Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«Αν φύγει η Ελλάδα, η Lehman Brothers θα μοιάζει με tea party» από τον Richard Quest (CNN & "Lifo", 21/5/2012)

................................................................

«Αν φύγει η Ελλάδα, η Lehman Brothers θα μοιάζει με tea party»

Ο Richard Quest προειδοποιεί ότι η λιτότητα θα φέρει κατάρρευση

«Αν φύγει η Ελλάδα, η Lehman Brothers θα μοιάζει με tea party»

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ευρώ, το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο καταλύτης και πότε θα γίνει αυτό», γράφει ο Richard Quest  στην ιστοσελίδα του CNN, εκτιμώντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα κάνει την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς να μοιάζει με tea party.

« Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με χώρες που έχουν πτωχεύσει κατά το παρελθόν. Είναι μια  περίπλοκη περίπτωση και σε ένα ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Για να το πω καθαρά:  Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 θα μοιάζει με πάρτι τσαγιού, αν τελικά ο Ελλάδα αποχωρήσει»

Για τους πολιτικούς της ευρωζώνης γράφει ότι ακολουθούν την πεπατημένη συστήνοντας στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αλλά όπως τονίζει, είναι σαν ένας χορός... δυο βήματα μπροστά, ένα πίσω.

Το επιχείρημα των ευρωπαίων έχει ως εξής, σύμφωνα με τον Κουέστ: Δεδομένου ότι κάθε δημοσκόπηση δείχνει ότι η σημαντική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλουν να μείνουν στο ευρώ, να ψηφίσουν τον Ιούνιο σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα αυτό και οι ψηφοφόροι θα έρθουν στα συγκαλά τους

«Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν υποστηρίζει το σχέδιο λιτότητας και έτσι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει δάνεια για να πληρώσει τα χρέη της. Οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν – βρίσκονται ήδη κοντά - η ανεργία θα πετάξει στα ύψη και δεν θα αποκλείονται πολιτικές ταραχές», σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής.

«Όμως, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ποιος θα είναι ο επόμενος; Προφανώς  η  Ισπανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Και εκεί θα είναι το πραγματικό πρόβλημα».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λάθη με την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας ήταν πολύ σκληρά. Δεν έπρεπε να είναι τόσο βάναυσα, και τώρα με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να αλλάξει ελαφρώς η  πορεία με ένα σύμφωνο ανάπτυξης.

…Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει παρότι οι ανεξέλεγκτες πτυχές, όπως οι Έλληνες ψηφοφόροι, κάνουν την πρόβλεψη του μέλλοντος αδύνατη. Δεν ξέρω αν η ευρωζώνη θα επιζήσει όμως στη σημερινή της μορφή, χωρίς δραστική αναδιοργάνωση, κοινό υπουργείο Οικονομικών και κεντρική τράπεζα με κοινό ταμείο .

Είναι ο μόνος τρόπος αφού ο προηγούμενος απέτυχε υποβαθμίζοντας τις ζωές 300 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: