Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τώρα κοιτούν κατά πρόσωπο την ενδοοικογενειακή βία Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο Πακιστάν η αυτοκτονία της Φάχρα Γιούνας (TA NEA/ THE NEW YORK TIMES Του Declan Walsh ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Απριλίου 2012)

............................................................

Τώρα κοιτούν κατά πρόσωπο την ενδοοικογενειακή βία

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο Πακιστάν η αυτοκτονία της Φάχρα Γιούνας

TA NEA/ THE NEW YORK TIMES Του Declan Walsh

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Φάχρα Γιούνας υπεβλήθη σε 38 εγχειρήσεις, ελπίζοντας ότι θα διορθώσει τα φοβερά τραύματα που της είχε προκαλέσει ο πρώην σύζυγός της ρίχνοντας οξύ στο πρόσωπό της πριν από μια δωδεκαετία και καταστρέφοντας εντελώς το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά της. Ο οδυνηρός ιατρικός μαραθώνιος έγινε στη Ρώμη, μια πόλη που προσέφερε καταφύγιο στην 33χρονη γυναίκα. Ενώ όμως οι ιταλοί γιατροί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το πρόσωπό της, κάποιες άλλες πληγές φαίνεται ότι δεν έκλειναν.
Στις 17 Μαρτίου, έπειτα από μια δεκαετία μακριά από το Πακιστάν, η Γιούνας αυτοκτόνησε πηδώντας από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στα νότια προάστια της Ρώμης. Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε την πόλη της, το Καράτσι. Και μέχρι να επιστρέψει στη χώρα της μέσα σε φέρετρο, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων - μια από αυτές στο πλαίσιο μιας χολιγουντιανής επιτυχίας. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο σκηνοθέτης Σαρμίν Ομπάιντ Τσινόι κέρδισε το πρώτο Οσκαρ για το Πακιστάν με το ντοκιμαντέρ του «Saving Face», που περιγράφει με λεπτομέρειες τις επιθέσεις με οξύ στη χώρα του. Παρά το ενοχλητικό θέμα, το Οσκαρ γέμισε περηφάνια τους Πακιστανούς και έστρεψε τα φώτα στις πολλές αυτές περιπτώσεις βίας. Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις με οξύ αυξήθηκαν το 2011 σε 150, από 65 το 2010. Ο θόρυβος οδήγησε πολλούς να ζητήσουν να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης Γιούνας, κάτι όμως που δύσκολα μπορεί να συμβεί καθώς ο πρώην σύζυγός της Μπιλάλ Χαρ αθωώθηκε σε δίκη πριν από εννέα χρόνια.
Ο Χαρ προέρχεται από πλούσια και πανίσχυρη οικογένεια - ο πατέρας του Μουσταφά είναι πρώην τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο εξάδελφός του είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν. Οι πέντε μάρτυρες που είχαν καταθέσει ότι εκείνος ήταν ένας από τους άνδρες που μπήκαν στο διαμέρισμά της τη νύχτα της επίθεσης, απέσυραν τις καταθέσεις τους και τελικά αθωώθηκε. Το σημαντικό όμως είναι η μεγάλη διάσταση μεταξύ των σημερινών αντιδράσεων και της πλήρους αδιαφορίας της κοινωνίας προς τη Γιούνας όταν είχε δεχθεί την επίθεση πριν από 12 χρόνια.
Μεγάλο μέρος της ιστορίας έχει τις ρίζες του στην κοινωνική προκατάληψη και τον μισογυνισμό. Κόρη μιας μητέρας εθισμένης στην ηρωίνη, η Φάχρα άρχισε να δουλεύει από μικρή ως χορεύτρια σε μπαρ, ένας ευφημισμός για την πορνεία. Στα 15 της απέκτησε ένα γιο και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Χαρ, που ήταν πελάτης της. Ο γάμος διαλύθηκε έπειτα από τρία χρόνια, εν μέσω καταγγελιών για οικιακή βία και η Γιούνας βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της μητέρας της. Εκεί κοιμόταν τον Μάιο του 2000 όταν δύο άνδρες εισέβαλαν στο διαμέρισμα - ο ένας της έριξε οξύ στο πρόσωπο και το στήθος: το οξύ έλειωσε τα χείλη, τη μύτη και το στήθος της και κατέστρεψε το ένα της μάτι. Με τη βοήθεια διεθνών οργανώσεων μετέβη στην Ιταλία όπου της δόθηκε πολιτικό άσυλο. Ομως η Φάχρα έπεφτε, όπως λένε οι φίλοι της, όλο και πιο βαθιά στην κατάθλιψη καθώς συνειδητοποιούσε ότι δεν θα μπορούσε να γυρίσει ποτέ στην πατρίδα της.
 
Συγγενείς της Φάχρα Γιούνας, η οποία αυτοκτόνησε στη Ρώμη, πενθούν κατά την παραλαβή της σορού της στο αεροδρόμιο του Καράτσι
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: