Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Γιατί θαυμάζω τον 24χρονο που σκότωσε το ληστή στην Παιανία κι αφέθηκε ελεύθερος - (και γιατί όχι)" του Άρη Δημοκίδη (www.lifo, 13.6.2012)

..............................................................
 

www.lifo, 13.6.2012 | 11:41

Γιατί θαυμάζω τον 24χρονο που σκότωσε το ληστή στην Παιανία κι αφέθηκε ελεύθερος

(και γιατί όχι)

του Άρη Δημοκίδη




Δεν τον θαυμάζω επειδή πήρε την καραμπίνα, αναγνώρισε τους (ΠΙΟ ΧΑΖΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!) ληστές και τους πυροβόλησε πισώπλατα.  

Ήμουν (και ακόμα είμαι) απ' αυτούς που πιστεύουν πως δεν έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος ακόμα. Όσα ελαφρυντικά και να του βρήκαν, μόλις σκότωσε έναν άνθρωπο - και δεν ήταν σε άμυνα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κρατηθεί, έστω και συμβολικά: να μη δωθεί το μήνυμα "πυροβολάτε ελεύθερα και σκοτώστε κι εμείς θα σας αφήσουμε ελεύθερους".

Όμως, πέρα απ' την πράξη του, για κάποια πράγματα τον θαυμάζω πραγματικά. Όταν γύρω του στήθηκε ένα πανηγύρι ρατσισμού, ξενοφοβίας, αυτοδικίας και υποστήριξης, από ανθρώπους που πολύ θα ήθελαν να είχαν σκοτώσει αυτοί -και που τον θεωρούν Ήρωα που σκότωσε!- ο ίδιος παραμένει Άνθρωπος. 

Διαβάζω τόσες μέρες ενθουσιασμένους υποστηρικτές του που λένε ότι είναι παντελώς αθώος, ενώ ο ίδιος δεν το λέει!
Που λένε "καλά τους έκανε", ενώ ο ίδιος υποστηρίζει το αντίθετο!
Που λένε "κι εγώ στη θέση του το ίδιο θα έκανα - ενώ ο ίδιος παρακαλεί όποιον βρεθεί στη θέση του να μην κάνει το ίδιο. 

Κι ενώ ο Κασιδιάρης (για μικρότερο έγκλημα) κρυβόταν κι έκανε "κόλλα πέντε" με τους υποστηρικτές του περήφανος για την πράξη του, ο 24χρονος πήγε μόνος του και παραδόθηκε στην αστυνομία, "κάντε με ό,τι νομίζετε" είπε. Κι όταν βγήκε, αντί για τα θριαμβευτικά χαμόγελα του Κασιδιάρη, κλείστηκε στο σπίτι - βλέπει μόνο την οικογένειά του κι έναν ψυχίατρο. 

"Είμαστε συντετριμμένοι, γιατί βλέπουμε το παιδί μας έντρομο και λυπημένο", δήλωσε ο πατέρας του του 24χρονου Νίκου που σπουδάζει κτηνιατρική στη Βουδαπέστη και είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. "Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έρθουμε σε τόσο δύσκολη θέση. Αυτό που τώρα προέχει είναι να συμπαρασταθούμε στο παιδί μας, να έχει την οικογενειακή και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται. Ο Νίκος ζήτησε από όλους να μην συνεχίσουν την συζήτηση γύρω από το θέμα. Ο ίδιος, μετανιωμένος από την πρώτη στιγμή, ζει ένα προσωπικό μαρτύριο και χρειάζεται να βρει το κουράγιο να σταθεί ξανά όρθιος και αισιόδοξος".

Αντιδρώντας απ' την αρχή στη θέληση κάποιων να γίνει το poster-boy της Πατριωτικής Αυτοδικίας, ο 24χρονος αποδεικνύεται κανονικός άνθρωπος, με συναισθήματα, με ενοχές, που σκύβει το κεφάλι. 

Πιστεύω ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί - και σχετικά αυστηρά. Αλλιώς όλοι θα κυκλοφορούμε με καραμπίνες και θα πυροβολάμε, ελπίζοντας οι γείτονες και η κοινή γνώμη να μας δικαιολογήσουν / υποστηρίξουν. 

Όμως, θαυμάζω τον 24χρονο Νίκο γιατί έδωσε ένα μάθημα ζωής - κι αντί για εκπρόσωπος της ακροδεξιάς έγινε -συνειδητά- εκπρόσωπος του, όψιμου έστω!, ανθρωπισμού. Αποστασιωποιήθηκε απ' όσους προσπάθησαν να τον καπηλευτούν, γύρισε την πλάτη σ' όσους πήγαν να τον καπελώσουν, σ' όσους προσπάθησαν να τον πείσουν ότι αντί δεν σκότωσε αλλά έκανε πράξη ηρωϊσμού. 

Τους άδειασε, υποθέτω, όχι για πολιτικούς ή ιδεολογικούς
  λόγους, αλλά γιατί έτσι ένιωσε. Στέλνοντας ένα σημαντικό, τελικά, μήνυμα:



Ο 24χρονος που σκότωσε το ληστή στην Παιανία, γράφει στο Facebook.

Ευχαριστώντας όσους του συμπαραστάθηκαν, ο 24χρονος που σκότωσε το ληστή στην Παιανία και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, σημειώνει στον τοίχο του στο Facebook:

"Το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι τα όπλα δεν είναι η λύση. Το γεγονός το δικό μου ελπίζω να είναι το τελευταίο κακό, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση…
Σας το λέω ειλικρινά, αφήστε κλειδωμένα τα όπλα. Το βάρος είναι τεράστιο και οι τύψεις πολλές!!!
Επίσης θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του…"




Δεν υπάρχουν σχόλια: