Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συμφώνησαν να ζητηθεί πιεστικά από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος / Ρεπορτάζ Βούλα Κεχαγιά ("ΤΑ ΝΕΑ", Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012)

..............................................................

Συμφώνησαν να ζητηθεί πιεστικά από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος

Σοκ και δέος στη σύσκεψη των αρχηγών

Δεν αποφάσισαν για ολόκληρο το πακέτο που τους παρουσιάστηκε, ενώ συμφώνησαν να ζητηθεί πιεστικά από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα

Ρεπορτάζ Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα "ΝΕΑ", Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

 
Ταχυκαρδίες προκάλεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η παράθεση από το οικονομικό επιτελείο των μέτρων - σοκ που προτείνει για να καλυφθεί ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ.
Απόφαση για ολόκληρο το πακέτο δεν ελήφθη, αν και για το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων - με εξαίρεση κυρίως το θέμα των περικοπών στις συντάξεις - οι τρεις αρχηγοί φαίνεται κατ' αρχήν να συμφωνούν.
Το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε στη συζήτηση κυρίως από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και υιοθετήθηκε από τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη συμπυκνώνεται στην απόφαση να ζητηθεί μετ' επιτάσεως από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται - σύμφωνα με πληροφορίες - οριζόντια μέτρα με περικοπές σε μισθούς (κυρίως στις ΔΕΚΟ) και συντάξεις, τα οποία αργότερα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήριζε «φωτιά και λάβρα».
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, όλη η προσπάθεια θα στραφεί στο να μη θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αρνηθούν να συζητήσουν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων που τους παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ι. Στουρνάρας και Ι. Βρούτσης, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα.
«Μάς παρουσίασαν τα μέτρα, αλλά δεν συζητήσαμε σε βάθος» διαβεβαίωσε αργότερα στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις διαρροές των μέτρων που υπήρξαν στον Τύπο προτού καν αποφασιστούν, τονίζοντας ότι δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.
Τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης θα έχουν σήμερα συσκέψεις με συνεργάτες τους - ο πρώτος μάλιστα έχει και ραντεβού με την τρόικα - προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διασαφηνίζει ότι επιθυμεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία των τριών αρχηγών «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις» για τη συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς όπως λέει «δεν βγαίνει το πρόγραμμα».
Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε οριζόντια μέτρα, ούτε πρόσθετα για το 2012 πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού», ενώ ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για μια εποικοδομητική συνάντηση: «Ολοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ολοι αναζητούν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με συνεργάτες του διαπίστωσε ότι «χωρίς την επιμήκυνση θα υπάρξει αδιέξοδο» και σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει τον χρόνο στον οποίο θα μοιραστούν τα «επώδυνα μέτρα» προτού αποφασίσει την λήψη τους. Αναφερόμενος ειδικότερα στον κατάλογο των μέτρων έκανε λόγο για «τεχνικές λεπτομέρειες που όμως έχουν κοινωνικές επιπτώσεις» προϊδεάζοντας για τη σκληρότητά τους.
Επέμεινε πως γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα ζητά την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τις 31/12/2016, ώστε να διαχυθούν σε βάθος χρόνου τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας έθεσε σε ένα πρώτο επίπεδο το θέμα της επιμήκυνσης στην τρόικα και στην ΕΚΤ, αλλά αυτό θα τεθεί «και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τη χρονική παράταση, ο τελικός δημοσιονομικός μας στόχος, τα μέτρα δηλαδή ύψους 11,5 δισ., μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια χωρίς να τροφοδοτούνται διαρκώς η ύφεση και η ανεργία. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας».
«Πρέπει να μας βοηθήσουν αυτή την ώρα κατανοώντας την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε συμπληρώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα πρέπει να αλλάξει αμέσως, όπως επίσης και το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαρκώς αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει πράγματι στην ευρωζώνη. Αυτή η αμφισβήτηση, που ενθαρρύνεται από συγκεκριμένους κύκλους, εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου», είπε ο κ. Βενιζέλος για να στείλει και νέο μήνυμα σε όσους υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας.
«Αν υπάρχουν κάποιοι - και πιστεύω ότι δυστυχώς υπάρχουν - που εκτιμούν ότι πρέπει να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια η Ελλάδα για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος: η θυσία της Ιφιγένειας θα είναι η αυτοκτονία της ευρωζώνης», τόνισε.

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση - την οποία κατηγόρησε ότι ποντάρει στο αδιέξοδο - να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Ταυτόχρονα ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση «ξέρει πολύ καλά την αξία των μεταρρυθμίσεων» και αναφερόμενος στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή διάσταση, δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όλα όσα πρέπει».
Εξίσου σαφής ήταν στις δηλώσεις του και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης. «Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες» είπε βγαίνοντας από το Μαξίμου και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναμφισβήτητα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης».
n Κατά την συνάντηση των αρχηγών έγινε συζήτηση και για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας. Δεν ελήφθη όμως καμία απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: