Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Θεσσαλονίκη : Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της πόλης (http://news247.gr, 25/6/2012)

.............................................................

Θεσσαλονίκη : Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες της πόλης




























Την περίοδο που η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, φωτογράφοι από το κέντρο Albert Kahn επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται συγκεκριμένα, για την άνοιξη του 1913, μια περίοδο που κατέρρεε οριστικά η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το BBC, έκανε ντοκιμαντέρ για το θέμα με τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ στη Θεσσαλονίκη, μέρος του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε παραπάνω. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις έγχρωμες φωτογραφίες και μεταξύ άλλων κάνει λόγω για τη πρόσμειξη πολιτισμικών στοιχείων που έλαβαν χώρα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Θεσσαλονίκη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά άλλωστε της συμπρωτεύουσας ήταν ανέκαθεν η πολυπολιτισμικότητα της. Μεγάλο μέρος των κατοίκων της ήταν από τότε Εβραίοι. 
Η συγκεκριμένη περίοδος της άνοιξης του 1913, καλύπτεται από τη διήμερη εκδήλωση με θέμα "Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στη νεότερη περίοδο, 1492-1950", που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των άγνωστων πτυχών της ιστορίας των Εβραίων της πόλης, να υπογραμμίσει τη σημασία παραγνωρισμένων αρχείων, αλλά και να προτείνει νέες προσεγγίσεις σε βασικά ιστορικά ζητήματα.
Περιλαμβάνονται ομιλίες και συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν διακεκριμένοι ιστορικοί από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, όπως οι: Έφη Αβδελά, Αντώνης Μόλχο, Ρένα Μόλχο, Francesca Trivellato, Eyal Ginio, Aron Rodrigue.
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.
Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε με live streaming από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: