Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

"Ευρώπη, μια εξαιρετική περίπτωση" του Νικου Γ. Ξυδακη ("Καθημερινή", 21/7/2012)

.............................................................

Ευρώπη, μια εξαιρετική περίπτωση




Του Νικου Γ. Ξυδακη

Πριν από λίγες μέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε στο προεκλογικό του κοινό ότι η Ελλάδα είναι «εξαιρετική περίπτωση». «Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από το πρόγραμμα, έχει αποφασιστεί», δήλωσε. Ο συλλογισμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μάς είναι γνωστός ήδη: δεν έχει σημασία αν το πρόγραμμα είναι υφεσιογόνο ή αλυσιτελές, σημασία έχει η εφαρμογή του· η Ελλάδα δεν εφαρμόζει απαρεγκλίτως το πρόγραμμά της, άρα είναι ειδική περίπτωση. Καζουιστική του Μεσαίωνος.
Προχθές η Ισπανία, άλλη ιδιάζουσα περίπτωση, βρέθηκε στο πόδι, με εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις, κατακαλόκαιρο. Τις ίδιες μέρες, αναλυτές σε όλο τον κόσμο, πλην Βρυξελλών και Βερολίνου, περιγράφουν πώς λιώνουν μες στην ύφεση και το χρέος η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, και βέβαια η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εντέλει συντίθεται από ιδιάζουσες περιπτώσεις. Μα και η ίδια είναι εξαιρετική: σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη βυθιζόμενη στην ύφεση απειλεί όλη την παγκόσμια οικονομία.
Αυτή η στατική καζουιστική, μια ηθικολογική περιπτωσιολογία για προβλήματα δομικά, εξόχως υλικά και δυναμικά μεταβαλλόμενα, εκπορευόμενη από τους Γερμανούς πολιτικούς, εγκαθίσταται ως μοναδική και κυρίαρχη συλλογιστική και στους κυβερνώντες των χωρών που αποσαθρώνονται. Αποδέχονται ότι οι χώρες τους αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, άξιες να υποφέρουν έως ότου επανορθώσουν. Μόνο η Ιταλία διεκδικεί μια άλλη μεταχείριση.
Η τέτοια πολιτική επιβάλλεται ερήμην των λαών, των υφισταμένων τα «προγράμματα», αλλά και ιστορικών υποκειμένων. Επιβάλλεται χωρίς συζήτηση, χωρίς ειλικρινή έκθεση των ζητουμένων, χωρίς αποδοχή του ιστορικού μεγέθους της κρίσης, με κρυφές ατζέντες και ψευδείς παραδοχές. Χωρίς τη διανοητική τόλμη που απαιτούν οι περιστάσεις.
Εν τω μεταξύ η κρίση καλπάζει ανεξέλεγκτη, απειλεί με κραχ την Ευρώπη. Και οι πολίτες των «ειδικών» χωρών, των «εξαιρετικών περιπτώσεων», ξεχύνονται στους δρόμους απεγνωσμένοι. Η Ιστορία προσπερνά φουριόζα την περιπτωσιολογία του κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: