες όταν συνέβη το ατύχημα ήταν προνύμφες. Όπως διαπίστωσαν οι πεταλούδες της Φουκουσίμα είχαν πολύ μικρότερο μέγεθος φτερών από εκείνες των άλλων περιοχών ενώ επίσης τα μάτια τους είχαν ακανόνιστο μέγεθος και σχήμα.
«Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι τα έντομα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη ραδιενέργεια. Υπό αυτό το πρίσμα η ανακάλυψη μας είναι αναπάντεχη» αναφέρει ο Τζόζι Οτάκι του Πανεπιστημίου Ryukus στην Οκινάουα, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών η οποία ασχολείται επισταμένα με τη μελέτη των πεταλούδων την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μεταλλάξεις των πεταλούδων της Φουκουσίμα οφείλονται όχι στην απευθείας έκθεση στη ραδιενέργεια αλλά στο ότι έτρωγαν μολυσμένη με ραδιενέργεια τροφή. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Δεν υπάρχουν σχόλια: