Τρίτη 22 Μαΐου 2012

"Οι τρεις επιλογές για τους Έλληνες" του Timothy Garton Ash (21 Μάιος 2012 | tvxsteam tvxs.gr)

..............................................................

Οι τρεις επιλογές για τους Έλληνες

του Timothy Garton Ash

tvxs.gr/node/95118
 
 
 
Μεταξύ του «κακού, του χειρότερου και του χείριστου σεναρίου» θα πρέπει να επιλέξει η Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Timothy Garton Ash.
 
Σε άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Η αξία της αλήθεια», ο Timothy Garton Ash καλεί τους ευρωπαίους «να το πουν ανοιχτά», σημειώνοντας πως η πραγματικότητα σε Ευρώπη και Ελλάδα «δεν είναι ευοίωνη».

«Φόβος και άγχος επικρατούν στις αγορές, η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν λέει να τερματιστεί, ενώ μέχρι τις νέες εκλογές ακολουθεί ένας ακόμη μήνας αβεβαιότητας. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean – Claude Juncker, έθεσε το πρόβλημα στην εξής βάση: “Γνωρίζουμε ακριβώς τί πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα καταφέρουμε να επανεκλεγούμε άπαξ και το κάνουμε», γράφει ο Ash.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών «δεν είναι σαφές εάν η Merkel και ο Schäuble γνωρίζουν πραγματικά τι πρέπει να κάνουν». «Ακόμη, όμως, κι αν το γνώριζαν θα παρέμενε η χρόνια δυσκολία των πολιτικών να πουν άβολες αλήθειες στον κόσμο, από την ψήφο των οποίων εξαρτώνται», πρόσθεσε.

 «Για τη Βρετανία η αλήθεια, που δεν έχει λεχθεί, είναι ότι δεν μπορεί να θέλει να απολαμβάνει όλα τα προνόμια της ΕΕ διασφαλίζοντας ταυτόχρονα καθεστώς πλήρους ελευθερίας. Για τη Γαλλία η αλήθεια, που δεν έχει λεχθεί, είναι ότι δεν είναι πλέον ισότιμος εταίρος της Γερμανίας. Για δε τη Γερμανία ισχύει το εξής: Η κυβέρνηση πρέπει ούτως ή άλλως να πληρώσει το λογαριασμό. Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει ήδη κοινωνικοποιηθεί μέσω του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συνέβαινε με όλα αυτά τα χρήματα, εάν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ. Μάλλον θα έπρεπε η ΕΚΤ να διαγράψει το ποσό. Η ΕΚΤ δεν θα κατέρρεε, αλλά η Γερμανία θα κληθεί σε αυτή την περίπτωση να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Εάν ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας παρασύρει και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, η Γερμανία θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να αποδεχθεί τις απρόβλεπτες συνέπειες», γράφει ο Timothy Garton Ash.

Για την Ελλάδα τονίζει πως «η αλήθεια, η οποία έχει λεχθεί εν μέρει, είναι πως έχει να επιλέξει μεταξύ μίας κακής, μίας χειρότερης και μίας χείριστης εναλλακτικής».

«Η χειρότερη δυνατή εναλλακτική θα ήταν η απογραμμάτιστη χαοτική έξοδος από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί. Εάν όχι, οι Έλληνες εκλογείς έχουν ένα μήνα καιρό να σκεφτούν τι θα ήταν γι' αυτούς κακό και χειρότερο: Η συντεταγμένη αποχώρηση από το ευρώ ή η παραμονή σε αυτό – υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τις οποίες θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ο Γάλλος Πρόεδρος κατά του γερμανικού εκβιασμού», σημειώνει ο Timothy Garton Ash.

Ωστόσο παραδέχεται πως δεν μπορεί να υποδείξει στην Ελλάδα «ποια είναι η καλύτερη λύση γι' αυτήν, γιατί δεν είναι Έλληνας και επειδή η δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός αποφασίζει ποια κυβέρνηση και πολιτική θεωρεί καλύτερη».

«Και επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός, καμία πραγματική δημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει οι Έλληνες να αποφασίσουν τι είναι καλό για την Ελλάδα, πιστεύει.
Οι εκλογές της 6ης Μαίου ήταν οι εκλογές της τιμωρίας. Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι εκλογές της αλήθειας: Εντός ή εκτός;  Θα επιλέξει ο λαός να στηριχθεί στην ελπίδα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μετά το πρώτο σοκ και τις απώλειες, που θα προκαλέσει η έξοδος από την Ευρωζώνη ή θα προτιμήσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους καλύτερους δυνατούς όρους για παραμονή στην Ευρωζώνη στηρίζοντας τις ελπίδες του στον Hollande και σε άλλους υποστηρικτές τους; Ακόμη και η καλύτερη συμφωνία θα σημαίνει σε κάθε περίπτωση μακρύ και δύσκολο δρόμο από τη δίνη της απελπισίας», καταλήγει ο Timothy Garton Ash. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: